Witam oczkomaniaków. Jestem nowy na forum,ale przeglądam je i czytam wasze zdanie na temat oczka. W maju 2024 kupilismy z żoną działkę ROD z oczkiem wodnym,który nam się spodobał. Oczko wielkości około 4x4 m i pojemności 3500-4000 litrów. Na wyposażeniu oczka właściciele dawni używali tylko pompy z fontanną i kaskady bez użycia filtra i tak przez ostatnie 13 lat. Po kupnie działki zakupiłem na szybko zestaw z Castoramy clarj z pompą 3500l/h,do filtra z lampą UV,kulkami i dwoma gąbkami dorzuciłem worek keramzytu. I woda się polepszyła. Ale gdzieś był przeciek i co tydzień dolewaliśmy ok. 500 l wody. Na jesieni gdzieś przeciek się powiększył do tego stopnia, że ryby brzuchami po dnie pływały. A wodę na działkach zakręcili i pomysł padł na mausera 1000 litrów, żeby przezimować ryby. Teraz na wiosnę zerwałem z 5 warstw folii PVC,powiększyłem troszkę i pogłębiłem oczko o 1 m³ do głębokości 110 cm, ułożyłem geowłókninę o gramaturze 300 g i zakupiłem membranę EPDM (oczywiście w naszym sklepie) i dziś ułożyłem. Za tydzień puszczają wodę to będzie uzupełnienie oczka plus zasądzenie dużej ilości roślinności.
https://imageshack.com/user/Paul900621
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum