Wysłany: 2012-07-04, 11:02 Karbońskie moczary - projekt oczka
Witam wszystkich na forum, bo to mój pierwszy post . To forum to kopalnia wiedzy, grzebię w nim od ponad miesiąca, odkąd przejąłem rodzinną działeczkę. Obowiązkowo oczywiście będzie na niej oczko, jednak postanowiłem podejść do tematu dość nietypowo – żadnych ryb, fontann czy pstrokato kwitnącej roślinności. Zbiornik ma być naturalistyczny, przeznaczony dla płazów. Na terenie ogródków jest spora populacja ropuchy szarej i ropuchy zielonej, i to dla tych dwóch gatunków głównie chcę przeznaczyć zbiornik, przynajmniej z początku, dopóki woda nie przyciągnie innych gatunków tych niesamowitych stworzeń .
Ogólny efekt wizualny jaki chcę osiągnąć to moczary sprawiające wrażenie egzotyki i „prehistoryczności” – takie trochę bagno z okresu karbonu. Zdaję sobie sprawę ze ciężko będzie bez paproci drzewiastych i widłaków, no ale próbować trzeba. Wymiary zbiornika to jakieś 6x6x5 metrów (nie wliczając nieco „wybrzuszonej” strefy bagiennej) Wstępny projekt zbiornika poniżej:
Obwiedzione na żółto strefy to „koryta” w których zamierzam posadzić rośliny – chcę uniknąć pojemników jeśli tylko się da.
W prawym górnym rogu rysunku przekrój przez takie koryto – mam nadzieję że rysunek jest odpowiednio czytelny.
Planowana obsada :
Rośliny strefy bagiennej:
1. Knieć błotna (kaczeniec) Caltha palustris
2. Czermień błotna Calla palustris
3. Skrzyp arktyczny Equisetum scirpoides
Rośliny strefy płytkiej:
1. Przęstka pospolita Hippuris vulgaris
2. Skrzyp bagienny Equisetum fluviatiale
3. Sit Rozpierzchły Juncus effuscus
4. Żabieniec babka wodna Alisma plantago-aquatica
Rośliny strefy głębokiej:
1. Grzybień biały Nymphaea alba (lub kultywar najbardziej zbliżony do formy dzikiej)
Do budowy zbiornika podchodzę poważnie i profesjonalnie, stad chciałbym prosić speców oczkowych o odpowiedź na kilka pytań, które pojawiły się podczas projektowania zbiornika:
1. Czy mogę sadzić rośliny w korytach luzem bez obawy, że przedziurawią korzeniami/kłączami folię (planuję folię oczkową lub membranę EPDM, w zależności od możliwości finansowych), jaką grubość folii dać by uniknąć przebicia?
2. Czy nie zarybiając zbiornika będę miał duży problem z komarami? Jeśli tak to jak je zwalczać/ograniczać ich populację (chemia odpada).
3. Czy w strefie głębokiej mogę posadzić grzybień luzem, czy przezimuje, czy lepiej w pojemniku?
4. Obsada strefy bagiennej (poza skrzypem arktycznym) średnio pasuje do wizji zbiornika, jednak nie mam pomysłu na inne rośliny – możecie polecić jakieś wilgociolubne paprocie i mchy do obsadzenia tej strefy?
5. Kamienie przyciskające folię chciałbym również obsadzić wilgociolubnym mchem – możecie polecić jakiś gatunek/ gatunki?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i wszelkie sugestie co do projektu
[/i]
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-07-04, 12:50
1.Możesz sadzić luzem
2.Możesz mieć problem i możesz go nie mieć. Zależy do żab i innych mieszkańców.
3.Luzem lepiej rośnie ale daj mu trochę gliny lub podłoża ze starego zamulonego stawu.
4.Praktycznie wszystkie paprocie lubią dużo wilgoci ale nie lubią za bardzo zalewania.
5.Mech sam się pojawi jak będzie miał warunki, sadzenie CI nic nie da.
Wszystko było na forum , mało coś czytałeś co do rysunku , będziesz miał duże straty EPDM przy takim rozłożeniu głębokości. Chcesz mieć naturalne oczko to po co Ci te półki ? formuj naturalny spadek do środka.
Zapomniałeś dodać do swojej natury "rzęsę wodną".
Co do półek - jak zrobię naturalny spadek, to będzie mi podłoże zjeżdżać i wszytko strasznie się wypłyci - a nie mogę zrobić oczka większego bo po prostu nie ma miejsca. No chyba ze jest jakiś sposób na to żeby przy takiej stromiźnie substrat się nie obsuwał.
Co do paproci - czyli nadają się na do strefy bagiennej? nie planuję tam lustra wody - jedynie tak, by podłoże było stale mokre. Bo albo ja tępak jestem i nie rozumiem albo Piotrek.P. niejasno piszesz
Przenoszenie mchu na zasadzie z warunków podobnych w podobne nic nie da? Jeśli tak to trudno, poczekam, ale chciałbym, o ile to możliwe, jak najbardziej przyspieszyć zarastanie zbiornika.
Co do strat EPDM - trudno, z resztą projekt jak zawsze można modyfikować w trakcie
Żadnej rzęsy - natura naturą, ale bez przesady
rewi - dzięki za linka, kilka ciekawych roślin tam jest, szczególnie tulejniki
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2012-07-04, 13:21
Jak posadzisz je do strefy bagiennej te paprocie to nie będą dobrze rosły po prostu muszą mieć wilgotną ziemie ale w sumie możesz w takim lekko mokrym bagnie posadzić
detto tutti . . Wszystko zostało powiedziane. Pomysł bardzo ciekawy.
Całość będzie miało chyba większa powierzchnie niż 30m2 ?? Bo ciekawe jak zaliczyć samo błotko, czy nikt życzliwy Cie nie pod. . . kabluje.
Cieszę się że koło mnie, pod nosem powstaje takie ciekawe przedsięwzięcie
Artur, dzięki za
Mam nadzieję że kasa pozwoli na to, żebym zabrał się za oczko jeszcze w tym roku, heh.
A co do powierzchni - cholera, nie liczyłem aż wstyd się przyznać. Ale raczej będę robił 29 m2, z resztą kto odróżni strefę błotną od klombu z kwiatami
Kolega nie zmieni zdania - dawno temu miał już oczko z rybami i mu przeszło Poza tym rybki już mam - w akwarium, a że w domu miejsca na żaby nie mam , to chociaż na działce będę miał
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2012-07-08, 15:27
Z ropuch radość jest tylko wiosną, podczas godów
W moim oczku przychodzą wiosną na gody,składają skrzek , a później wio do ogrodu i tyle je widzę......aż do wiosny
będziesz miał duże straty EPDM przy takim rozłożeniu głębokości.
Tym to bym się nie martwił ja też układając EPDM nie dawałem do samego dna .W miejscu najgłębszym był położony 40/50cm. wyżej.Wlewając wodę pięknie się wyciągnie ,wcale nie trzeba wkładać do samego dna.
Bardzo podoba mi się ten projekt i jest dobrze przygotowany- przypomina mi moje płazarium tylko ja mam zamiast 30 60 cm dla grzybieni.
Piotrek.P. napisał/a:
3.Luzem lepiej rośnie ale daj mu trochę gliny lub podłoża ze starego zamulonego stawu.
ja bym zalecał w pojemniku tylko ta ja jedną roślinę - duże ułatwienie na przyszłość.
Piotrek.P. napisał/a:
4.Praktycznie wszystkie paprocie lubią dużo wilgoci ale nie lubią za bardzo zalewania.
są też typowo wodne paprocie np zachylnik błotny, marsylia itp.
Cytat:
Zapomniałeś dodać do swojej natury "rzęsę wodną"
tego bym unikał jak ognia
Piotrek.P. napisał/a:
5.Mech sam się pojawi jak będzie miał warunki, sadzenie CI nic nie da.
Warto próbować w takim bagienku przy odpowiednim podłożu można otrzymać naprawdę ciekawe gatunki. może wkrótce dodam coś do mojego sklepu, ale ciągle brak czasu.
Piotrek.P. napisał/a:
Chcesz mieć naturalne oczko to po co Ci te półki ? formuj naturalny spadek do środka.
półki muszą być i są dobrze zaplanowane
Czekam na rozwój akcji
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum