Jestem tu nowy także Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów!!
Zakładam posta w tym dziale ponieważ zamierzam wklejać tu fotki z postępów pracy nad moim stawkiem.
Po latach marzeń doczekałem się dnia wykopania stawu, na moje nieszczęście wszystko działo się pod moją nieobecność. Po powrocie ZAŁAMKA!!! Wymarzony staw nie przypomina w ogóle stawu tylko dziurę 10m x 10m strasznie głęboką, a wody na 0,5 m. Tutaj rodzi się moje pierwsze pytanie jest to woda gruntowa dziura ma ok 2 metry wtedy właśnie podczas kopania pojawiła się woda niestety sprzęt którym kopano pozwolił na głębokość 2,5 metra stąd też 2 metrowa dziura a 0,5 metra wody, czy woda gruntowa będzie nachodzić i jeśli tak jak długo będzie ona wypełniać tą "dziurę" czy też woda ma taki poziom i się nie podniesie co oznacza wynajęcie jakiegoś sprzętu i pogłębianie stawu. Jak wkleję fotki będę miał milion pytań co do tego czy da się jakoś obsadzić tak stromy i głęboki brzeg aby to jakoś wyglądało bo póki co śmiesznie to wygląda jak lustro wody jest 2 metry od poziomu ziemi.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 47 Skąd: Mikstat/Kaliszkowice
Wysłany: 2009-05-25, 00:46
No raczej nikt nie pokusi się o konkretną odpowiedz, no bo jak stwierdzić czy poziom wody się podniesie? Ile czasu ten "staw" już istnieje? tydz 2 tygodnie, jeśli tak to nie liczyłbym na podniesienie się poziomu wody
_________________ Komputer jest fajny,
ale oczko jest fajniejsze.
postaram się wkleić kilka fotek mojego "bajora" proszę poradźcie co można z tym zrobić bo ja nie mam pomysłu jest bardzo stromy brzeg dopiero na 2 metrze jest lustro wody. Oczywiście osoba która kopała spartaczyła sprawę i pogłębić nie da rady swoim sprzętem. Narazie jest ok 50 cm wody, jestem na etapie szukania kogoś kto mi to pogłębi.
Qbass, a ja na twoim miejscu bym teraz wypompował ta wodę i kupił membranę EPDM
NO tak bywa nie każdy grunt nadaje się do naturalnego stawu, nie ma gliny, woda gruntowa nisko.
Kopanie w dół nic nie da, będzie to głęboka jama z małą ilością wody.
_________________ KOI moja pasja, sposób na życie i stres
Kocham wodę, ryby i jeszcze kilka rzeczy
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2009-05-26, 12:52
Mnie się podoba
To materiał wyjściowy do dalszej pracy. Z tą głębokością to spokojnie możesz się kąpać.
Zawsze możesz jeszcze porobić "schodki".
Wg mnie to zejścia do wody strasznie strome. W przyszłości, jak Cię najdzie ochota wykapać się w czystej wodzie (kiedyś może taka bedzie) to zejście będzie fatalne.
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
maruder [Usunięty]
Wysłany: 2009-05-26, 16:15
castleman napisał/a:
Z tą głębokością to spokojnie możesz się kąpać.
z ktora, z ta?
qbasssss napisał/a:
jest ok 50 cm wody
ciekawe jak...?
Zasypac te pol metra w ktorych stoi woda, zrobic polki, nadac przy okazji ciekawy ksztalt, wylozyc folia albo epdm, zalac woda i bedzie super
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Maj 2009 Posty: 131 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-05-26, 17:44
qbasssss napisał/a:
czy też woda ma taki poziom i się nie podniesie
Witaj na forum. Z praw fizyki (konkretnie hydrostatyki) jednoznacznie wynika, że w stanie równowagi poziom wody w dziurze zawsze odzwierciedla poziom wód gruntowych. Jeśli tą wodę wypompujesz, po jakimś czasie wróci do podobnego poziomu. Jeśli dolejesz - nadmiar ucieknie i będzie znowu tyle samo. W okresie deszczowym poziom się podniesie. Gdy będzie susza - wody ubędzie (być może do 0).
Gdyby woda gruntowa stała wysoko, można by się pokusić o staw bez uszczelnienia i taki jest najlepszy i najbardziej naturalny. Jeśli jest 2 m pod gruntem - nie ma co liczyć na stały poziom wody, a tym bardziej na jego wzrost. Możliwości są 2:
1) Wypompować wodę, szybko rozłożyć folię i natychmiast zalać czystą wodą.
2) Zasypać owe pół metra (a raczej trochę więcej), zaczekać, aż się grunt ustoi i rozłożyć folię na spokojnie.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby najpierw wyprofilować półki, wykopać część płytką (jest niezbędna dla zdrowia oczka) itp.
niestety nie pocieszyliscie mnie , a co sądzicie o pogłębieniu jeżeli to jest poziom wody gruntowej w porze raczej suchej bo takowa teraz jest, mam już 50 cm wody jeżeli wybiorę z tamąd jeszcze ponad metr co mi da ok. 1,5 metra wody powiedzmy że w sierpniu zejdzie do metra (rybki chyba przeżyją z taką wodą) w porach deszczowych woda się podniesie co na pewno nie zaszkodzi, czy nie ma sensu głębiej kopać?? bo i tak będzie kicha?, dodam jeszcze że 100 m od stawu płynie rzeka także zasoby wód gruntowych na bank są tam duże. poza tym mam na ogrodzie studnię w której raczej woda niżej nie spada niż jest teraz jak mierzyłem to lustro wody w studni jest takie samo jak w "stawku" nie wiem co robić idąc w folię itp. będą straszne koszty przy takiej powierzchni.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Mar 2009 Posty: 347 Skąd: Biała P./Olsztyn
Wysłany: 2009-05-26, 18:54
Dla mnie to będzie brzydko wyglądało, podwórko na nagle dziura z wodą.
Inna sprawa, że w czasie deszczu ze skarp będzie spływać ziemia i powoli zasypywać Twoje naturalne oczko, nic tam nie zrobisz. Woda będzie ciągle mętna, przychodzenie nad to oczko może nie należeć do przyjemności
Pomyśl czy chcesz mieć dziurę z wodą czy piękne oczko...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Maj 2009 Posty: 131 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-05-26, 18:55
qbasssss napisał/a:
a co sądzicie o pogłębieniu
Jeśli chcesz i masz możliwość jeszcze pogłębić, to chyba koniecznie musisz spłaszczyć dotychczasowe brzegi, aby było jakieś dojście i możliwość osiedlenia się roślin przybrzeżnych. Patrzenie na wodę ze szcytu urwiska jest chyba mało ekscytujące.
no raczej tak , EPDM kosztowało by mnie jakieś 3500 zł niestety nie do przeskoczenia temat , ale jeżeli wybiorę z tamtąd jeszcze metr piachu to zyskam metr głębokości tak? na górnym zdjęciu po prawej stronie jest taki mały zjazd jak gdyby tamtedy wjeżdżał koparką gdybym zrobił w ten sposób brzegi to jakoś by to wyglądało co??
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum