Pod folię coś podłożyc trzeba bo inaczej dziury gwarantowane,najtaniej można wykorzystac stare dywany grube zasłony lub inne materiały o dużych formatach,można też dac plandeki,włókniny a nawet wełnę mineralną,wszystko zależy od funduszy.A folie są dostępne o różnych szerokościach więc można dobrac bez klejenia.
Podstawy już praktycznie znam, czeka mnie jeszcze dużo czytania o roślinach, budowie etc.
Gdy już wszystko pozbieram do kupy to założę temat, by poprawić to co zaplanowałem, wtedy będzie mniej błędów ;p
Dzięki wam wielkie za pomoc.
[ Dodano: 2014-05-04, 19:56 ]
Przypuszczalnie chciałbym by oczko tak wyglądało i tak właśnie był robił jeśli wszystko będzie okej :
Linia na niebiesko to strefa bagienna na głębokości 20cm i szerokości 20cm.
Linia pomarańczowa to strefa płytka ok 35 cm głębokości i 20cm szerokości
Linia różowa to strefa głęboka ok 60 cm a głębokość całkowita oczka to ok 90-100cm.
Co do roślin, czytam różne tematy i natrafiłem na rośliny takie jak rogatek sztywny i moczarka. Spotkałem się z tymi roślinami, swego czasu gościły u mnie i powiem tak, bardzo małe wymagania i rosną jak chwasty, czy rogatek/moczarka z akwarium będą rosnąć w oczku ? W akwarium stała temperatura, stałe oświetlenie, substrat etc. a w oczku jest chyba inaczej...
Rzęsa wodna, nie wiem jak w oczkach ale w akwarystyce jest stosowana, będzie rosła w oczku, opłaca się wgl. " pakować " się w to, rzęsa to mega chwast, trudno się jej pozbyć jak już się znajdzie...
Co do roślin to jest ich krocie, głowa boli ;p
Chciałbym się ograniczyć do roślin które nie będą potrzebowały jakieś szczególnej pielęgnacji, substraty, nawożenie etc. Jest to moja pięta Achillesa, od roślinniaków zaczynałem swoją " kariere " niestety nie wyszło, przeniosłem się na Tanganikę i Malawie i tutaj czuje się pewnie.
Jakie rośliny tego jeszcze nie wiem, muszę się dowiedzieć które nie potrzebują specjalnego podłoża etc. takie które wystarczy im żwir i mają rosnąć...
Ogólnie roślin ma być dużo, na całej powierzchni oczka tzn. wokoło oczka i jakieś pływające, pistia etc.
Pomógł: 30 razy Dołączył: 05 Paź 2012 Posty: 569 Skąd: ok. Olkusza
Wysłany: 2014-05-05, 19:17
30cm - powinno wystarczyć
W małym oczku z roślinnością nie poszalejesz, ale wybór jest duży, więc na pewno sobie coś wybierzesz.
A z roślinami przenoszonymi z akwarium raczej się nie uda, te o których mówisz są akurat niedrogie.
Rogatek i moczarka pobierają substancje odżywcze przez liście więc nie wymagają sadzenia,rzęsę hoduję w oddzielnych zbiornikach i po wrzuceniu do oczka gdzieś znika to pewnie ryby ją zjadają. Większośc roślin sadzi się w mieszance piachu i gliny 2:1 i raz posadzone nie wymagają zbytniej troski. Najbardziej żarłoczne są lilie które praktycznie wymagają corocznego nawożenia.
A mógłby mi ktoś podać kilka nazw roślin mało wymagających i takie które bez problemu kupię ?
Muszę mieć mniej więcej pogląd na te rośliny, by sprzedawca nie wkopał mnie...
W samym żwirze u mnie to tylko kosaciec żółty i ponikła rosną ale są opinie że większośc roślin da radę choc ja jestem innego zdania. A najmniej wymagające to pistia, hiacynt wodny, kotewka, salwinia itp.-nawet sadzic nie trzeba.
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2014-05-06, 19:01
Na pewno.... U mnie w starym oczku w żwirku daje radę pałka szerokolistna, niezapominajka błotna, potocznik, przetacznik bobowniczek, najprawdopodobniej ponikło błotne, kosaciec żółty i sity i sitowie. A tak sobie rośnie krwawnica, żabieniec babka wodna, psianka i nawet firletka. Rośliny pływające jednoroczne no np. pistia mi się nie udają, potrzebują cienia przez jakiś czas w ciągu dnia, tak myślę.
Pomógł: 30 razy Dołączył: 05 Paź 2012 Posty: 569 Skąd: ok. Olkusza
Wysłany: 2014-05-07, 19:32
U mnie w samym żwirze rosną: kosaciec żółty, kosaciec żółty "variegata", mięta nadwodna, ponikło błotne, sit siny, sit skupiony, sitowie leśne, tatarak zwyczajny.
Nastąpił dość poważny problem.
Stawiamy altanę i w czasie wykopów okazało się, że korzeni świerków jest w cholore, nię są zbyt duże lecz trafiły się takie większe a małych jest mnóstwo. Świerki nie są stare, u nas rosną 5 lat i nie będą na razie usuwane... Co zrobić z tymi korzeniami ?
Bo osobiście nie wiem, korzenie będą rosnąć, a nie chce by przebiły mi folie..
Ostatnio zmieniony przez Gosik 2014-05-10, 18:53, w całości zmieniany 1 raz
Problem jest i myślę.że najbezpieczniej dla oczka byłoby usunąc świerki,bo nawet jeśli wytniesz korzenie w pewnej odległości to i tak wkrótce pojawią się nowe. Można zabezpieczyc folię od strony drzew jakimś mocnym podkładem (np.dywan, plandeka) albo zrobic ściankę z siatkobetonu ale 100% gwarancji to nie da.
_________________ Pozdrawiam Mirek
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum