wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Oczko Jona
Autor Wiadomość
Jon 
Początkujący

Wysłany: 2007-08-07, 11:08   

czesc hepik! no z tymi trzema miesiacami to rzeczywiscie sie troche rozpedzilem i wyszly niescislosci. woda nalana byla 4 czerwca tak jak data na zdjeciu. na dzien dzisiejszy jest pelne 2 misiace z haczykiem. woda nadal jest taka jak na zdjeciach... co do tej beczki to spelnia ona tylko funkcję pojemnika na pompe ktora sciaga wode naplywajaca grawitacyjnie poprzez zwir i rury drenarskie wprowadzone do tej beczki. Jezeli nadal nie jestes przekonany moge wrzucic fotke srodka beczki lub zapraszam do siebie bo mieszkamy chyba blisko siebie.

pyton75: dzieki za Twoja ocene. co do Twojego pytania to murek osadzony jest na lekkim fundamencie z betonu grubosci ok 7cm. fundamet ten wykonalem w celu zabezpiczenia progu przed osypywaniem sie ziemi poniewaz u mnie wystepuje grunt piaszczysty... pozdro

Jon 
Początkujący

Wysłany: 2007-08-29, 17:57   

Witam wszystkich! Urodził mi sie mały problem i prosze o Waszą pomoc. Złapałem pare ryb w stawie i wpusciłem je do oczka. Po czasie zaczęły sie pojawiać glony składające sie z ciękich nitek tworzących siec które obrastają łodygi z lili i innych roslin. Osiada to równiez na murku i na dnie oraz poboczach ze żwirem. Woda jest czysta ale psuje to efekt estetyczny. Tego rodzaju glony były w tamtym stawie a nie robiłem żadnego odkażania ryb. Jak narazie zastosowałem 2.5 fiolki nadmanganianu potasu( kali) i troche pomogło ale po paru dniach nasilił sie wzrost glonów. Wrzucam fotki i prosze o rade jak to zwalczyc. Pozdrawiam!

samuraj 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2007-08-29, 18:25   

glony raczej nie przyszły z rybami poprostu tak się dzieje , glony wyławiaj patykiem , nawijaj je jak watę cukrową--to sprawdzony już sposób :P
natomiast ryby do oczka lepiej kupić ozdobne niż dzikie :)

Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz :)

Łuki18 
Bywalec

Wysłany: 2007-08-29, 19:00   

Tak jak mówi samuraj odłów glony... Ciesz się że to nie jest glon planktonowy powodujący efekt zielonej wody. Glony nitkowe z reguły łatwo usunąć...

samuraj napisał/a:
natomiast ryby do oczka lepiej kupić ozdobne niż dzikie

Ja też zaczynam żałować że wpuściłem dzikie karasie... :-( Zawsze istnieje ryzyko, że przeniesiesz jakomś zaraze a wtedy to dopiero problem :-( ! Nie ma to jak Karpie Koi, Karasie ozdobne, złote orfy, jesiotry... :)

killer1558 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2007-08-29, 19:26   

a ja zastanawiam się po co tą chemie walicie do oczek :P dajcie czas naturze może to być tylko 1 rok jak dacie z 500 roślin do oka :hehe:
ps .pisałem chyba że czas pokarze jak w twoim oku będzie :) i tu widać ze już problem :) dawaj roślin ile oko wytrzyma a rybom zostaw kawałek na karmienie i będzie ok :hehe:

Makrofotografia

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-08-29, 21:00   

Z wszystkim się zgadzam w 100% co napisał samuraj, :good: To normalna kolej rzeczy i może uda Ci się w jakimś stopniu ograniczyć ich ilość , ale i tak w postaci osadu pozostaną na ściankach i kamieniach i wcześniej czy później oczko pokryje się osadem :-( Chemii nie polecam a jak już to dobrą :P Najlepiej spytać Romana on z tej którą stosował jest bardzo zadowolony :)
OGRÓD JARKA

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2007-08-29, 21:33   

Nie wszystkie glony nitkowate da się usunąć patykiem. niektóre gatunki mocno przyrastają do roślin doniczek i folii, inne wystarczy szarpnąć za koniec a wyciąga sie pól dna.

Wielu klientów chwali Algofin jako skuteczny środek na glony nitkowate, sam nie testowałem bo glonów praktycznie obecnie nie mam..
PORADNIK PORTAL SKLEP

Ernest 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2007-08-30, 05:17   

Nitkowate nie mogą być,to też ma swój urok :) .U mnie wodospady zarosły właśnie nitkowatymi ,wygląda to super :good:

Aqvenus Aquaticus-> :good:

Wszyscy macie fajne oczka wodne :yess:

samuraj 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2007-08-30, 09:04   

tak jak pisałem te pływające nitkowe wyciągałem patykiem natomiast glony które obrosły doniczki czy folię są jak najbardziej pożądane , przecież nie chcemy aby były widoczne nasze akcesoria typu przewody , pojemniki itp. sterylnie czyste oczko nie wygląda zbyt naturalnie :P

Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz :)

wojtas 
Oczkomaniak

Wysłany: 2007-08-30, 09:09   

Mi też nitkowate nie przeszkadzają. Z uwagi na wielkość i konstrukcję oczka,nie ma w nim wielu roślin.TO filtr biologiczny, pochłania azotany.Woda jest krystalicznie czysta.

Jon 
Początkujący

Wysłany: 2007-09-02, 11:44   

Witam:) Dziękuje za porady i zainteresowanie. Wasz sposób wyławiania glonów jest skuteczny i wczoraj powyławiałem ich troche. Narazie tak bede z tym walczył a puzniej czas pokaże. Pozdrawiam.

Jon 
Początkujący

Wysłany: 2009-06-11, 17:55   

Witam i pozdrawiam wszystkich!
Dawno się nie odzywałem ale czasami czytałem Wasze posty. Moje oczko z biegiem czasu się rozrasta i wrzucam parę fotek do waszego wglądu. W tamtym roku mój kot podbierał mi rybki z oczka więc postanowiłem zrobić płoteczek. Jak na razie spełnia swoją funkcję. Co wy o tym myslicie, jak wygląda ? Czy może być? Może trochę psuje efekt oczka ale nie mam wyjścia.
Pozdrawiam

maruder
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-12, 02:12   

Dla mnie zdecydowanie na plus :) a plotek mnie jakos bardzo nie razi

leszek50-57 
Oczkomaniak

Wysłany: 2009-06-12, 18:27   

Bardzo ładne oczko,czysta woda i roślin też jest sporo
a płotek jak tobie nie przeszkadza to lepiej nich będzie niż mają
ginąc rybki. ;)

poz.Leszek
----------------

Jon 
Początkujący

Wysłany: 2009-07-31, 20:00   

Witam serdecznie! Musze się pochwalić nowymi rybkami a mianowicie dokupiłem dwa jesiotry ok 15 cm. I mam mały problem , ryby karmie pokarmem pływającym jednak pokarm ten nie zdąży spaść na dno ponieważ zostaje zjedzony i nie wiem czy jesiotry przeżyją? Co z tym robić , jaki pokarm polecacie?

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu