Wysłany: 2011-03-22, 17:38 jakie rosliny do cienia?
Witam jestem nowa na forum i zoltodziobem jesli chodzi o oczka. zakupilam jesienia dom wraz z oczkiem. oczko z folii z kaskada bylo totalnie zarosniete glonami i niczym wiecej. wybralam cala wode, umylam folie, zakleilam dziury porobilam polki na strefe blotna i plytka i chce je na wiosne obsadzic roslinami. nie planuje ryb. najwiekszym problemem jest jednak to ze oczko znajduje sie w cieniu w najlepszym wypadku polowa brzegow jest w polcieniu jednak najglebsze miejsce jest w calkowitym cieniu caly dzien,oczko ma ksztalt lezki, ok.1,5 metra szerokosci na 3 dlugosci max glebokosc 1 metr srednia ok 50 cm,.nie wiem ile ma pojemnosci.wybralam juz rosliny ktore mi sie podbaja ale nie wiem czy nadaja sie do cienia.nie moge wyciac drzew bo wielki modrzew znajduje sie na dzialce sasiada.oczko jest w rogu ogrodu od poludniowego zachodu pod samym plotem a plot obsadzony jest krzewami wysokosci ok.2-m.w najglebszym miejscu i tam gdzie jest kaskada nie ma szans na slonce nawet popoludniu.pozostaje albo zakopac oczko albo wybrac rosliny cieniolubne. w zwiazku z tym moje pytanie:JAKIE ROSLINY NADAJA SIE DO ZACIENIONEGO/POLCIEN OCZKA UWZGLEDNIAJAC WSZYSTKIE STREFY SADZENIA?ja wybralam na plytka wode na polcien palke irys zabieniec strzalke przetacznik oczeret na cien-przestka rdest ziemnowodny chialabym lilie ale nie rozwinie kwiatow w cieniu wiec moze grazel w to najglebsze miejsce? moze cos innego? czy moczrka sie nadaje czy rdestnica? rogatek?co nie zginie w cieniu?
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 193 Skąd: Kraków/Brzezie
Wysłany: 2011-03-22, 21:58 Re: jakie rosliny do cienia?
tu-nia napisał/a:
wybralam cala wode, umylam folie, zakleilam dziury porobilam polki na strefe blotna i plytka i chce je na wiosne obsadzic roslinami.
Napisałaś że załatałaś dziury w folii, powiedz coś więcej czy są szczelne i jak je zakleiłaś bo szkoda żeby bo nasadzeniu roślin za jakiś czas przeciekało ;)wtedy robota na marne by poszła.
ja wybralam na plytka wode na polcien palke irys zabieniec strzalke przetacznik oczeret na cien-przestka rdest ziemnowodny chialabym lilie ale nie rozwinie kwiatow w cieniu wiec moze grazel w to najglebsze miejsce? moze cos innego? czy moczrka sie nadaje czy rdestnica? rogatek?co nie zginie w cieniu?
rogatek i moczarka mogą dać radę, irysy żółte, przetacznik, żabieńce i strzałki też powinny dać rade. Pozostałe wolą pełne słonce, tzn te tez wola ale powinny dać rade.
Czermień jak już wspomniano najlepsza, także bobrek, jezogłowki i niezapominajki wodne są dobre.
Możesz spróbować z grążelem albo żółtą lilią "chromatella".
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2011-03-23, 18:39
AurorA napisał/a:
Możesz spróbować z grążelem
u mnie daje radę w cieniu. Bajbas
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum