wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomysł na filtrację i utrzymanie przejrzystej wody w oczku.
Autor Wiadomość
Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-19, 23:26   

Jeżeli nie będzie ryb to filtr sobie daruj, rośliny sobie poradzą. Pompę dostosuj do wysokości i jaką ilość wody chcesz mieć na wodospadzie. Niektórzy lubią lekkie chlapanie a drudzy rwący potok. Jak pompa będzie za mocna to możesz sobie przepływ wyregulować.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2012-01-20, 00:24   

Jak bez ryb to filtr nie potrzebny, fontannę tez sobie odpuść.
PORADNIK PORTAL SKLEP

graza999 
Nowy

Wysłany: 2012-01-20, 10:36   

Dzieki bardzo za odpowiedz i w sumie mialem nadzieje ze taka otrzymam:) Co do pompy to z tego co znalazlem to powinna ona przepompowac polowe znajdujacej sie w oczku wody, czy moglibyscie to potwierdzic? Z tego by wynikalo, ze pompa 600l/h powinna byc wystarczajaco odpowiednia. Czy moze kupic 1000l/h by miec pewnosc, ze da rade przy wodospadzie. Zapomnialem napisac jakie oczko planuje, moze to cos zmieni a moze nie:) Wiec chce wykopac dol o glebokosci ok30 cm w najnizszym miejscu a nad poziomem ziemi znajdowac sie bedzie kolejne ok 30 cm z tym, ze z drewna. Wodospad chce umiescic w rogu oczka. Oczywiscie tez nie jakis bardzo duzy by nie wygladal glupawo przy takich wymiarach oczka :)

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2012-01-20, 12:52   

graza999 napisał/a:
powinna ona przepompowac polowe znajdujacej sie w oczku wody, czy moglibyscie to potwierdzic? Z tego by wynikalo, ze pompa 600l/h powinna byc wystarczajaco odpowiednia. Czy moze kupic 1000l/h by miec pewnosc, ze da rade przy wodospadzie.

nie patrz na to ile musi tylko ile chcesz wody na wodospadzie i na h max - czyli na wykres wydajności w zal. od wysokości. bo może się okazać że na żądanej wysokości wcale nie będzie wody.
PORADNIK PORTAL SKLEP

graza999 
Nowy

Wysłany: 2012-01-20, 18:29   

Ok poszperalem troche i faktycznie troche za slabe bylyby pompy o mocy ktorej wczesniej napisalem. Lecz nie wiem i tak dokladnie jaka pompa bylaby odpowiednia. Czy pompe umiejscowic jak najdalej wodospadu? Jesli tak to z tego co chce zrobic to wygladaloby to tak: od pompy waz w gore ok 50cm nastepnie spad ok 30cm do ziemi pozniej ok 2.5m wzdluz oczka oraz na koncu ok 50cm w gore do wodospadu. W sumie ok 3 metrow weza od pompy do wodospadu. I teraz wlasnie problem jaka pompe dobrac by byla wystarczajaca. Wodospadzik planuje szerokosci ok 10cm. Ogolnie chcialbym zrobic cos podobnego jak na zdjeciach krore zalaczam z tym ze o wymiarach takich jakie podalem na poczatku. Mam nadzieje ze fotki beda widoczne:) jesli nie do podaje link do stronki http://www.monsterfishkee...d-koi-pond-pics Pozdrawiam

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-20, 18:39   

Pompa może być nawet przy wodospadzie a raczej pod nim (ukryty w kamieniach), nie zmniejszy Ci to przepływu na wężu a pompę wybrał bym minimum 3500l/h co daje nam 1l/s a to nie jest tak strasznie dużo.

graza999 
Nowy

Wysłany: 2012-01-20, 18:55   

Dzieki za szybka odpowiedz. Wiec jesli bede mial oczko o pojemnosci 0.9m3 i pompe pod wodospadem (czyli ok 1m max weza w gore) to pompa o az takiej wydajnosci musialaby byc? Wczesniej znalazlem informacje, ze pompa powinna przepompowac polowe pojemnosci oczka czyli w moim przypadku ok 450l/h. Znalazlem pompy ktorych wydajnosc na wys 1m jest 550l/h (1000l/h) oraz inne 750l/h (1200l/h), 1050l/h (1500l/h). Wiec czy 3500l/h nie bedzie zbyt duza? Jestem laikiem w tych sprawach ale to co napisalem to znalazlem na innych stronach i troszke jestem confused:)

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-20, 19:13   

graza999 napisał/a:
Dzieki za szybka odpowiedz. Wiec jesli bede mial oczko o pojemnosci 0.9m3 i pompe pod wodospadem (czyli ok 1m max weza w gore) to pompa o az takiej wydajnosci musialaby byc? Wczesniej znalazlem informacje, ze pompa powinna przepompowac polowe pojemnosci oczka czyli w moim przypadku ok 450l/h. Znalazlem pompy ktorych wydajnosc na wys 1m jest 550l/h (1000l/h) oraz inne 750l/h (1200l/h), 1050l/h (1500l/h). Wiec czy 3500l/h nie bedzie zbyt duza? Jestem laikiem w tych sprawach ale to co napisalem to znalazlem na innych stronach i troszke jestem confused:)

Połowę pojemności powinna przepompować przy rybach i to jest minimum , w Twoim przypadku wydajność zależy od ilości wody na wodospadzie jaką chcesz mieć , wspomniałem to we wcześniejszych postach. Ja bym się zdecydował na minimum 3500l , sam je stosuję przy wysokościach kaskad około 1m licząc od dna a nie są one połączone z filtrem. Przejdź się po sklepach a one powinny pokazać Ci moc każdej z pomp jaką mają i ile wody z nich leci. Przy pompie 3500l powinieneś osiągnąć trochę większy efekt niż na zdjęciach z Twojego linki, ciężko to ukazać przez internet. Zawsze możesz przytłumić ją jak będzie zbyt mocno a na 100% będziesz powiększał oczko za kilka lat , miesięcy bądź tygodni i będzie jak znalazł.

graza999 
Nowy

Wysłany: 2012-01-20, 19:26   

piopil napisał/a:

Połowę pojemności powinna przepompować przy rybach i to jest minimum , w Twoim przypadku wydajność zależy od ilości wody na wodospadzie jaką chcesz mieć , wspomniałem to we wcześniejszych postach. Ja bym się zdecydował na minimum 3500l , sam je stosuję przy wysokościach kaskad około 1m licząc od dna a nie są one połączone z filtrem. Przejdź się po sklepach a one powinny pokazać Ci moc każdej z pomp jaką mają i ile wody z nich leci. Przy pompie 3500l powinieneś osiągnąć trochę większy efekt niż na zdjęciach z Twojego linki, ciężko to ukazać przez internet. Zawsze możesz przytłumić ją jak będzie zbyt mocno a na 100% będziesz powiększał oczko za kilka lat , miesięcy bądź tygodni i będzie jak znalazł.

Dzieki. W sumie to chyba bym chcial podobny efekt jak na zdjeciach z linku ktory podalem, lub moze nawet delikatniejszy. Ale przejde sie zobaczyc jak to wyglada w sklepach i pewnie mi to pomoze w doborze odpowiedniej pompy. Co do powiekszenia to chyba nie, poniewaz brak miejsca na to nie pozwala, no chyba ze moglbym rozciagnac je do 3m zamiast 2.4m bo to jedyna mozliwosc :)

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2012-01-20, 19:30   

3,5 K l/h to za dużo nataki zbiorniczek. Jak nie będzie po drodze filtra to 1,5 powinna dać rade. 2- 2,5 to świat i ludzie.
PORADNIK PORTAL SKLEP

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-20, 19:33   

graza999 napisał/a:

Dzieki. W sumie to chyba bym chcial podobny efekt jak na zdjeciach z linku ktory podalem, lub moze nawet delikatniejszy. Ale przejde sie zobaczyc jak to wyglada w sklepach i pewnie mi to pomoze w doborze odpowiedniej pompy. Co do powiekszenia to chyba nie, poniewaz brak miejsca na to nie pozwala, no chyba ze moglbym rozciagnac je do 3m zamiast 2.4m bo to jedyna mozliwosc :)

Każdy szanujący się sklep ma obowiązek pokazać Ci towar czy działa i jakie są efekty , takie małe sprawdzenie towaru. Sprawdzając pompę sugeruj się ilością wody jak wypływa z węża a nie z końcówki przy pompie , wygląda zupełnie inaczej.

AurorA napisał/a:
3,5 K l/h to za dużo nataki zbiorniczek. Jak nie będzie po drodze filtra to 1,5 powinna dać rade. 2- 2,5 to świat i ludzie.

Lepiej żeby było więcej i można przykręcić a nie żeby brakło :P

graza999 
Nowy

Wysłany: 2012-01-20, 19:42   

Jeszcze raz dzieki i troszke sie uspokoilem:) Ok wiec mysle,ze bede szukal czegos do 2000l/h. Wiec juz chyba wszystko czego chcialem sie dowiedziec juz wiem i dzieki bardzo za pomoc panowie. Pozdrawiam. Jeszcze tylko chcialem sie zapytac czy zamiast wodospadu moglbym uzywac jedynie koncowek przy pompie do fontanny?

ewa535 
Przyjaciel forum

Pomogła: 84 razy
Wysłany: 2012-01-20, 20:15   

Witaj,
posłuchaj Arka kup najwyżej 2,500 l/h !
I tak będziesz miał niezłą kipiel :)
Mam u siebie taką pompę w o wiele większym oczku. Zasila trzy węże. Dwa lecą powoli do strumieni a ostatni do filtra. Leje się z niego dosyć mocno. Do niedawna załatwieło mi to moją kaskadę . Teraz leje się wprost do oczka ( podobna zasada jak przedstawiona na fotkach rura w korzeniu. Jest niezły łoskot. Przy tej mocy pompy na jednym wężu w Twoim oczku rośliny mogą nie przetrzymać takiego tsunami ;)

ups
teraz doczytałam ,ze zdecydowałeś się na taką do 2000. To dobrze.
Albo fontanna albo kaskada. Albo jedno i drugie. A widzisz, (po moich wywodach) że można i trzecie ;)
Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody ;)
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !

graza999 
Nowy

Wysłany: 2012-01-20, 22:46   

Dzieki Ewo, w sumie z tego co wyczytalem i poradach na tym forum to chyba zastosuje pompe do 2000l/h do mojego "malenstwa":). Nie potrzebujemy kolejnego tsunami:) Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2012-01-21, 00:03   

graza999 napisał/a:
Jeszcze tylko chcialem sie zapytac czy zamiast wodospadu moglbym uzywac jedynie koncowek przy pompie do fontanny?

to za mały zbiornik na fontannę, albo wychlapie Ci wodę albo opryskasz rośliny, a one tego nie cierpią i jak się wkurzą to napuszczą na Ciebie glony i będziesz miał przechlapane
PORADNIK PORTAL SKLEP

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu