Jeżeli nie będzie ryb to filtr sobie daruj, rośliny sobie poradzą. Pompę dostosuj do wysokości i jaką ilość wody chcesz mieć na wodospadzie. Niektórzy lubią lekkie chlapanie a drudzy rwący potok. Jak pompa będzie za mocna to możesz sobie przepływ wyregulować.
Dzieki bardzo za odpowiedz i w sumie mialem nadzieje ze taka otrzymam:) Co do pompy to z tego co znalazlem to powinna ona przepompowac polowe znajdujacej sie w oczku wody, czy moglibyscie to potwierdzic? Z tego by wynikalo, ze pompa 600l/h powinna byc wystarczajaco odpowiednia. Czy moze kupic 1000l/h by miec pewnosc, ze da rade przy wodospadzie. Zapomnialem napisac jakie oczko planuje, moze to cos zmieni a moze nie:) Wiec chce wykopac dol o glebokosci ok30 cm w najnizszym miejscu a nad poziomem ziemi znajdowac sie bedzie kolejne ok 30 cm z tym, ze z drewna. Wodospad chce umiescic w rogu oczka. Oczywiscie tez nie jakis bardzo duzy by nie wygladal glupawo przy takich wymiarach oczka
powinna ona przepompowac polowe znajdujacej sie w oczku wody, czy moglibyscie to potwierdzic? Z tego by wynikalo, ze pompa 600l/h powinna byc wystarczajaco odpowiednia. Czy moze kupic 1000l/h by miec pewnosc, ze da rade przy wodospadzie.
nie patrz na to ile musi tylko ile chcesz wody na wodospadzie i na h max - czyli na wykres wydajności w zal. od wysokości. bo może się okazać że na żądanej wysokości wcale nie będzie wody.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Ok poszperalem troche i faktycznie troche za slabe bylyby pompy o mocy ktorej wczesniej napisalem. Lecz nie wiem i tak dokladnie jaka pompa bylaby odpowiednia. Czy pompe umiejscowic jak najdalej wodospadu? Jesli tak to z tego co chce zrobic to wygladaloby to tak: od pompy waz w gore ok 50cm nastepnie spad ok 30cm do ziemi pozniej ok 2.5m wzdluz oczka oraz na koncu ok 50cm w gore do wodospadu. W sumie ok 3 metrow weza od pompy do wodospadu. I teraz wlasnie problem jaka pompe dobrac by byla wystarczajaca. Wodospadzik planuje szerokosci ok 10cm. Ogolnie chcialbym zrobic cos podobnego jak na zdjeciach krore zalaczam z tym ze o wymiarach takich jakie podalem na poczatku. Mam nadzieje ze fotki beda widoczne:) jesli nie do podaje link do stronki http://www.monsterfishkee...d-koi-pond-pics Pozdrawiam
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-01-20, 18:39
Pompa może być nawet przy wodospadzie a raczej pod nim (ukryty w kamieniach), nie zmniejszy Ci to przepływu na wężu a pompę wybrał bym minimum 3500l/h co daje nam 1l/s a to nie jest tak strasznie dużo.
Dzieki za szybka odpowiedz. Wiec jesli bede mial oczko o pojemnosci 0.9m3 i pompe pod wodospadem (czyli ok 1m max weza w gore) to pompa o az takiej wydajnosci musialaby byc? Wczesniej znalazlem informacje, ze pompa powinna przepompowac polowe pojemnosci oczka czyli w moim przypadku ok 450l/h. Znalazlem pompy ktorych wydajnosc na wys 1m jest 550l/h (1000l/h) oraz inne 750l/h (1200l/h), 1050l/h (1500l/h). Wiec czy 3500l/h nie bedzie zbyt duza? Jestem laikiem w tych sprawach ale to co napisalem to znalazlem na innych stronach i troszke jestem confused:)
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-01-20, 19:13
graza999 napisał/a:
Dzieki za szybka odpowiedz. Wiec jesli bede mial oczko o pojemnosci 0.9m3 i pompe pod wodospadem (czyli ok 1m max weza w gore) to pompa o az takiej wydajnosci musialaby byc? Wczesniej znalazlem informacje, ze pompa powinna przepompowac polowe pojemnosci oczka czyli w moim przypadku ok 450l/h. Znalazlem pompy ktorych wydajnosc na wys 1m jest 550l/h (1000l/h) oraz inne 750l/h (1200l/h), 1050l/h (1500l/h). Wiec czy 3500l/h nie bedzie zbyt duza? Jestem laikiem w tych sprawach ale to co napisalem to znalazlem na innych stronach i troszke jestem confused:)
Połowę pojemności powinna przepompować przy rybach i to jest minimum , w Twoim przypadku wydajność zależy od ilości wody na wodospadzie jaką chcesz mieć , wspomniałem to we wcześniejszych postach. Ja bym się zdecydował na minimum 3500l , sam je stosuję przy wysokościach kaskad około 1m licząc od dna a nie są one połączone z filtrem. Przejdź się po sklepach a one powinny pokazać Ci moc każdej z pomp jaką mają i ile wody z nich leci. Przy pompie 3500l powinieneś osiągnąć trochę większy efekt niż na zdjęciach z Twojego linki, ciężko to ukazać przez internet. Zawsze możesz przytłumić ją jak będzie zbyt mocno a na 100% będziesz powiększał oczko za kilka lat , miesięcy bądź tygodni i będzie jak znalazł.
Połowę pojemności powinna przepompować przy rybach i to jest minimum , w Twoim przypadku wydajność zależy od ilości wody na wodospadzie jaką chcesz mieć , wspomniałem to we wcześniejszych postach. Ja bym się zdecydował na minimum 3500l , sam je stosuję przy wysokościach kaskad około 1m licząc od dna a nie są one połączone z filtrem. Przejdź się po sklepach a one powinny pokazać Ci moc każdej z pomp jaką mają i ile wody z nich leci. Przy pompie 3500l powinieneś osiągnąć trochę większy efekt niż na zdjęciach z Twojego linki, ciężko to ukazać przez internet. Zawsze możesz przytłumić ją jak będzie zbyt mocno a na 100% będziesz powiększał oczko za kilka lat , miesięcy bądź tygodni i będzie jak znalazł.
Dzieki. W sumie to chyba bym chcial podobny efekt jak na zdjeciach z linku ktory podalem, lub moze nawet delikatniejszy. Ale przejde sie zobaczyc jak to wyglada w sklepach i pewnie mi to pomoze w doborze odpowiedniej pompy. Co do powiekszenia to chyba nie, poniewaz brak miejsca na to nie pozwala, no chyba ze moglbym rozciagnac je do 3m zamiast 2.4m bo to jedyna mozliwosc
3,5 K l/h to za dużo nataki zbiorniczek. Jak nie będzie po drodze filtra to 1,5 powinna dać rade. 2- 2,5 to świat i ludzie.
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-01-20, 19:33
graza999 napisał/a:
Dzieki. W sumie to chyba bym chcial podobny efekt jak na zdjeciach z linku ktory podalem, lub moze nawet delikatniejszy. Ale przejde sie zobaczyc jak to wyglada w sklepach i pewnie mi to pomoze w doborze odpowiedniej pompy. Co do powiekszenia to chyba nie, poniewaz brak miejsca na to nie pozwala, no chyba ze moglbym rozciagnac je do 3m zamiast 2.4m bo to jedyna mozliwosc
Każdy szanujący się sklep ma obowiązek pokazać Ci towar czy działa i jakie są efekty , takie małe sprawdzenie towaru. Sprawdzając pompę sugeruj się ilością wody jak wypływa z węża a nie z końcówki przy pompie , wygląda zupełnie inaczej.
AurorA napisał/a:
3,5 K l/h to za dużo nataki zbiorniczek. Jak nie będzie po drodze filtra to 1,5 powinna dać rade. 2- 2,5 to świat i ludzie.
Lepiej żeby było więcej i można przykręcić a nie żeby brakło
Jeszcze raz dzieki i troszke sie uspokoilem:) Ok wiec mysle,ze bede szukal czegos do 2000l/h. Wiec juz chyba wszystko czego chcialem sie dowiedziec juz wiem i dzieki bardzo za pomoc panowie. Pozdrawiam. Jeszcze tylko chcialem sie zapytac czy zamiast wodospadu moglbym uzywac jedynie koncowek przy pompie do fontanny?
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-01-20, 20:15
Witaj,
posłuchaj Arka kup najwyżej 2,500 l/h !
I tak będziesz miał niezłą kipiel
Mam u siebie taką pompę w o wiele większym oczku. Zasila trzy węże. Dwa lecą powoli do strumieni a ostatni do filtra. Leje się z niego dosyć mocno. Do niedawna załatwieło mi to moją kaskadę . Teraz leje się wprost do oczka ( podobna zasada jak przedstawiona na fotkach rura w korzeniu. Jest niezły łoskot. Przy tej mocy pompy na jednym wężu w Twoim oczku rośliny mogą nie przetrzymać takiego tsunami
ups
teraz doczytałam ,ze zdecydowałeś się na taką do 2000. To dobrze.
Albo fontanna albo kaskada. Albo jedno i drugie. A widzisz, (po moich wywodach) że można i trzecie
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Dzieki Ewo, w sumie z tego co wyczytalem i poradach na tym forum to chyba zastosuje pompe do 2000l/h do mojego "malenstwa":). Nie potrzebujemy kolejnego tsunami:) Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc.
Jeszcze tylko chcialem sie zapytac czy zamiast wodospadu moglbym uzywac jedynie koncowek przy pompie do fontanny?
to za mały zbiornik na fontannę, albo wychlapie Ci wodę albo opryskasz rośliny, a one tego nie cierpią i jak się wkurzą to napuszczą na Ciebie glony i będziesz miał przechlapane
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum