Zuzi10, masz sporo racji , ale w nowych oczkach woda "świeża", o rośliny ciężko, a nawet jak są, to zanim się na dobre przymną i rozrosną to trochę czau minie Lampa UV na początek jest dobrym rozwiązaniem. Potem jak wszystko jest zrobione prawidłowo jest oczywiście zbędna
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
A więc Jarku szkoda pieniędzy na coś, co nie będzie potem potrzebne.. Ja gdy powiększyłam oczko, nalałam kranówki, bo tylko taką dysponuję, posadziłam wszystkie roślinki jakie miałam, dałam trigger 3 wpuściłam rybki bo 2 tygodnie siedziały w beczce z napowietrzaczem, Pojechałam nad zalew wyszukałam kaczeńce, manne mielec, bobowniczek, miętę i coś tam jeszcze.Wszystko po odkażeniu powsadzałam i czekałam co się będzie działo. I proszę sobie wyobrazić,że nie miałam szczawiowej, choć były momenty mniejszej przejrzystości.Wtedy na 2 tygodnie dawałam torf lub parzyłam torf i dolewałam po odcedzeniu do oczka. Nie mam nawet filtra który by chodził na okrągło, bo oczko nie jest przy domu i 2 razy zdarzyło mi się wypompować 80 do 90 % wody z oczka. Dobrze,że pompa jest na 70 cm i zostawała taka metr na metr strefa głęboka, gdzie rybki z napowietrzaczem przetrwały.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 107 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 2010-06-30, 22:01
zuzi10 napisał/a:
A więc Jarku szkoda pieniędzy na coś, co nie będzie potem potrzebne.. Ja gdy powiększyłam oczko, nalałam kranówki, bo tylko taką dysponuję, posadziłam wszystkie roślinki jakie miałam, dałam trigger 3 wpuściłam rybki bo 2 tygodnie siedziały w beczce z napowietrzaczem, Pojechałam nad zalew wyszukałam kaczeńce, manne mielec, bobowniczek, miętę i coś tam jeszcze.Wszystko po odkażeniu powsadzałam i czekałam co się będzie działo. I proszę sobie wyobrazić,że nie miałam szczawiowej, choć były momenty mniejszej przejrzystości.Wtedy na 2 tygodnie dawałam torf lub parzyłam torf i dolewałam po odcedzeniu do oczka. Nie mam nawet filtra który by chodził na okrągło, bo oczko nie jest przy domu i 2 razy zdarzyło mi się wypompować 80 do 90 % wody z oczka. Dobrze,że pompa jest na 70 cm i zostawała taka metr na metr strefa głęboka, gdzie rybki z napowietrzaczem przetrwały.
wiesz czy taniej, nie powiedziałbym skuteczna szybko-działająca chemia na okres kiedy roślinki się dopiero kupuje, planuje, są młode, często chorują (wiem po sobie) wychodzi o wiele drożej. Z podejściem mojego ojca "wszystko na już" chciał mieć od samego startu wodę czystą i klarowną, bez zmętnień itp. więc kupiliśmy lampę UV która ku mojemu zdumieniu działa zaskakująco dobrze, a czy włączanie filtra na krótkie okresy ma sens, chyba tylko mechaniczny, boo z tego co wyczytałem na forum bakterie długo nie pożyją bez wody. (mogę się mylić)
a czy włączanie filtra na krótkie okresy ma sens, chyba tylko mechaniczny, boo z tego co wyczytałem na forum bakterie długo nie pożyją bez wody. (mogę się mylić)
Nie nie mylisz się. Ja mam tylko filtr mechaniczny, i rośliny. Chemii nie stosuję żadnej, bo trigger nie jest chemią.a kosztuje tyle co 1/5 lampy i w zależności od wielkości oczka może to być wydatek na na 2 lata
Wysłany: 2010-07-01, 10:47
zuzi10 napisał/a:
Chemii nie stosuję żadnej, bo trigger nie jest chemią.a kosztuje tyle co 1/5 lampy i w zależności od wielkości oczka może to być wydatek na na 2 lata
Tak, ale trigger to preparat o dość wolnym działaniu. Sam mam zamiar go kupić i przetestować, lecz na razie czekam, aż woda trochę się przekrystalizuje, oraz jak lilia wreszcie wypuści zdrowe liście(walczę z szkodnikami podwodnymi i nawodnymi), na obecny okres lampa UV pełni nieocenione zasługi w krystalizacji wody, po jej użyciu rośliny aby nie żółkną, a ryby są o wiele radośniejsze.
Człowiek uczy się całe życie, tym bardziej jak coś robi pierwszy raz
Po przeczytaniu Waszych wpisów - za które serdecznie dziękuję - i konsultacji z wieloletnim oczko i stawologiem zmieniłam swoją koncepcję.
Nie kupiłam sterylizatora, za to nakupiłam całą masę roślin. Muszę jeszcze zakupic Tiggera3. Jeśli woda zznielenieje - użyję AlgoRemu, ale liczę na to, iż pistie, żabścieki, osoka i inne rośliny oczyszcza mi wodę, a wywłócznik i moczarka ja dobrze natlenią.
Jeśli nie poradzę sobię z zieleną wodą, lampę kupię w przyszłym roku. Na razie liczę na ustabilizowanie sytuacji w oczku.
Zakupiłam tester do mierzenia pH i twardości węglanowej wody.
pH - wynosi jakieś 8-8,5 (próbka była lazurowo niebieska, i mogłam się zdecydowac, czy bliżej jej do 8 czy 8,5 )
Twardośc - po 4 kroplach próbka zrobiła się żółtawa, a po 5 żółta.
To dobre parametry?
_________________ Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób.
Hipokrates
Wysłany: 2010-07-02, 14:26
Łogrodniczka napisał/a:
Człowiek uczy się całe życie, tym bardziej jak coś robi pierwszy raz
Po przeczytaniu Waszych wpisów - za które serdecznie dziękuję - i konsultacji z wieloletnim oczko i stawologiem zmieniłam swoją koncepcję.
Nie kupiłam sterylizatora, za to nakupiłam całą masę roślin. Muszę jeszcze zakupic Tiggera3. Jeśli woda zznielenieje - użyję AlgoRemu, ale liczę na to, iż pistie, żabścieki, osoka i inne rośliny oczyszcza mi wodę, a wywłócznik i moczarka ja dobrze natlenią.
Jeśli nie poradzę sobię z zieleną wodą, lampę kupię w przyszłym roku. Na razie liczę na ustabilizowanie sytuacji w oczku.
Zakupiłam tester do mierzenia pH i twardości węglanowej wody.
pH - wynosi jakieś 8-8,5 (próbka była lazurowo niebieska, i mogłam się zdecydowac, czy bliżej jej do 8 czy 8,5 )
To dobre parametry?
Dobry wybór z roślinami, tylko nie karm za często rybek ja tak zrobiłem i szkodniki tak się namnożyły, że połowa roślin została z liśćmi jak sito. Teraz nie karmię, a rybki mają wyżerkę podpływając do dolnych części liści i zeskubując robaki. Mam identyczne pH na ten okres upałów jest ono całkowicie normalne, musiała byś podać skalę twojej twardości, bo ja używam testera paskowego, z tego co mniemam masz wodę bardzo twardą jak ja na początku, dopuść do oczka deszczówki i powinno być ok
(...)Mam identyczne pH na ten okres upałów jest ono całkowicie normalne, musiała byś podać skalę twojej twardości, bo ja używam testera paskowego, z tego co mniemam masz wodę bardzo twardą jak ja na początku, dopuść do oczka deszczówki i powinno być ok
I ja na pomysł z deszczówką wpadłam, aczkolwiek będzie z nią teraz trudno, bo są upały
Co do testu to kupiłam Aquaset pond mini - zestaw testów do oczka firmy Zoolek.
Ryby staram się karmic o regularnych porach - rano i wieczorem, w dzień "filtrują" wodę przy kamieniach i roślinach, aż plusk idzie
Hipokrates
Wysłany: 2010-07-02, 17:52
Łogrodniczka napisał/a:
I ja na pomysł z deszczówką wpadłam, aczkolwiek będzie z nią teraz trudno, bo są upały
Co do testu to kupiłam Aquaset pond mini - zestaw testów do oczka firmy Zoolek.
Ryby staram się karmic o regularnych porach - rano i wieczorem, w dzień "filtrują" wodę przy kamieniach i roślinach, aż plusk idzie
Ja na szczęście posiadam 4, 1050L-owe zbiorniki na deszczówkę, fakt faktem również ich zawartość się skończyła.
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2010-07-02, 19:44
Bo naprawdę można...
Prawda jest taka, że torf zadziała ale tylko w miękkiej wodzie. Zanim zastosujesz torf zmierz twardość i będziesz wiedziała czy jest sens dawać torf czy nie. Ja bym nie dał tak czy tak bo czystą wodę osiągnąłem łatwo zupełnie inaczej.
No, ja mam chyba twarda wode
Dzisiejsze pomiary: pH - wynosi jakieś 8-8,5 (próbka była lazurowo niebieska, i mogłam się zdecydowac, czy bliżej jej do 8 czy 8,5 )
Test wykonałam: Aquaset pond mini - zestaw testów do oczka firmy Zoolek.
Jeśli Twoim sposobem na czystą wodę są rośliny - to już i ja kroczę tą drogą... aczkolwiek wolno idę
Wiem, że oczko ma dopiero 3 tygodnie, ale widok tej zielonej zupy mnie dobija...
Hipokrates
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2010-07-02, 19:55
Rośliny to oczywiste, ale jestem strasznie niecierpliwy, a do tego bardzo lubię wszelką technikę więc zbudowałem filtry i lampę UV. Efekt taki, że woda czysta do dna.
_________________ Pozdrawiam, Arek...
stay in green...
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum