wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Oczko wodne, ala kaskada.
Autor Wiadomość
renmir 
Bywalec

Wysłany: 2014-05-04, 15:57   

BeBuu napisał/a:

Jeśli oczko będzie pozwalało na wprowadzenie ryb to czy pompa na kaskade ma być osobno czy jeden filtr może robić za filtracje i za kaskadę ?

Woda przez filtr maże iśc na kaskadę.

BeBuu 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-04, 16:28   

Jeszcze się tak zapytam.
Czy między folią a podłożem musi być jakiś materiał ?
Jeśli tak to jaki, taki najtańszy, łatwo dostępny ?

Folie będę musiał kleić czy kupię gotową pod wymiar ?

renmir 
Bywalec

Wysłany: 2014-05-04, 17:52   

Pod folię coś podłożyc trzeba bo inaczej dziury gwarantowane,najtaniej można wykorzystac stare dywany grube zasłony lub inne materiały o dużych formatach,można też dac plandeki,włókniny a nawet wełnę mineralną,wszystko zależy od funduszy.A folie są dostępne o różnych szerokościach więc można dobrac bez klejenia.

BeBuu 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-04, 18:18   

Podstawy już praktycznie znam, czeka mnie jeszcze dużo czytania o roślinach, budowie etc.
Gdy już wszystko pozbieram do kupy to założę temat, by poprawić to co zaplanowałem, wtedy będzie mniej błędów ;p
Dzięki wam wielkie za pomoc.

[ Dodano: 2014-05-04, 19:56 ]
Przypuszczalnie chciałbym by oczko tak wyglądało i tak właśnie był robił jeśli wszystko będzie okej :

Linia na niebiesko to strefa bagienna na głębokości 20cm i szerokości 20cm.
Linia pomarańczowa to strefa płytka ok 35 cm głębokości i 20cm szerokości
Linia różowa to strefa głęboka ok 60 cm a głębokość całkowita oczka to ok 90-100cm.

Tak to wygląda :
http://iv.pl/images/18751708237441025514.png

Ma to sens ?

Freakazz 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-05-04, 20:03   

Przez filtr może być podawana woda na kaskadę ale musi to być ciśnieniówka chyba, że ustawisz na samej górze filtr przelewowy.

Wszystko ok ale zrób szersze te półki bo Ci rośliny pospadają ;)
Ja pod folię dawałem geowłókninę.

Przejrzyj sobie mój temat od początku to trochę podpatrzysz. :piwko: Ja zanim zacząłem budować przepatrzyłem większą część forum.

BeBuu 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-04, 20:28   

30cm wystarczy ?

Co do roślin, czytam różne tematy i natrafiłem na rośliny takie jak rogatek sztywny i moczarka. Spotkałem się z tymi roślinami, swego czasu gościły u mnie i powiem tak, bardzo małe wymagania i rosną jak chwasty, czy rogatek/moczarka z akwarium będą rosnąć w oczku ? W akwarium stała temperatura, stałe oświetlenie, substrat etc. a w oczku jest chyba inaczej...
Rzęsa wodna, nie wiem jak w oczkach ale w akwarystyce jest stosowana, będzie rosła w oczku, opłaca się wgl. " pakować " się w to, rzęsa to mega chwast, trudno się jej pozbyć jak już się znajdzie...

Co do roślin to jest ich krocie, głowa boli ;p
Chciałbym się ograniczyć do roślin które nie będą potrzebowały jakieś szczególnej pielęgnacji, substraty, nawożenie etc. Jest to moja pięta Achillesa, od roślinniaków zaczynałem swoją " kariere " niestety nie wyszło, przeniosłem się na Tanganikę i Malawie i tutaj czuje się pewnie.

Jakie rośliny tego jeszcze nie wiem, muszę się dowiedzieć które nie potrzebują specjalnego podłoża etc. takie które wystarczy im żwir i mają rosnąć...
Ogólnie roślin ma być dużo, na całej powierzchni oczka tzn. wokoło oczka i jakieś pływające, pistia etc.

Freakazz 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-05-05, 19:17   

30cm - powinno wystarczyć ;)
W małym oczku z roślinnością nie poszalejesz, ale wybór jest duży, więc na pewno sobie coś wybierzesz.
A z roślinami przenoszonymi z akwarium raczej się nie uda, te o których mówisz są akurat niedrogie.

renmir 
Bywalec

Wysłany: 2014-05-05, 19:46   

Rogatek i moczarka pobierają substancje odżywcze przez liście więc nie wymagają sadzenia,rzęsę hoduję w oddzielnych zbiornikach i po wrzuceniu do oczka gdzieś znika to pewnie ryby ją zjadają. Większośc roślin sadzi się w mieszance piachu i gliny 2:1 i raz posadzone nie wymagają zbytniej troski. Najbardziej żarłoczne są lilie które praktycznie wymagają corocznego nawożenia.

BeBuu 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-05, 20:57   

A mógłby mi ktoś podać kilka nazw roślin mało wymagających i takie które bez problemu kupię ?
Muszę mieć mniej więcej pogląd na te rośliny, by sprzedawca nie wkopał mnie...

Na samym żwirze również będą rosnąć ?

renmir 
Bywalec

Wysłany: 2014-05-05, 21:12   

W samym żwirze u mnie to tylko kosaciec żółty i ponikła rosną ale są opinie że większośc roślin da radę choc ja jestem innego zdania. A najmniej wymagające to pistia, hiacynt wodny, kotewka, salwinia itp.-nawet sadzic nie trzeba.

Adacho 
Moderator

Wysłany: 2014-05-05, 21:31   

lasoch Ci poda nazwy.
Wali równo ;)
Zna wszystkie rośliny, a tych których nie zna, chętnie pozna :P

lasoch 
Oczkomaniak
Komplemenciarz forum

Wysłany: 2014-05-06, 19:01   

Na pewno.... U mnie w starym oczku w żwirku daje radę pałka szerokolistna, niezapominajka błotna, potocznik, przetacznik bobowniczek, najprawdopodobniej ponikło błotne, kosaciec żółty i sity i sitowie. A tak sobie rośnie krwawnica, żabieniec babka wodna, psianka i nawet firletka. Rośliny pływające jednoroczne no np. pistia mi się nie udają, potrzebują cienia przez jakiś czas w ciągu dnia, tak myślę.

Freakazz 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-05-07, 19:32   

U mnie w samym żwirze rosną: kosaciec żółty, kosaciec żółty "variegata", mięta nadwodna, ponikło błotne, sit siny, sit skupiony, sitowie leśne, tatarak zwyczajny. ;)

BeBuu 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-10, 16:19   

Nastąpił dość poważny problem.
Stawiamy altanę i w czasie wykopów okazało się, że korzeni świerków jest w cholore, nię są zbyt duże lecz trafiły się takie większe a małych jest mnóstwo. Świerki nie są stare, u nas rosną 5 lat i nie będą na razie usuwane... Co zrobić z tymi korzeniami ?
Bo osobiście nie wiem, korzenie będą rosnąć, a nie chce by przebiły mi folie..
Ostatnio zmieniony przez Gosik 2014-05-10, 18:53, w całości zmieniany 1 raz  

renmir 
Bywalec

Wysłany: 2014-05-11, 06:25   

Problem jest i myślę.że najbezpieczniej dla oczka byłoby usunąc świerki,bo nawet jeśli wytniesz korzenie w pewnej odległości to i tak wkrótce pojawią się nowe. Można zabezpieczyc folię od strony drzew jakimś mocnym podkładem (np.dywan, plandeka) albo zrobic ściankę z siatkobetonu ale 100% gwarancji to nie da.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu