wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: AurorA
2010-08-15, 20:37
Oczko Olimp
Autor Wiadomość
Olimp 
Początkujący

Wysłany: 2010-08-11, 15:28   

Dziś 11 dzień jak wlałem wodę i niestety woda zielona, a w strefie bagiennej chyba glony nitkowate się pojawiły, kurcze co teraz? nie mam żadnych ryb, a wsadziłem już z 60 roślin oczyszczających( pałki, kosaćce, jeżogłówki i tatarak, większość w kamieniach). Cieżko zbierać te glony, bo się rozmywają

ontario_ab 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-08-11, 19:37   

Olimp napisał/a:
co teraz?

pozostaje ci czekać nawet rok, jeśli nie chcesz możesz wprowadzić technikę do oczka: pompę, filtr, lampę UVC itp. wtedy efekt będzie zdecydowanie szybszy

stay in green...

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2010-08-11, 21:17   

Olimp napisał/a:
Ciężko zbierać te glony, bo się rozmywają

A sprawdziłeś pH wody i jej twardość ogólną i węglanową.
Podejrzewam pH powyżej 8 skoro są glony. Możesz teraz zastosować kwaśny torf tzw. sphangowy (wysoki włóknisty), o pH od 3,5 do 4,5, broń boże substrat torfowy, kupisz go w dobrze zaopatrzonym sklepie ogrodniczym. Stosuję go po przesypaniu do sizalowych worków (takich po ziemniakach) poprzez zatopienie w oczku 60 - 80 litrów na ok 10000 l wody. Zostawiasz je tam nie dłużej jak 4 tygodnie, aby nie zaczął gnić. Dobrze jak do worków przywiążesz mocną linkę tak aby po tych czterech tygodniach móc je wyciągnąć bez uszkadzania roślin. Taki worek po nasiąknięciu wodą trochę waży. Zużyty torf można wysypać pod iglaki lub do kompostownika. Jeśli masz twardą wodę to może się ona trudniej zakwaszać, pH w oczku powinno oscylować miedzy pH 6,5 a 7,5.
Poza tym rośliny muszą dopiero dobrze ruszyć z wegetacją, zacząć się rozmnażać, jak na razie są młode i nie pobierają takiej ilość azotanów aby mogły stanowić konkurencję dla glonów. Ciekaw jestem czy masz grzybienie, ich liście bardzo dobrze zacieniają lustro wody, co glonom nie bardzo pasuje.

Możesz też wpuścić do oczka dafnie, poradzą sobie z glonami planktonowymi. Można je kupić w sklepie akwarystycznym lub samemu złapać na jakimś stawie, za pomocą siatki zrobionej z pończochy rozpiętej na pałąku z drutu fi 3 - 4 mm i przymocowanym do 2 - 3 m pręta bambusowego.

Niestety nic nie pośpieszysz, zostaw oczko samemu sobie, przy takiej ilości roślin poradzi sobie bez twojej ingerencji, takiej jak np. wymiana wody i szorowanie brzegów z glonów. Oczko uczy cierpliwości :)

Olimp 
Początkujący

Wysłany: 2012-06-03, 11:52   

witam
to już prawie 2 lata odkąd powstało oczko, to że długo nie pisałem nie znaczyże nie interesowałem się oczkiem, może trochę zaniedbałem forum, jednak co jakiś czas tu wchodziłem. mam nadzieję że teraz już będę regularnym użytkownikiem, przykro mi było gdy dowiedziałem się o odejściu mojego mentora Pawła i szkoda że nie zdązyłem mu pokazać fotek z zeszłego roku...

lato 2011

niestety po zimie zrobiła sie dziura, której to znalezienie zabrało mi miesiąc, przez co ponderia, potocznik i babka wymarzły

i rok 2012

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2012-06-03, 12:45   

Bardzo ładne to Twoje oczko, szkoda że nie da się powiększyć zdjęć w celu obejrzenia szczegółów.

Olimp 
Początkujący

Wysłany: 2012-06-03, 13:00   

dzięki, następnym razem postaram się lepiej przerobić zdjęcia, muszę się porządnie nauczyć

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2012-06-03, 13:04   

Olimp napisał/a:
dzięki, następnym razem postaram się lepiej przerobić zdjęcia, muszę się porządnie nauczyć

Z tak małego nic więcej nie dało się zrobić

[ Dodano: 2012-06-03, 14:05 ]
Kliknij na nie i jak się otworzy, kliknij "powiększ"

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu