Ostatnio chodzi mi po głowie aby zrobić kaskade do oczka. Chciałbym zrobić ja na podstawie z deski schody kilka sztuk potem nałożyć folię i okleic to piaskowcem. Czy ktoś z was robił już coś takiego czy może doradzicie mi inny sposób?? Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2013-06-07, 07:55
Odradzam deskę i schody ! Narobisz się a efekt będzie : góra kamieni i schody. Chyba ,ze takie coś Ci się podoba. Moim zdaniem najładniej jest jak woda ma JEDEN uskok z wysokiego w dół na taflę wody. Ewentualnie DWA. I tu wysokość tego uskoku determinuje wielkość oczka i architektury wokół. Do małego - dwa płaskie kamienie i już masz "kaskadę".
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Z mojej strony kopiuj-wklej to co napisała Ewa. Lepszy szum z jednego wyższego stopnia niż ciurkanie po kilku.
nieprawda. Macie takie? ja mam. Przy słabej pompie jak się zrobi kilka minizbiorniczków z których przelewa się woda to efekt o niebo lepszy niż spływ z górki i od razu oko. I dotlenienie lepsze. Gdzieś tam chyba są zdjęcia w moim wątku - pompka poniżej 1 m3 na 1h - wypiętrzenie ok 60 cm. Wszystko kwestia gustu, ale mnie osobiście rażą te "kupy" za okiem, które pasują z reguły do ogrodu jak pięść do nosa (u mnie kaskada, elementem małej skarpy). Ale jak piszę - kwestia gustu.
Co do desek - nic bardziej skomplikowanego nie można było wymyśleć Lepiej zaszalować "zjeżdżalnię", do betonu (zazbrojonego) dać środek by uczynić go szczelnym i od razu w beton wklejać piaskowiec.
Inne rozwiązanie: "kupa" ziemi, folia na niej, a na niej kamienie - po co kleić? Kwestia pochylenia, a samo się będzie trzymać.
Decydować i budować
Bajbas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum