wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Oczko w Hiszpanii
Autor Wiadomość
AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2010-06-04, 13:41   

tak jak pisałem to zależy dla jakich roślin - jedne lubią glinę inne piach, czy żwir itd. W każdym razie unikaj torfu
PORADNIK PORTAL SKLEP

Mariusz 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-06-04, 14:42   

123tomas14 napisał/a:
Tak naprawde dzialalem instynktownie i nie wiem, czy taka mieszanka jest dobra dla roslin

Raczej nie pchał bym się w torf, słabo zachowują się rośliny w takim podłożu.
Takie rośliny jak czermień, bobrek, wywłócznik, przęstka, niektóre irysy sadzę w żwirku, bądź przyciskam kamieniem- rosną naprawdę fajnie i czerpią sobie składniki pokarmowe prosto z wody co stymuluje rozwój glonów.
Świetną rośliną która za pomocą piórkowatych korzeni podwodnych pobiera bezpośrednio składniki z oka jest kotewka -orzech wodny, nie musisz ją sadzić i martwić się o podłoże, wrzucasz na dno i tyle.
Podłoża nie potrzebują rośliny pływające i że to Hiszpania to polecam limnobium sponga, hiacynt, pistie a z naszych osokę aloesowatą, żabiściek i roslina która najbardziej filtruje wodę, choć czasem jest dla nas uciążliwa- spirodela wielokorzeniowa. Jednak znaczna część roślin wodnych i bagiennych potrzebuje w miarę żyznego podłoża w postaci gliny, ziemi, kompost liściowy- nigdy torf.
Oko fajne, będę częściej zaglądał :)

zuzi10 
Hobbysta

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-06-04, 15:17   

A ja na Twoim miejscu, jeśli oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie to poprowadziłabym ten filtr korzeniowy w ten sposób jak na poniższym zdjęciu. To się aż prosi.

Wystarczy te przestrzeń między dwoma rzędami kamieni pogłębic do 25-30 cm.porobić ze dwa troszkę głębsze zagłębienia-progi, wyłożyć folią,wysypać żwirem, posadzić roslinki, rozdzielić strumień z kaskady na dwa. Jeden puścić w stworzony strumyczek. I wydaje mi się,że nawet filtr i lampa UV by Ci nie były potrzebne. Jeśli nie możesz z tej strony co pokazałam, to tam z drugiej mogłby też być tylko trochę chyba krótszy. Byłoby coś na wzór strumyka Vanki.

123tomas14 
Uczestnik

Wysłany: 2010-06-04, 15:27   

Dzieki, dzieki!!! Szkoda, ze wczesniej nie trafilem na to forum. Szukalem roznych odpowiedzi w internecie i jak to sie mowi, co kraj, to obyczaj. W kazdym temacie jaki szukalem znajdowaly sie inne wskazowki. Tam tez znalazlem gdzies, o tej mieszance torfowej. Ok !!! Nie pozostaje nic innego, jak wywalic wszystko z doniczek i koszy i probowac czego innego. Chyba wroce do gliny, tyle ze musialbym ja wymieszac pozadnie z piachem, zwirem i jakas ziemia, poniewz jak juz pisalem w historii mojego oka, glina tutaj zawiera strasznie duzo wapna i strasznie pyli. A jesli jeszcze mozna, to zapytam, jakie bedzie najodpowiedniejsze podloze do roslin trzcinowatych, takich jak palka szerokolistna, palka miniaturowa, sit siny. Te roslinki chcialbym uzyc po zbudowaniu filtra G-K. Dzieki za pomoc.

[ Dodano: 2010-06-04, 16:34 ]
A wiesz zuzi10, ze to by mialo sens!!! Rozdzielilem te kamienie wczoraj pod rabatke na kwiatki, ale to co zaproponowalas, bardzo mi sie podoba. Musze to niestety najpierw omowic z zona, bo to znowu dodatkowy koszt, ale mysle, ze jej sie pomysl spodoba. Rozebralbym ten skalniak z kamieni, poniewaz zajmuje duzo miejsca i wchodzi w oczko na jakies 70 centymetrow. Zrobilbym na jego miejscu skalniak ze skal, je latwiej ustawic i dopasowac, i puscilbym rzeczke tak jak na Twojej propozycji. Dzieki wielkie, zuzi10, :good: :pa:

Vanka 
Przyjaciel forum

Pomogła: 85 razy
Wysłany: 2010-06-04, 16:36   

Jeśli i ja mogę coś dodać, to nie pogłębiaj strumienia - raczej pociągnij go w górę, bo możesz mieć przecieki. W momencie gdy oczko jest niżej jest to niemożliwe.
Oczko :good: :)

123tomas14 
Uczestnik

Wysłany: 2010-06-04, 16:38   

Jeszcze musze cos dopisac, bo jestem taki podjarany, ze szok, :yahoo: Skarbnik (czyt. zona ),zatwierdzil zmiany i to mnie cieszy. Juz bylem w ogrodzie i rozwalam wszystko pod przyszla inwestycje. Jutro pokopie, zakup folii i zaczynamy. Dalsze wskazowki mile widziane. Jak to dobrze, ze jest takie forum. :pa:

[ Dodano: 2010-06-04, 17:42 ]
Vanka, woda w oczku jest jakies 30cm nizej od poziomu, gdzie ma powstac strumyk, wiec, troszke trzeba bedzie podkopac, a przy kaskadzie chyba troszke dorzucic. Swietny pomysl miala zuzi10, ciesze sie jak male dziecko. Oczko bedzie wieksze, bo zniknie kamienna kaskada, a dodatkowo bede mial strumyk, ktory mam nadzieje wyczysci mi wczesniej, czy pozniej wode i zacznie sie dopiero prawdziwa zabawa. Lece zaraz do roboty, bo az mnie nosi. :-D

123tomas14 
Uczestnik

Wysłany: 2010-06-04, 18:32   

Zamienic slowa w czyny !!! Wykop pod strumyk zrobiony :yahoo: Jutro wypoziomuje wszystko, ulepsze waly, pociagne prad z drugiej strony. Na dzisiaj mam dosyc. Mam nadzieje, ze chodzilo o cos takiego??? Co najwazniejsze idzie z gory w dol i ma zrobione 3 spietrzenia. Komentarze i porady jak zwykle milo widziane.

zuzi10 
Hobbysta

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-06-04, 19:04   

Jeśli można Ci coś jeszcze poradzić. Może przed tymi progami porób lekkie wgłębinia tak na 10-15 cm, na pierwszym może być głębsze na następnych płytsze,które wypełnisz kamykami i posadzisz roślinki. Woda w tym miejscu będzie zwalniała i dłużej przepływała co na pewno lepiej ją oczyści. Poza tym tam będą się osadzały ew zanieczyszczenia z oczka, które wykorzystaja roslinki jako dodatkowe podłoże.

Mariusz 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-06-04, 19:08   

123tomas14 napisał/a:
A wiesz zuzi10, ze to by mialo sens!!!

Swietny pomysł, zuzi należy sie pomógł, pięknie to wymyślone :good:

Vanka 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-06-04, 19:16   

:good:
Świetnie :)
:brawo: dla Zuzi, za pomysł i dla Ciebie za super szybkie wykonanie :lol:

123tomas14 
Uczestnik

Wysłany: 2010-06-04, 19:29   

Mariusz Czernicki napisał/a:
Swietny pomysł, zuzi należy sie pomógł, pięknie to wymyślone

Juz otrzymala, :brawo: zasluzyla sobie na to. Moj pomysl ,patrzac na to teraz byl marny, poniewaz zabralby mi polowe oczka. Teraz oczko sie jeszcze powiekszy, poniewaz zlikwiduje kaskade z kamieni, ktora wchodzi 70 cm w oczko, a zastapie ja skalami, ktore nie beda musialy wchodzic w glab oczka. Duzo jeszcze pracy musze w to wlozyc, ale to dla mnie czysta przyjemnosc. Mam nadzieje ,ze moje zaangazowanie, przyniesie w koncu efekty w postaci czystej wody. Dzieki za dobre slowo i wsparcie.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2010-06-04, 23:12   

123tomas14 napisał/a:
A jesli jeszcze mozna, to zapytam, jakie bedzie najodpowiedniejsze podloze do roslin trzcinowatych, takich jak palka szerokolistna, palka miniaturowa, sit siny. Te roslinki chcialbym uzyc po zbudowaniu filtra G-K.

do filtra gk sadź bez podłoża tylko w żwirku to najlepiej oczyszczać będą. a co do pytania po pałki, sity, oczerety lubią najbardziej glinę z piaskiem.
PORADNIK PORTAL SKLEP

AdrianJ 
Hobbysta

Wysłany: 2010-06-05, 07:34   

123tomas14, no teraz to jest super ten strumyk jak już będzie obsadzony będzie jeszcze lepiej

123tomas14 
Uczestnik

Wysłany: 2010-06-07, 19:41   

Witam! Prace trwaja, w troszke wolniejszym tempie, niz sie spodziewalem. Ciezko wplatac troche czasu na budowe oczka, pomiedzy codzienne zycie. Wczoraj udalo mi sie jedynie rozlozyc folie.

Dzisiaj, natomiast wylozylem strumyk ,zwirkiem i posadzilem roslinki. Na razie brak kasy, wiec roslinki pozyskalem z natury, trzcine pospolita, sit siny i jakas trawe. Mialem sadzonke palki szerokolistnej i ona takze zostala osadzona w strumyku. Nie wiem, czy to mialo byc cos w tym stylu??? Woda od zwirku jest na poziomie od 2cm do 5cm??? Teraz tylko zamaskowac folie, zrobic kaskade i czekac na efekty.

Vanka 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-06-07, 20:02   

No i gitarra ;)
:good:
Z czasem będziesz mógł coś powymieniać.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu