Tak naprawde dzialalem instynktownie i nie wiem, czy taka mieszanka jest dobra dla roslin
Raczej nie pchał bym się w torf, słabo zachowują się rośliny w takim podłożu.
Takie rośliny jak czermień, bobrek, wywłócznik, przęstka, niektóre irysy sadzę w żwirku, bądź przyciskam kamieniem- rosną naprawdę fajnie i czerpią sobie składniki pokarmowe prosto z wody co stymuluje rozwój glonów.
Świetną rośliną która za pomocą piórkowatych korzeni podwodnych pobiera bezpośrednio składniki z oka jest kotewka -orzech wodny, nie musisz ją sadzić i martwić się o podłoże, wrzucasz na dno i tyle.
Podłoża nie potrzebują rośliny pływające i że to Hiszpania to polecam limnobium sponga, hiacynt, pistie a z naszych osokę aloesowatą, żabiściek i roslina która najbardziej filtruje wodę, choć czasem jest dla nas uciążliwa- spirodela wielokorzeniowa. Jednak znaczna część roślin wodnych i bagiennych potrzebuje w miarę żyznego podłoża w postaci gliny, ziemi, kompost liściowy- nigdy torf.
Oko fajne, będę częściej zaglądał
A ja na Twoim miejscu, jeśli oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie to poprowadziłabym ten filtr korzeniowy w ten sposób jak na poniższym zdjęciu. To się aż prosi.
Wystarczy te przestrzeń między dwoma rzędami kamieni pogłębic do 25-30 cm.porobić ze dwa troszkę głębsze zagłębienia-progi, wyłożyć folią,wysypać żwirem, posadzić roslinki, rozdzielić strumień z kaskady na dwa. Jeden puścić w stworzony strumyczek. I wydaje mi się,że nawet filtr i lampa UV by Ci nie były potrzebne. Jeśli nie możesz z tej strony co pokazałam, to tam z drugiej mogłby też być tylko trochę chyba krótszy. Byłoby coś na wzór strumyka Vanki.
Wysłany: 2010-06-04, 15:27
Dzieki, dzieki!!! Szkoda, ze wczesniej nie trafilem na to forum. Szukalem roznych odpowiedzi w internecie i jak to sie mowi, co kraj, to obyczaj. W kazdym temacie jaki szukalem znajdowaly sie inne wskazowki. Tam tez znalazlem gdzies, o tej mieszance torfowej. Ok !!! Nie pozostaje nic innego, jak wywalic wszystko z doniczek i koszy i probowac czego innego. Chyba wroce do gliny, tyle ze musialbym ja wymieszac pozadnie z piachem, zwirem i jakas ziemia, poniewz jak juz pisalem w historii mojego oka, glina tutaj zawiera strasznie duzo wapna i strasznie pyli. A jesli jeszcze mozna, to zapytam, jakie bedzie najodpowiedniejsze podloze do roslin trzcinowatych, takich jak palka szerokolistna, palka miniaturowa, sit siny. Te roslinki chcialbym uzyc po zbudowaniu filtra G-K. Dzieki za pomoc.
[ Dodano: 2010-06-04, 16:34 ]
A wiesz zuzi10, ze to by mialo sens!!! Rozdzielilem te kamienie wczoraj pod rabatke na kwiatki, ale to co zaproponowalas, bardzo mi sie podoba. Musze to niestety najpierw omowic z zona, bo to znowu dodatkowy koszt, ale mysle, ze jej sie pomysl spodoba. Rozebralbym ten skalniak z kamieni, poniewaz zajmuje duzo miejsca i wchodzi w oczko na jakies 70 centymetrow. Zrobilbym na jego miejscu skalniak ze skal, je latwiej ustawic i dopasowac, i puscilbym rzeczke tak jak na Twojej propozycji. Dzieki wielkie, zuzi10,
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-04, 16:36
Jeśli i ja mogę coś dodać, to nie pogłębiaj strumienia - raczej pociągnij go w górę, bo możesz mieć przecieki. W momencie gdy oczko jest niżej jest to niemożliwe.
Oczko
Wysłany: 2010-06-04, 16:38
Jeszcze musze cos dopisac, bo jestem taki podjarany, ze szok, Skarbnik (czyt. zona ),zatwierdzil zmiany i to mnie cieszy. Juz bylem w ogrodzie i rozwalam wszystko pod przyszla inwestycje. Jutro pokopie, zakup folii i zaczynamy. Dalsze wskazowki mile widziane. Jak to dobrze, ze jest takie forum.
[ Dodano: 2010-06-04, 17:42 ] Vanka, woda w oczku jest jakies 30cm nizej od poziomu, gdzie ma powstac strumyk, wiec, troszke trzeba bedzie podkopac, a przy kaskadzie chyba troszke dorzucic. Swietny pomysl miala zuzi10, ciesze sie jak male dziecko. Oczko bedzie wieksze, bo zniknie kamienna kaskada, a dodatkowo bede mial strumyk, ktory mam nadzieje wyczysci mi wczesniej, czy pozniej wode i zacznie sie dopiero prawdziwa zabawa. Lece zaraz do roboty, bo az mnie nosi.
Wysłany: 2010-06-04, 18:32
Zamienic slowa w czyny !!! Wykop pod strumyk zrobiony Jutro wypoziomuje wszystko, ulepsze waly, pociagne prad z drugiej strony. Na dzisiaj mam dosyc. Mam nadzieje, ze chodzilo o cos takiego??? Co najwazniejsze idzie z gory w dol i ma zrobione 3 spietrzenia. Komentarze i porady jak zwykle milo widziane.
Jeśli można Ci coś jeszcze poradzić. Może przed tymi progami porób lekkie wgłębinia tak na 10-15 cm, na pierwszym może być głębsze na następnych płytsze,które wypełnisz kamykami i posadzisz roślinki. Woda w tym miejscu będzie zwalniała i dłużej przepływała co na pewno lepiej ją oczyści. Poza tym tam będą się osadzały ew zanieczyszczenia z oczka, które wykorzystaja roslinki jako dodatkowe podłoże.
Wysłany: 2010-06-04, 19:29
Mariusz Czernicki napisał/a:
Swietny pomysł, zuzi należy sie pomógł, pięknie to wymyślone
Juz otrzymala, zasluzyla sobie na to. Moj pomysl ,patrzac na to teraz byl marny, poniewaz zabralby mi polowe oczka. Teraz oczko sie jeszcze powiekszy, poniewaz zlikwiduje kaskade z kamieni, ktora wchodzi 70 cm w oczko, a zastapie ja skalami, ktore nie beda musialy wchodzic w glab oczka. Duzo jeszcze pracy musze w to wlozyc, ale to dla mnie czysta przyjemnosc. Mam nadzieje ,ze moje zaangazowanie, przyniesie w koncu efekty w postaci czystej wody. Dzieki za dobre slowo i wsparcie.
A jesli jeszcze mozna, to zapytam, jakie bedzie najodpowiedniejsze podloze do roslin trzcinowatych, takich jak palka szerokolistna, palka miniaturowa, sit siny. Te roslinki chcialbym uzyc po zbudowaniu filtra G-K.
do filtra gk sadź bez podłoża tylko w żwirku to najlepiej oczyszczać będą. a co do pytania po pałki, sity, oczerety lubią najbardziej glinę z piaskiem.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Wysłany: 2010-06-07, 19:41
Witam! Prace trwaja, w troszke wolniejszym tempie, niz sie spodziewalem. Ciezko wplatac troche czasu na budowe oczka, pomiedzy codzienne zycie. Wczoraj udalo mi sie jedynie rozlozyc folie.
Dzisiaj, natomiast wylozylem strumyk ,zwirkiem i posadzilem roslinki. Na razie brak kasy, wiec roslinki pozyskalem z natury, trzcine pospolita, sit siny i jakas trawe. Mialem sadzonke palki szerokolistnej i ona takze zostala osadzona w strumyku. Nie wiem, czy to mialo byc cos w tym stylu??? Woda od zwirku jest na poziomie od 2cm do 5cm??? Teraz tylko zamaskowac folie, zrobic kaskade i czekac na efekty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum