wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
jakie rosliny do cienia?
Autor Wiadomość
tu-nia 
Nowy

Wysłany: 2011-03-22, 17:38   jakie rosliny do cienia?

Witam jestem nowa na forum i zoltodziobem jesli chodzi o oczka. zakupilam jesienia dom wraz z oczkiem. oczko z folii z kaskada bylo totalnie zarosniete glonami i niczym wiecej. wybralam cala wode, umylam folie, zakleilam dziury porobilam polki na strefe blotna i plytka i chce je na wiosne obsadzic roslinami. nie planuje ryb. najwiekszym problemem jest jednak to ze oczko znajduje sie w cieniu w najlepszym wypadku polowa brzegow jest w polcieniu jednak najglebsze miejsce jest w calkowitym cieniu caly dzien,oczko ma ksztalt lezki, ok.1,5 metra szerokosci na 3 dlugosci max glebokosc 1 metr srednia ok 50 cm,.nie wiem ile ma pojemnosci.wybralam juz rosliny ktore mi sie podbaja ale nie wiem czy nadaja sie do cienia.nie moge wyciac drzew bo wielki modrzew znajduje sie na dzialce sasiada.oczko jest w rogu ogrodu od poludniowego zachodu pod samym plotem a plot obsadzony jest krzewami wysokosci ok.2-m.w najglebszym miejscu i tam gdzie jest kaskada nie ma szans na slonce nawet popoludniu.pozostaje albo zakopac oczko albo wybrac rosliny cieniolubne. w zwiazku z tym moje pytanie:JAKIE ROSLINY NADAJA SIE DO ZACIENIONEGO/POLCIEN OCZKA UWZGLEDNIAJAC WSZYSTKIE STREFY SADZENIA?ja wybralam na plytka wode na polcien palke irys zabieniec strzalke przetacznik oczeret na cien-przestka rdest ziemnowodny chialabym lilie ale nie rozwinie kwiatow w cieniu wiec moze grazel w to najglebsze miejsce? moze cos innego? czy moczrka sie nadaje czy rdestnica? rogatek?co nie zginie w cieniu?

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2011-03-22, 20:38   

Witaj na forum :piwko: -byłoby super, gdybyś wstawiła jakieś zdjęcie oczka. Co do roślin-najlepiej podpowie Ci Aurora-On wszystko wie.

KarolVIII 
Bywalec

Wysłany: 2011-03-22, 21:58   Re: jakie rosliny do cienia?

tu-nia napisał/a:
wybralam cala wode, umylam folie, zakleilam dziury porobilam polki na strefe blotna i plytka i chce je na wiosne obsadzic roslinami.

Napisałaś że załatałaś dziury w folii, powiedz coś więcej czy są szczelne i jak je zakleiłaś bo szkoda żeby bo nasadzeniu roślin za jakiś czas przeciekało ;)wtedy robota na marne by poszła.

Agga 
Uczestnik

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2011-03-22, 22:11   

witaj
napewno czermień błotna ...w cieniu rośnie ślicznie :)

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2011-03-22, 23:43   

tu-nia napisał/a:
ja wybralam na plytka wode na polcien palke irys zabieniec strzalke przetacznik oczeret na cien-przestka rdest ziemnowodny chialabym lilie ale nie rozwinie kwiatow w cieniu wiec moze grazel w to najglebsze miejsce? moze cos innego? czy moczrka sie nadaje czy rdestnica? rogatek?co nie zginie w cieniu?

rogatek i moczarka mogą dać radę, irysy żółte, przetacznik, żabieńce i strzałki też powinny dać rade. Pozostałe wolą pełne słonce, tzn te tez wola ale powinny dać rade.

Czermień jak już wspomniano najlepsza, także bobrek, jezogłowki i niezapominajki wodne są dobre.

Możesz spróbować z grążelem albo żółtą lilią "chromatella".
PORADNIK PORTAL SKLEP

Bajbas
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-23, 18:39   

AurorA napisał/a:
Możesz spróbować z grążelem
u mnie daje radę w cieniu. Bajbas

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu