Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Mar 2009 Posty: 347 Skąd: Biała P./Olsztyn
Wysłany: 2009-05-09, 17:27
Jakbyś mieszkał w sąsiedzkie górskiej rzeki wielkości Dunajca poniżej Nowego Targu to miałbyś sprawę z głowy a tak musisz kombinować lub kupić. Ciekawe co powie autor?
Kierunek słuszny ale powinieneś jeszcze podebrać brzegi tak aby kamienie były zanurzone w wodzie czyli faktyczny brzeg oczka byłby za kamieniami. Nie pękaj! Podkopuj!
Kamień ponad 300 zł tona Rybnik, Śląskie jak chcesz namiary to dam ale widze że z daleka jesteś. Poza tym 300 to sporo wg. mnie, a że nie miałem alternatywnego źródła to zainwestowałem
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Maj 2009 Posty: 131 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-05-12, 18:33
Co do roślin, to podobnie jak kolega yogi, uważam, że najlepiej wybrać się nad najbliższy rów melioracyjny lub bagienko, a znajdziesz tam niezliczoną ilość ciekawych gatunków. Trzeba tylko zapamiętać, na jakich stanowiskach rosły (głębokość, nasłonecznienie) i zapewnić im w oczku w miarę podobne warunki.
Ja w ten sposób pozyskałem wszystkie rośliny do mojego oczka za wyjątkiem 1 szt. grzybienia i 1 szt. hiacyntu. Efekt można obejrzeć w mojej galerii. Jest to rozwiązanie tanie i przyjemne, bo wiąże się z wypadem za miasto na łono natury, najlepiej na rowerze. Trzeba się tylko zaopatrzyć w pewną ilość worków, może jakieś wiaderko, no i łopatkę.
Brzegi oczka (na granicy lustra wody) wyłożyłem np. mchem pobranym z różnych podmokłych miejsc. Powyrastały z niego najróżniejsze ciekawe roślinki, a niektóre z nich zakwitły. Jest super. Przy okazji przeniosłem do oczka różne mikroorganizmy, które teraz stały się elementem łańcucha pokarmowego. Mimo, że w 3,5 m3 mam teraz 18 ryb, gardzą one pokarmem sklepowym, bo mają dosyć naturalnego.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 193 Skąd: Kraków/Brzezie
Wysłany: 2009-05-12, 18:36
Z roślinami z naturalnych stanowisk trzeba uważać ponieważ niektóre są objęte ochroną a co więcej można zawlec(nieświadomie) z nimi do oczka pasożyty lub inne paskudztwo
Witam, ale mam jazde- żur jakich mało Włączyłem filtr, jedzie non stop - zastanawiam się nad chemią. Z tego co czytałem experci odradzają, więc narazie poczekam. Ale muszę wypytać was o jedno, bo ogrodnik ze mnie marny i denerwują mnie kiepsko posadzone roślinki w moim oczku. Piszą żeby zmieszać piasek z gliną 1:2 ,tak zrobilem ale więcej szczegułów please! Wymieszać ten piasek z gliną ? Czy zasadzić roślinki w glinie i zasypać piaskiem ? HELP bo chce dosadzić roślinek ale wiedząc że kiepsko mi to wychodzi zastanawiam się nad samymi pływającymi
Kolejny temat- ile trzeba czekać żeby roślinki zaczęły rosnąć? Wiem-oczko uczy cierpliwości której niestety u mnie nie za wiele
Kolejne pytanie- czy przy oczku około 12 000 l. przepływ przez filtr 1000l./h to wystarczająco żeby oczyścić wodę ? Mam też skimmer z którego NIE JESTEM ZADOWOLONY- słabo wciąga-może pompa słaba
Taki zestawik mam do filtracji:
Zestaw EXTREME 12 set AQUA SZUT:Parametry techniczne filtra Extreme 12 :
- optymalny przepływ wody przez filtr: 2000 l/h - 3000 l/h
- wielkość oczka wodnego do max 12 000 l
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2009-05-21, 21:32
cario14 napisał/a:
Witam, ale mam jazde- żur jakich mało Włączyłem filtr, jedzie non stop - zastanawiam się nad chemią. Z tego co czytałem experci odradzają, więc narazie poczekam. Ale muszę wypytać was o jedno, bo ogrodnik ze mnie marny i denerwują mnie kiepsko posadzone roślinki w moim oczku. Piszą żeby zmieszać piasek z gliną 1:2 ,tak zrobilem ale więcej szczegułów please! Wymieszać ten piasek z gliną ? Czy zasadzić roślinki w glinie i zasypać piaskiem ? HELP bo chce dosadzić roślinek ale wiedząc że kiepsko mi to wychodzi zastanawiam się nad samymi pływającymi
Kolejny temat- ile trzeba czekać żeby roślinki zaczęły rosnąć? Wiem-oczko uczy cierpliwości której niestety u mnie nie za wiele
Chcąc mieć oczko musisz się nauczyć cierpliwości jeśli chodzi o rośliny to bardzo dobrze rosną bez substratu czyli hydroponicznie -- tzn u mnie w oczku tak rosną , rośliny "upychałem" między kamienie w mieszance 1:1:1 piach ,glina,ziemia (wymieszane) rosną tylko lilie w koszach.Rośliny pływające bardzo dobrze oczyszczają wodę ale nie licz że jak wrzucisz hiacynta czy pistie to po tygodniu będzie krystalicznie czysta woda.Rośliny wodne to nie grzyby nie widać przyrostu w ciągu doby
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2009-05-21, 22:12 Re: roślinki
cario14 napisał/a:
czyli wszystko co nie lilia wyciągnąć z doniczek z gliny i upchać między kamienie ?
napisałem jak u mnie rosną rośliny wcale nie znaczy że tak jest najlepiej.Różne rośliny lubią różne podłoża np knieć błotna (kaczeniec) jak nazwa wskazuje lubi rosnąć w błocie , choć u mnie rośnie tylko między kamieniami i rozrosla się prawie metr w górę , kosaćce pięknie kwitną i też rosną w wodzie między kamieniami
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
nie mogłem patrzeć na tak zieloną wodę zastosowałem chemię, zobaczymy czy pomoże-oczywiście będę relacjonował. Na dzień dzisiejszy wiem tyle że rybek nie widać, woda ma PH6, 24h filtrowana nie ma jedynie lampy UV.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2009-05-29, 23:23
witam serdecznie
napracowałeś się z tym kopaniem, napracowałeś
a cierpliwości brak
Najpierw powinny być roślinki na min 30% oczka, potem rybki
i wtedy gowienka nie będą straszne, a woda nie będzie zielona.
Z chemią daj sobie spokój, daj szansę matce naturze.
Ja nigdy nie stosowałem chemii, filtrów nie mam, brzózek nie stosuję (ostatnio w modzie) i jestem zadowolony bo mam roślinki.
Poważnie to sadź jak najwięcej roślin żarłocznych półki wiosna za pasem
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum