wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: samuraj
2009-05-06, 16:02
I ja wykopałem swoje oczko :)--Oczko cario14
Autor Wiadomość
cario14 
Początkujący

Wysłany: 2009-06-06, 20:49   nowe fotosy-odświerzone oczko

Dawno nie wrzucałem fotosków z mojego oczka. A co sobotę walczę jak lew :) Więc napiszcie co to tym myślicie-ci co widzieli pierwszą wersję napewno dostrzegną zmiany - przynajmnniej mam taką nadzieję :) Wiem- roślinek niewiele, pływające mi pies załatwił :( Muszę dosadzić trochę. Woda dosyć czysta bo tydzień temu 80% wymienionej - pytanie, czy każde kamienie nadają się do oczka ? Miałem tak brudną wodę , w szczególności przy kamieniach . Jest możliwe że moje kamienie działają negatywnie na czystość wody ?

A tak z innej beczki - mając takie oczko hodujecie karpie na święta? Jak to jest z karpiami - można w oczku hodować ? jakie są plusy?jakie minusy ? Mogą być razem z rybami typowo oczkowymi ? Podpowiedzcie proszę - no i czy warto :) Fajnie byłoby na święta sobie wyłowić swoje karpiki z oczka niż ze sklepu.

Fotosy:

yogi1976 
Bywalec

Wysłany: 2009-06-07, 05:15   

No faktycznie róślinek mało. Wybierz się gdzieś w okolice swoje nad jakiś strumyk, staw, zalew i poprzynoś (tylko pozakopuj dziury po sobie) bo inaczej to wodę w 80% będziesz co dwa tygodnie wymieniał.
A co do kamieni to te twoje otoczaki są jak najbardziej ok.

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2009-06-07, 08:29   

Otoczaki są super :good:
OGRÓD JARKA

maruder
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-07, 12:00   

Jest duzo lepiej :good: ale walcz dalej - folia ciagle "straszy" :P

cario14 
Początkujący

Wysłany: 2009-06-10, 11:03   

Jeszcze chcę to wszysko żwirkiem obsypać-no i dno obsypać żwirkiem-co wy na to ?

samuraj 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2009-06-10, 11:15   

cario14 napisał/a:
dno obsypać żwirkiem-co wy na to ?

pomysł beznadziejny , odpuść sobie wysypywanie dna żwirem.Po czasie i tak ten żwir wymiesza się z osadami dennymi a w przyszłości wyczyszczenie tego to istna masakra

Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz :)

cario14 
Początkujący

Wysłany: 2009-06-19, 12:41   

No muszę coś napisać bo coś za cicho - muszę się pochwalić że po ostatniej wymianie wody (minęło około miesiąca czasu) wodę mam kryształ, dno delikatnie porośnięte, mogę wyłączać filtr i jest ok. Dosadziłem kilka roślinek, zakupiłem 3 jesiotry i jest coraz ładniej. Kilka dni po wymianie wody wrzuciłem Triggera, nie wiem czy pomogło, ale jestem zadowolony, jak narazie żadnych problemów z czystością wody. Jedyne czego brakuje - to małych rybek :) Czekam na tarło i czekam, NA TEN SWÓJ PIERWSZY RAZ :)

cario14 
Początkujący

Wysłany: 2009-06-21, 18:00   

witam, pytanie mam . Wyłowiłem kilka sztuk narybku- takie niecałe 1cm wielkości- ale żadnych oznak życia u żadnej sztuki- czy to oznacza że narybek jest martwy? Czy to normalne ? Wyławiam tylko takie :(

koczisss
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-21, 19:40   

cario14 napisał/a:
witam, pytanie mam . Wyłowiłem kilka sztuk narybku- takie niecałe 1cm wielkości- ale żadnych oznak życia u żadnej sztuki- czy to oznacza że narybek jest martwy? Czy to normalne ? Wyławiam tylko takie :(

Pomyśl logicznie, jeśli się nie ruszają, to są martwe, zapewniam Cię, one tak nie odpoczywają.

A tak w ogóle masz krechę, piszesz dwa razy to samo w innych wątkach!

cario14 
Początkujący

Wysłany: 2009-06-21, 19:48   

sorki, już jest tylko raz :) co może powodować że mam tylko martwy narybek ? Mam nadzieję że doczekam się i żywego :?

koczisss
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-21, 19:50   

cario14 napisał/a:
sorki, już jest tylko raz :) co może powodować że mam tylko martwy narybek ? Mam nadzieję że doczekam się i żywego :?

Choroby, pasożyty, zły skład wody, brak pożywienia, brak tlenu, któż to wie co może dolegać Twojemu narybkowi.
Mi też kiedyś padały, widocznie tak musi być.

A#O 
Bywalec

Wysłany: 2009-06-21, 20:39   

cario14 napisał/a:
czy każde kamienie nadają się do oczka ? Miałem tak brudną wodę , w szczególności przy kamieniach . Jest możliwe że moje kamienie działają negatywnie na czystość wody ?

Otoczaki nadają się jak najbardziej.
Trzeba uważać przy wapieniach, bo się lasują i zwiększają twardiość i pH.
http://forum.oczkowodne.n...p?p=72987#72987

cario14 
Początkujący

Wysłany: 2010-04-25, 19:53   kolejny rok się zaczął

Witam - po dłuższej przerwie - tak czytając wcześniejsze swoje posty widzę - cierpliwości w nich nie widać - hehehe
A propos mojego oczka- na jesień była czyściutka woda, w zimie ryby prawie wszystkie przetrwały- całą zimę działał napowietrzacz - teraz mam wode kiepską - ale czekam aż roślinki puszczą - i chcę dosadzić trochę. Mam nadzieję że wróci czystość wody z jesieni.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu