wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
gdzieś w mazowieckim
Autor Wiadomość
Pearl 
Uczestnik

Wysłany: 2011-12-31, 21:30   

bogdan12121966 napisał/a:
Dużo pracy włożyłeś ,ale pełna satysfakcja (...) :brawo: Jaka będzie głębokosc tego oczka.

w najgłębszym miejscu będzie mniej-więcej 15-20cm warstwa żwiru i kamieni... a powyżej do lustra jakieś 145-150cm wody, czyli można nurkować :yahoo: ;)
violettaxx napisał/a:
Super rozmiary :brawo: jak napełnisz wodą pochwal się ile jej będzie? W sam raz zbiornik dla Koi :good:

zbiornik napełniałem na raty, dość cienkim wężykiem... w zasadzie możemy mówić o 50-60m3 wody. Pomiar będzie mógł być dokładniejszy latem, po tym, jak w oczku znajdą się wszystkie głazy, żwir i podłoże pod rośliny. Viola, widziałem Twoje rybki :) oczko to chyba siatkobeton, albo coś znacznie solidniejszego - robi wrażenie, wszystkie koi śliczne :brawo: Bardzo podobają mi się tego typu zbiorniki, gdzie mamy głęboką toń oraz odpowiedni obszar tzw. otwartej wody :brawo: poniżej kilka fotek z kolejnego etapu:

na EPDM rozłożona została płachta geowłókniny 400 i dociążona - żwir + woda... wkrótce miało się okazać, że było tego o wiele za mało i woda sącząca się z ziemi pod membraną zaczęła to wszystko po prostu unosić do góry :-(

powyżej dwie fotki z miejsca, gdzie w przyszłości wpłynie mini-strumień... mini, bo dość krótki będzie

oczko ma zawiły kształt, a przy tym będzie dość głębokie - oznaczało to niemałe kłopoty w trakcie układania prostokątnego arkusza EPDM... to czego nie sposób było uniknąć to mnóstwo fałd i zakładów (zdjęcia poniżej), przy czym należy pamiętać, by starać się w miarę możliwości nie naciągać membrany - powinna luźno leżeć w wykopie. Z EPDM ma się ten komfort, że w zasadzie nawet niezbyt fachowo rozłożona i miejscami naciągnięta, zachowa swoje właściwości.... W przypadku większych założeń, nie wyobrażam sobie rozwiązania lepszego niż EPDM. Niestety cena takiej membrany zwala z nóg, dlatego warto ją z dużym wyprzedzeniem umieścić w domowym budżecie.

shiftman 
Hobbysta

Wysłany: 2012-01-02, 15:06   

fajnie c to wyszło ja na toim miejscu wpuściłbym tam koi :P

Pearl 
Uczestnik

Wysłany: 2012-01-02, 22:10   

pierwsze koty za płoty, czyli układanie kamieni czas zacząć

powyżej dowód na to, że praw fizyki nie da się oszukać... pomimo rozsypanej wartwy żwiru i kamieni oraz dodatkowego dociążenia "płachty" kilkoma m3 wody, wybijajaca bezpośrednio z ziemi woda zaczęła się zbierać na spodzie EPDM i z godziny na godzinę było jej coraz więcej :-( . Trudno w to pewnie uwierzyć, ale miejscami miało się wrażenie "bujania" jak przy chodzeniu po torfowisku(!) Dosypywanie żwiru w takiej sytuacji tylko spotęgowało ten "efekt"... Trzeba było działać radykalnie, dlatego zdarłem EPDM z 1/4 powierzchni docierając do niemal najgłębszego miejsca w wykopie. Pomysł był dobry i dalej było już łatwiej... co prawda wodę spod EPDM musiałem wypompowywać jeszcze wielokrotnie, ale systematyczne dociążanie kolejnymi partiami głazów i żwiru pozwoliło w końcu osiąść membranie... na wieki, mam nadzieję :P

układnie kamieni może wydawać się nużące, poza tym na samym początku układania czujemy się niepewnie i wydaje się nam, że każdy kamień leży nie tam gdzie powinien :???: łatwo nie jest, ale im więcej kamieni mamy ułożonych, tym lepiej to wygląda i dostajemy tzw. "kopa" do dalszych działań. Warto jedak zrobić sobie od czasu do czasu dzień-dwa przerwy, bo kamienie ciężkie, a i samo układanie dość szybko "wypala" nasze pomysły... gdy zorientujemy się, że przez pół godziny obracamy i przenosimy z miejsca na miejsce jeden kamień, jest to znak, że mamy na razie wolne :) ;) wyłazimy więc potulnie z dołu i wracamy między ludzi, by przypomnieć sobie trochę poprawną mowę ojczystą, gdyż w wykopie z reguły lecą zwykle tylko same "kujawiaki" ;)

co do zdjęć, celowo umieszczam sporą ich ilość, często może mało konkretnych... wychodzę z założenia, że nie wszystkie trzeba dokładnie oglądać, ale jakby co to możliwość jest. Następnym razem powiem o sposobie mocowania głazów - ścianki oczka miejscami są niemal pionowe, więc ze względów praktycznych i bezpieczeństwa też, zwykłe układanie to w tej sytuacji za mało.

Radek G. 
Bywalec

Wysłany: 2012-01-03, 18:44   

:brawo: kupa pracy wykonana. Moim zdaniem szkoda na dnie bawić się w układanie kamieni, i tak po 2-3 miesiącach nie będzie ich widać bo zajdą osadem. Poza tym w razie uszkodzenia EPDM trudno będzie znaleźć miejsce gdzie ucieka woda.

leszek50-57 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-01-03, 22:53   

Radek,nie kracz zaraz ,że przebije,ta folia jest twarda,a w kamieniach będzie miała
gdzie się schować młode pokolenie :P
poz.Leszek

Pearl 
Uczestnik

Wysłany: 2012-01-04, 22:36   

Radek G. napisał/a:
Moim zdaniem szkoda na dnie bawić się w układanie kamieni, i tak po 2-3 miesiącach nie będzie ich widać bo zajdą osadem. Poza tym w razie uszkodzenia EPDM trudno będzie znaleźć miejsce gdzie ucieka woda.

kamienie w niższych partiach oczka są dokładnie układane przede wszystkim dlatego, że jest to w zasadzie konstrukcja połączonych ze sobą kamiennych murków oporowych... zrobione to będzie tak, że w zasadzie żaden kamień w takiej ściance nie będzie leżał luźno - wszystko za sprawą elastycznego kleju budowlanego i pianki montażowej (...o niskim stopniu rozszerzania). Jedynym minusem jest tu zdecydowanie większy nakład pracy... ale cóż, coś za coś.
leszek50-57 napisał/a:
Radek,nie kracz zaraz ,że przebije,ta folia jest twarda...

EPDM jest na prawdę solidne... nie da się tego porównać z PVC. U mnie EPDM będzie dodatkowo z obu stron całkowicie skąpane w "pidżamie" z geowłókniny 400, więc nie będzie miejsca, gdzie kamień leżałby bezpośrednio na membranie. Niewątpliwym plusem takiego rozwiązania jest to, że gdy już ułoży się wszystkie kamienie, będą one stanowiły doskonałą barierę ochronną przed uszkodzeniami. Jedyne ryzyko jakie przychodzi mi do głowy to... myszy, ale i ono zniknie po tym jak ułoży się ostatni kamień i zaleje wszystko wodą. Mam przydomowego kota, więc bądźmy optymistami :)

Pearl 
Uczestnik

Wysłany: 2012-01-07, 23:23   

załączam kolejną porcję zdjęć... jest to etap, gdy przechodzę z najniższego poziomu na odrobinę wyżej położoną półkę dna, gdzie będzie jedna z dwóch kryjówek. "Przedzimie" jest w tym roku wyjątkowo łaskawe i temperatura nawet nocą rzadko spada poniżej zera... nie trudno jest się zatem zmobilizować, by 3-4 razy w tygodniu, po pracy, "zanurkować" na parę godzin w wykopie :) praca przy lampie, to co prawda nie to samo, ale i tak systematycznie stawku przybywa :yahoo:

szkielet podestu uzupełniony byle deskami doskonale sprawdza się jako "podajnik" żwiru i wszelkich głazów... żwir i olbrzymie głazy wysypuję bezpośrednio z taczki, resztę kamieni zrzucam ręcznie, pojedynczo. Chcę w tym momencie polecić ciekawy i w 100% skuteczny patent, który można zastosować z głazami o wadze 100-200kg, ale i nawet ze znacznie większymi - ważne, by taki zmieścił się do taczki budowlanej :victory: ...i nie zakleszczył się w niej. To ostatnie jest dość istotne, gdyż w przeciwnym razie w wykopie oprócz upragnionego kamienia wyląduje także taczka, a za nią najprawdopodobniej podąży także jej operator - osobiście tematu nie przerabiałem, ale to musiałoby zaboleć :???: Wracając do patentu, jest prosty - musimy wcześniej na dnie usypać odpowiedniej wielkości kupę żwiru, a potem już tylko od czasu do czasu przetaczać zrzucone kamienie na bok, by kolejne nie udarzały o te wcześniej zrzucone. Proste i bezpieczne, bo taka pryzma doskanale zamortyzuje upadek nawet największych kilkusetkilogramowych głazów...

poniżej mój sposób na kryjówkę dla koi, tj. rura PE fi około 40cm (zdobyczna) + gliniana podstawka pod dużą donicę kupiona w markecie - 25-30pln za sztukę. Rura PE ma tę wspaniałą właściwość, że można na niej ułożyć w zasadzie każdy "oczkowy" kamień, a i jeszcze poskakać na tym się da ;)

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2012-01-08, 00:00   

Z kryjówki chętniej skorzysta liny jak koi , ale tak czy inaczej wkładasz w to kupę pracy i zaangażowania. Nie mogę doczekać się efektu końcowego.
OGRÓD JARKA

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2012-01-08, 01:34   

Ty robisz to teraz czy tylko wrzucasz zdjęcia z wcześniejszych prac.
Tez nie mogę się doczekać zalania.
PORADNIK PORTAL SKLEP

Pearl 
Uczestnik

Wysłany: 2012-01-08, 07:39   

AurorA napisał/a:
Ty robisz to teraz czy tylko wrzucasz zdjęcia z wcześniejszych prac...
przy obecnej pogodzie w zasadzie możnaby na upartego coś tam dłubać, ale już na początku grudnia dałem za wygraną, gdy pewnego wieczoru rozrobiony klej budowlany po godzinie pracy zamarzł mi w wiaderku :-( ...ale i tak zrobiłem już więcej niż zakładałem. Aktualnie wszystko mam pod wodą, by lepiej "przezimowało" - postaram się te ostatnie fotki niebawem załączyć.

[ Dodano: 2012-01-08, 21:24 ]

załączam parę fotek w telegraficznym skrócie. Zaczyna to jakoś wyglądać... w każdym razie kamieni przybywa :) na zdjęciach poniżej widoczna jest już druga kryjówka, jeszcze nie w pełni skończona, ale jest. Muszę przyznać, że to ten moment, gdzie faktycznie poczułem zadowolenie patrząc na efekty swojej dłubaniny. Nie przyznałem się wcześniej, ale trzeba Wam wiedzieć, że mam fioła na punkcie kamieni :P ...także w mojej okolicy żaden kamień na polu długo nie poleży :-D Niestety jest to miłość burzliwa i w zasadzie tylko w jedną stronę, bo borykam się od pewnego czasu z przepukliną kręgosłupa :-( a więc :dupa:

po pierwszym porządnym kilkudniowym przymrozku zalałem wszystko wodą... na zdjęciach poniżej do poziomu "0" brakuje jeszcze około 40cm

kr135 
Uczestnik

Wysłany: 2012-01-09, 08:38   

Oczko super, sam bym chciał takie mieć :)

Pearl napisał/a:
- wszystko za sprawą elastycznego kleju budowlanego i pianki montażowej

mnie zastanawia jaki wpływ na parametry wody będą miały owe składniki.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2012-01-09, 18:57   

Raczej żaden.

No całość już coraz bardziej się podoba.
PORADNIK PORTAL SKLEP

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2012-01-10, 08:11   

No muszę powiedzieć, że jestem pod ogromnym wrażeniem. :good:

Pearl 
Uczestnik

Wysłany: 2012-03-22, 00:20   

Witam po długiej przerwie... obiecałem wcześniej parę fotek, więc:

na początek głazy do oczka, które, tak jak ja czekały na wiosnę :)

a tu niemal do pełna zalane przed zimą oko

i kolejne ujęcie - widok, powiedzmy od strony południowo-wschodniej

na koniec strona wschodnia, dwie fotki z taflą wody
Dla pełnej jasności: są to fotki zrobione późną jesienią 2011. Tak zakonserwowane oczko doskonale przetrwało porę zimową. Oczywiście nie ma w nim niczego oprócz żab, ale dobre i to na początek... żaby przezimowały, więc to optymistyczna prognoza dla moich przyszłych rybek :)
Pozostaje już tylko wydrzeć sobie w pracy jakiś dłuższy urlop i do dzieła ;)

ILUSION 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-03-22, 01:58   

Rewelacja, masa roboty, ale już widać że oczko (prawie staw) będzie jednym z najlepszych na forum i jakie widziałem :good: :brawo: :good:
Jak przyjdą rośliny i koi to będzie bajka :)

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu