wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: samuraj
2009-05-06, 16:02
I ja wykopałem swoje oczko :)--Oczko cario14
Autor Wiadomość
amedeo 
Uczestnik

Wysłany: 2009-05-09, 17:24   

prosze powiedz jakie to są kamienie ??? kurcze szukam takich białych i obłych i nigdzie nie moge znaleźć :-D

Salmo_Salar 
Hobbysta

Wysłany: 2009-05-09, 17:27   

Jakbyś mieszkał w sąsiedzkie górskiej rzeki wielkości Dunajca poniżej Nowego Targu to miałbyś sprawę z głowy a tak musisz kombinować lub kupić. Ciekawe co powie autor? ;)

Pozdrawiam

Salmo

melek 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2009-05-09, 18:36   

To chyba rzeczne otoczaki. A co do brzegów, zdejmij kamienie i wypoziomuj brzegi.

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2009-05-09, 18:37   

Kierunek słuszny ale powinieneś jeszcze podebrać brzegi tak aby kamienie były zanurzone w wodzie czyli faktyczny brzeg oczka byłby za kamieniami. Nie pękaj! Podkopuj! ;)

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

cario14 
Początkujący

Wysłany: 2009-05-09, 20:22   Kamień ? Niestety kupiony

Kamień ponad 300 zł tona :( Rybnik, Śląskie jak chcesz namiary to dam ale widze że z daleka jesteś. Poza tym 300 to sporo wg. mnie, a że nie miałem alternatywnego źródła to zainwestowałem

A#O 
Bywalec

Wysłany: 2009-05-12, 18:33   

Co do roślin, to podobnie jak kolega yogi, uważam, że najlepiej wybrać się nad najbliższy rów melioracyjny lub bagienko, a znajdziesz tam niezliczoną ilość ciekawych gatunków. Trzeba tylko zapamiętać, na jakich stanowiskach rosły (głębokość, nasłonecznienie) i zapewnić im w oczku w miarę podobne warunki.
Ja w ten sposób pozyskałem wszystkie rośliny do mojego oczka za wyjątkiem 1 szt. grzybienia i 1 szt. hiacyntu. Efekt można obejrzeć w mojej galerii. Jest to rozwiązanie tanie i przyjemne, bo wiąże się z wypadem za miasto na łono natury, najlepiej na rowerze. Trzeba się tylko zaopatrzyć w pewną ilość worków, może jakieś wiaderko, no i łopatkę.
Brzegi oczka (na granicy lustra wody) wyłożyłem np. mchem pobranym z różnych podmokłych miejsc. Powyrastały z niego najróżniejsze ciekawe roślinki, a niektóre z nich zakwitły. Jest super. Przy okazji przeniosłem do oczka różne mikroorganizmy, które teraz stały się elementem łańcucha pokarmowego. Mimo, że w 3,5 m3 mam teraz 18 ryb, gardzą one pokarmem sklepowym, bo mają dosyć naturalnego.

Życzę powodzenia. :)

KarolVIII 
Bywalec

Wysłany: 2009-05-12, 18:36   

Z roślinami z naturalnych stanowisk trzeba uważać ponieważ niektóre są objęte ochroną a co więcej można zawlec(nieświadomie) z nimi do oczka pasożyty lub inne paskudztwo :x

cario14 
Początkujący

Wysłany: 2009-05-21, 20:51   

Witam, ale mam jazde- żur jakich mało :( Włączyłem filtr, jedzie non stop - zastanawiam się nad chemią. Z tego co czytałem experci odradzają, więc narazie poczekam. Ale muszę wypytać was o jedno, bo ogrodnik ze mnie marny i denerwują mnie kiepsko posadzone roślinki w moim oczku. Piszą żeby zmieszać piasek z gliną 1:2 ,tak zrobilem ale więcej szczegułów please! Wymieszać ten piasek z gliną ? Czy zasadzić roślinki w glinie i zasypać piaskiem ? HELP bo chce dosadzić roślinek ale wiedząc że kiepsko mi to wychodzi zastanawiam się nad samymi pływającymi :(
Kolejny temat- ile trzeba czekać żeby roślinki zaczęły rosnąć? Wiem-oczko uczy cierpliwości której niestety u mnie nie za wiele :(
Kolejne pytanie- czy przy oczku około 12 000 l. przepływ przez filtr 1000l./h to wystarczająco żeby oczyścić wodę ? Mam też skimmer z którego NIE JESTEM ZADOWOLONY- słabo wciąga-może pompa słaba :(
Taki zestawik mam do filtracji:
Zestaw EXTREME 12 set AQUA SZUT:Parametry techniczne filtra Extreme 12 :

- optymalny przepływ wody przez filtr: 2000 l/h - 3000 l/h
- wielkość oczka wodnego do max 12 000 l

POMPA FONTANNOWA
dwa wyjścia - 2000 l/h - H=2,5m
Parametry techniczne :

- Wysokość podnoszenia słupa wody: 2.50 m
- Wydajność: 2000l/h
- Moc: 55W

Filtr wyżej od pompy o 0,5m. ale mierzyłem na wylocie z filtra i filtruje około 1000l/h

samuraj 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2009-05-21, 21:32   

cario14 napisał/a:
Witam, ale mam jazde- żur jakich mało Włączyłem filtr, jedzie non stop - zastanawiam się nad chemią. Z tego co czytałem experci odradzają, więc narazie poczekam. Ale muszę wypytać was o jedno, bo ogrodnik ze mnie marny i denerwują mnie kiepsko posadzone roślinki w moim oczku. Piszą żeby zmieszać piasek z gliną 1:2 ,tak zrobilem ale więcej szczegułów please! Wymieszać ten piasek z gliną ? Czy zasadzić roślinki w glinie i zasypać piaskiem ? HELP bo chce dosadzić roślinek ale wiedząc że kiepsko mi to wychodzi zastanawiam się nad samymi pływającymi
Kolejny temat- ile trzeba czekać żeby roślinki zaczęły rosnąć? Wiem-oczko uczy cierpliwości której niestety u mnie nie za wiele

Chcąc mieć oczko musisz się nauczyć cierpliwości :-D jeśli chodzi o rośliny to bardzo dobrze rosną bez substratu czyli hydroponicznie -- tzn u mnie w oczku tak rosną , rośliny "upychałem" między kamienie :) w mieszance 1:1:1 piach ,glina,ziemia (wymieszane) rosną tylko lilie w koszach.Rośliny pływające bardzo dobrze oczyszczają wodę ale nie licz że jak wrzucisz hiacynta czy pistie to po tygodniu będzie krystalicznie czysta woda.Rośliny wodne to nie grzyby nie widać przyrostu w ciągu doby :P

Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz :)

cario14 
Początkujący

Wysłany: 2009-05-21, 21:43   roślinki

czyli wszystko co nie lilia wyciągnąć z doniczek z gliny i upchać między kamienie ?

samuraj 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2009-05-21, 22:12   Re: roślinki

cario14 napisał/a:
czyli wszystko co nie lilia wyciągnąć z doniczek z gliny i upchać między kamienie ?

napisałem jak u mnie rosną rośliny :) wcale nie znaczy że tak jest najlepiej.Różne rośliny lubią różne podłoża np knieć błotna (kaczeniec) jak nazwa wskazuje lubi rosnąć w błocie , choć u mnie rośnie tylko między kamieniami i rozrosla się prawie metr w górę :-D , kosaćce pięknie kwitną i też rosną w wodzie między kamieniami

Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz :)

cario14 
Początkujący

Wysłany: 2009-05-22, 20:55   

ktoś załatwił mi już 2 rybke, kot ? nie wiem, psa mam ale może spał :( Jest jakiś dobry sposób na intruzy wyjadające ryby ?

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2009-05-22, 21:43   

cario14 napisał/a:
Jest jakiś dobry sposób na intruzy wyjadające ryby ?

Jest mnóstwo ale jakoś tych skutecznych brak :hehe:

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

cario14 
Początkujący

Wysłany: 2009-05-28, 20:29   

nie mogłem patrzeć na tak zieloną wodę :( zastosowałem chemię, zobaczymy czy pomoże-oczywiście będę relacjonował. Na dzień dzisiejszy wiem tyle że rybek nie widać, woda ma PH6, 24h filtrowana nie ma jedynie lampy UV.

castleman 
Oczkomaniak

Wysłany: 2009-05-29, 23:23   

:pa: witam serdecznie
napracowałeś się z tym kopaniem, napracowałeś
a cierpliwości brak
Najpierw powinny być roślinki na min 30% oczka, potem rybki
i wtedy gowienka nie będą straszne, a woda nie będzie zielona.
Z chemią daj sobie spokój, daj szansę matce naturze.
Ja nigdy nie stosowałem chemii, filtrów nie mam, brzózek nie stosuję (ostatnio w modzie) :hehe: i jestem zadowolony bo mam roślinki.
Poważnie to sadź jak najwięcej roślin żarłocznych półki wiosna za pasem ;)
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu