Wysłany: 2009-06-06, 20:49 nowe fotosy-odświerzone oczko
Dawno nie wrzucałem fotosków z mojego oczka. A co sobotę walczę jak lew Więc napiszcie co to tym myślicie-ci co widzieli pierwszą wersję napewno dostrzegną zmiany - przynajmnniej mam taką nadzieję Wiem- roślinek niewiele, pływające mi pies załatwił Muszę dosadzić trochę. Woda dosyć czysta bo tydzień temu 80% wymienionej - pytanie, czy każde kamienie nadają się do oczka ? Miałem tak brudną wodę , w szczególności przy kamieniach . Jest możliwe że moje kamienie działają negatywnie na czystość wody ?
A tak z innej beczki - mając takie oczko hodujecie karpie na święta? Jak to jest z karpiami - można w oczku hodować ? jakie są plusy?jakie minusy ? Mogą być razem z rybami typowo oczkowymi ? Podpowiedzcie proszę - no i czy warto Fajnie byłoby na święta sobie wyłowić swoje karpiki z oczka niż ze sklepu.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 132 Skąd: Wodzisław Sl.
Wysłany: 2009-06-07, 05:15
No faktycznie róślinek mało. Wybierz się gdzieś w okolice swoje nad jakiś strumyk, staw, zalew i poprzynoś (tylko pozakopuj dziury po sobie) bo inaczej to wodę w 80% będziesz co dwa tygodnie wymieniał.
A co do kamieni to te twoje otoczaki są jak najbardziej ok.
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2009-06-10, 11:15
cario14 napisał/a:
dno obsypać żwirkiem-co wy na to ?
pomysł beznadziejny , odpuść sobie wysypywanie dna żwirem.Po czasie i tak ten żwir wymiesza się z osadami dennymi a w przyszłości wyczyszczenie tego to istna masakra
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
No muszę coś napisać bo coś za cicho - muszę się pochwalić że po ostatniej wymianie wody (minęło około miesiąca czasu) wodę mam kryształ, dno delikatnie porośnięte, mogę wyłączać filtr i jest ok. Dosadziłem kilka roślinek, zakupiłem 3 jesiotry i jest coraz ładniej. Kilka dni po wymianie wody wrzuciłem Triggera, nie wiem czy pomogło, ale jestem zadowolony, jak narazie żadnych problemów z czystością wody. Jedyne czego brakuje - to małych rybek Czekam na tarło i czekam, NA TEN SWÓJ PIERWSZY RAZ
witam, pytanie mam . Wyłowiłem kilka sztuk narybku- takie niecałe 1cm wielkości- ale żadnych oznak życia u żadnej sztuki- czy to oznacza że narybek jest martwy? Czy to normalne ? Wyławiam tylko takie
koczisss [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-21, 19:40
cario14 napisał/a:
witam, pytanie mam . Wyłowiłem kilka sztuk narybku- takie niecałe 1cm wielkości- ale żadnych oznak życia u żadnej sztuki- czy to oznacza że narybek jest martwy? Czy to normalne ? Wyławiam tylko takie
Pomyśl logicznie, jeśli się nie ruszają, to są martwe, zapewniam Cię, one tak nie odpoczywają.
A tak w ogóle masz krechę, piszesz dwa razy to samo w innych wątkach!
sorki, już jest tylko raz co może powodować że mam tylko martwy narybek ? Mam nadzieję że doczekam się i żywego
koczisss [Usunięty]
Wysłany: 2009-06-21, 19:50
cario14 napisał/a:
sorki, już jest tylko raz co może powodować że mam tylko martwy narybek ? Mam nadzieję że doczekam się i żywego
Choroby, pasożyty, zły skład wody, brak pożywienia, brak tlenu, któż to wie co może dolegać Twojemu narybkowi.
Mi też kiedyś padały, widocznie tak musi być.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Maj 2009 Posty: 131 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-06-21, 20:39
cario14 napisał/a:
czy każde kamienie nadają się do oczka ? Miałem tak brudną wodę , w szczególności przy kamieniach . Jest możliwe że moje kamienie działają negatywnie na czystość wody ?
Otoczaki nadają się jak najbardziej.
Trzeba uważać przy wapieniach, bo się lasują i zwiększają twardiość i pH.
Witam - po dłuższej przerwie - tak czytając wcześniejsze swoje posty widzę - cierpliwości w nich nie widać - hehehe
A propos mojego oczka- na jesień była czyściutka woda, w zimie ryby prawie wszystkie przetrwały- całą zimę działał napowietrzacz - teraz mam wode kiepską - ale czekam aż roślinki puszczą - i chcę dosadzić trochę. Mam nadzieję że wróci czystość wody z jesieni.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum