Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
Forum index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
Zima nadchodzi - konieczne prace
Author Message
vivit
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Posted:    Zima nadchodzi - konieczne prace [ !!! ]

Wielu z początkujących użytkowników oczek stanie zapewne przed tym samym pytaniem podczas przygotowań swojego oczka do pierwszej zimy. Postanowiłem otworzyć wątek, w którym byłby zbiorem tego co należy wykonać. Zapewne Ci z Was których oczka przezimowały mogą podzielić się swoim doświadczeniem i przekazać wskazówki na początkujących.

AurorA
Administrator
oczko wodne 5 m3

Posted:     [ !!! ]

W październikowym numerze "Naszego Akwarium" będzie mój artykuł na ten temat.

killer1558
Przyjaciel forum

no to kupuje :)

phalina
Entuzjasta

Radzę zaopatrzyć sie w <<brzeczyki>> akwariowe.Są idealne na zimę ,cały czas jest oczko wody które nie zamarza.Ja miałam zamontowane dwa,a mrozy u nas straszne.

ogrodnik
Bywalec
inż. ogrodnik

najciekawszym zajęciem jest zbieranie liści z powierzchnii wody :roll: ja do tego mam jeszcze żołędzie, jabłka i igły modrzewia! pełen odlot hehe :peace: :D

carlos
Uczestnik

ja bym jednak radził zakupić napowietrzacz przystosowany do pracy w oczkach wodnych, a nie zwykły brzęczyk akwariowy, są troche drozsze ale większe prawdopodobieństwo ze nie zawiedzie podczas mrozów (chyba nie ma co oszczędzać i ryzykować)

ogrodnik
Bywalec
inż. ogrodnik

eee tam z tymi napowietrzaczami. jeszcze żadnego nie stosowałem a rybki zimują. odśnieżam i wlewam wrzątek do zamarzniętej w lodzie rurki i to wystarcza

carlos
Uczestnik

zresztą ja sie nie znam, nie zimowałem jeszcze rybek w oczku, ale z tym wrzątkiem to jakoś drastycznie sobie to wyobraziłem.. :wink: na jak długo ci to wystarcza przy 15-20 stopniowym mrozie?

ogrodnik
Bywalec
inż. ogrodnik

szczerze? ja też sobie nie wyobrażałem, że żeby przebić się przez lód trzeba normalnie wylać z 10 dużych czajników wrzątku. lód to straszne cholerstwo, trzeba mu dostarczyć potężnej energii, żeby wytopić przerębel. dla tego stosuję rurę, wrzątek nie rozchodzi się na boki, tylko kumuluje. a starcza to do następnej nocy, ale wtedy to już można ręcznie ostrożnie przebić. nawet ostatnią zimę w ten sposób ryby przezimowałem (a też mam mroźne zimy w kotlinie kłodzkiej) :???:

Mazur
Oczkomaniak

To nie prościej zamiast wrzątku wykuć mały dołek w lodzie wlać kubek wody i wsadzić grzałkę w lud i tak przebić/przetopić się przez lód ?

ogrodnik
Bywalec
inż. ogrodnik

chmm po pierwsze nie powinno się kuć. z grzałką nie próbowałem. ale dla przykładu rozżażony pręt wyjęty z pieca wbija się może na 1 cm... powiem tak; oczko trzeba systematycznie odśnieżać, więc można też systematycznie dbać o przerębel najgorzej jak pozwoli się by zamarzł kompletnie. brzęczyk to napewno dobra sprawa bo napowietrza. ja tylko twierdzę, że nie każdy ma prąd przy oczku w zimie :oops:

carlos
Uczestnik

dla mnie mimo wszystko najprościej zastosować napowietrzacz, i nie kuć nic w lodzie, tylko ewentualnie sprawdzić co jakiś czas czy rurki nie zamarzły

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-09-12, 21:45[/i] ][/size]
[quote="ogrodnik"]ja tylko twierdzę, że nie każdy ma prąd przy oczku w zimie[/quote]
to zmienia postać na poleżeć

Mazur
Oczkomaniak

Z tym prądem na działkach faktycznie jest problem, sam tego doświadczyłem tej zimy, a grzałka 500W zdała egzamin i snopki z czciny wetknięte w przeręble.
Wodę dotlemiałem 1 na 3 tygodnie zwykłą pompą coś w stylu małej fontanny. Oczywiście pompa zanurzona tylko na 20 cm.

AurorA
Administrator
oczko wodne 5 m3

Napowietrzacz to podstawa, ja miałem wcześniej napowietrzacz zakupiony jako specjalny do oczek wodnych, ale miał wydajność zaledwie 150 l/h - dla oczka to zamało i przy większych mrozach zamarza - w ten sposób straciłem większość obsady. Kupując brzęczyk zwracajcie baczną uwagę na wydajność, są na rynku tandetne rozwiązania przeznaczone do oczka z przereblem styropianowym i pompką o wydajności 100l/h. W niektórych pompkach wartość ta jest sprytnie zakamuflowana i trzeba ją sobie przeliczyć np. zestaw Laguna ma podaną wydajność 3800 vcc/min (czyli chyba cm3 na minutę) a po przeliczeniu to około 230l/h.

Teraz po dokładnym obejrzeniu innych modeli zakupiłem sobie napowietrzacz Tetry i uważam, że to najlepsze rozwiązanie (380 l/h). http://www.sklep.oczkowodne.net/p343,tetra-pond-ap-400-pompa-napowietrzajaca.html

Oczywiście prąd jest do tego konieczny.

vivit
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

A co z roślinami np: z miniaturowymi liliami, których głębokość sadzenia wynisi 20-30cm...jak skuje lodem to przymarznie ?

Ala
Bywalec

kiedy usunąć z powierzchni wody pistię i hiacynta ? Po pierwszych przymrozkach? W tej chwili są jeszcze bardzo ładne.

AurorA
Administrator
oczko wodne 5 m3

[quote="vivit"]A co z roślinami np: z miniaturowymi liliami, których głębokość sadzenia wynisi 20-30cm...jak skuje lodem to przymarznie ?[/quote]

Musisz je przestawić na głębszą półkę na czas zimy. Tak samo wywłócznik czy grzybieńczyk.

[quote]kiedy usunąć z powierzchni wody pistię i hiacynta ? Po pierwszych przymrozkach? W tej chwili są jeszcze bardzo ładne. [/quote]

Jak chcesz podjąc próbę zimowania to teraz (przed przymrozkami). Jak wywalasz na kompost to poczekaj aż przymrozek zważy liście - niech zostaną póki są ładne - zawsze jeszcze trochę wodę poczyszczą.
Ja już częć pisti wywaliłem na kompostownik bo pożółkła i nie wygladała zbyt ładnie, ale hiacynty mam wspaniałe i z nimi czekam aż zczernieją.

killer1558
Przyjaciel forum

u mnie hiacynt narazie też super część spróbuję przezimować tak jak pisałem w szklarni u szwagra zobaczymy co z tego będzie

DAwid
Hobbysta

A co ze złotymi linami na zime :?: jeszcze nigdy nie miałem tych ryb w oczku w zimie bo zakupiłem ich dopiero w tym sezonei (tz. po zimie :wink: ) wyłowic ich na zime czy zostawić w oczku (gł ok 140cm) :???:

AurorA
Administrator
oczko wodne 5 m3

Jasne że zostawić.

Ernest
Przyjaciel forum

Przede wszystkim proponuję wyławiać opadające liście,igły.Wyciąć żółknące liście lilii,grążeli itp.Ciąć bez wachania żółknące kosaćce,tatarak,babke,strzałki itp.Zostawic ewentualnie trzcine która pomoże w ucieczce gazów które powstają w wyniku zalegającego mułu,liści.A co do przerębla to siekiera powinna być najlepsza(żart) :D .Tak jak napisali inni najlepszym rozwiązaniem jest napowietrzacz,jeżeli mamy stały dostęp do prądu :)

castleman
Oczkomaniak

[quote="AurorA"]Napowietrzacz to podstawa. .. Oczywiście prąd jest do tego konieczny.[/quote]

Ten napowietrzacz musi działać 24h/dobę?
Jeżeli tak, to jak go masz zabezpieczony i w jakiej temperaturze pracuje?

A może tylko sianko wystarczy i okryć oczko np styropianem znajdującym się w workach (żeby nie śmiecił)? ;)

pozdrawiam Castleman

samuraj
Przyjaciel forum

u mnie napowietrzacz chodzi 24h/dobę ,a włożyłem go do rozciętego wzdłuż baniaczka 5l.po płynie do spryskiwaczy :) a na zimę chyba zrobię skrzyneczkę ze steropianu i tam będzie bzyczeć całą zimę

vivit
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

A kiedy zwijacie np: pompę do filtra ....
Wydaje mi się że przymrozki nie są groźne bo woda nie zamarza jeszcze ale od nich do mrozu to droga nie jest daleka......i wtedy pompe szlak może wziąść....
Czy ktoś wie do jakiej temperatury woda w laminarnym ruchu nie zamarza ?
Pompa jest w oczku ono nie zamarza w pierwszej fazie ale woda w filtrze i owszem :(
Notabene filtr wtedy robi tylko za mechaniczny bo biologia i tak już nie działa....

Ernest
Przyjaciel forum

Zwijam pompę jak przychodzi odpowiednia pora(widze to po zamarzaniu wody na dopływach do wodospadów).Przypuszczam że pompa mogła by u mnie chodzić bez problemu do -10>-12*C,ale nie warto ochładzać na tyle wody,bo to się wiąże z kolei z większą pokrywą lodu po wyłaczeniu pompy.Co to jest laminarny ruch,troszke jaśniej proszę :)

Advertisement
..:: Sponsor ::..

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version