wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: AurorA
2010-08-15, 20:37
Oczko Olimp
Autor Wiadomość
Ludwig 
Bywalec

Wysłany: 2010-06-04, 15:58   

Miałem podobną sytuację z oczkiem. U mnie też sam piach i gdy robiłem półki rano, to na drugi dzień już były suche i obsypywały się. Więc najlepszym sposobem będzie wziąść jeden dzień wolny. Zabrać się solidnie do roboty wykopać cały kształt oczka i półki. Na samym początku półki są wilgotne co sprzyja nadawaniu kształtu i co najważniejsze nie będą się obsypywać. Na drugi dzień wyłożyć folią jak jeszcze wszytko będzie w miarę wilgotne.

Pozdrawiam ;)

Olimp 
Początkujący

Wysłany: 2010-06-07, 07:29   

dzięki, a jak z tym spadem? robić zejście do głębi gwałtownie, czyli z 30 cm odrazu 150, czy pod kątem? tyle że będzie ciężko bo ten piasek

Ryba2008 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-06-07, 14:31   

Wg mnie ściany w oczku nie powinny być pionowe, ale nachylone pod kątem. Lepiej układa się wtedy folia. Ściana najwyższej półki powinna mieć kąt nachylenia około 45 stopni. Wtedy lód zimą jak rozszerza się nie uszkodzi folii.
Jeśli kopie się w piasku, to należy obłożyć ściany deskami, płytami paździerzowymi itp Ja tak zrobiłem i nic nie obsuwa się, a po półkach chodzę. Położenie na półki folii malarskie powoduje także, że ziemia nie wysycha, jest mokra. U mnie półki mają szerokość minimum 60 cm. Pozdrawiam. Ryba2008 :soczek:

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2010-06-07, 18:39   

Olimp napisał/a:
dzięki, a jak z tym spadem? robić zejście do głębi gwałtownie, czyli z 30 cm odrazu 150, czy pod kątem? tyle że będzie ciężko bo ten piasek

Przy gruncie piaszczystym powinno się wykop pod oczko kształtować tak aby stosunek kąta nachylenia brzegu do głębokości nie był mniejszy niż 1 : 3 . Ściśle wiąże się to z powierzchnią jaką dysponujemy pod budowę. Stosunek ten powinien wynosić jak 1 : 3 lub : 4, przy gruntach piaszczystych. To znaczy że przy głębokości (w najgłębszym miejscu) wynoszącej np.1,20 m, krawędź brzegu powinna być oddalona od tego miejsca o 3,60 m lub 4,80 m. Wtedy mamy gwarancję że nic się nie będzie obsuwać.
W wyjątkowych przypadkach, twarde gliniaste podłoże, ten stosunek może być mniejszy, lecz nie mniej niż 1 : 2.

Tutaj masz przykład 1:3 - http://www.mikrojezioro.m...dst_bud_1-3.htm

Ryba2008 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-06-07, 19:07   

Panie Olimp, plan oczka zrobił Pan dobry, ale proponuję zrobić jeszcze przekroje poprzeczne oczka, na których powinien Pan uwzględnić nachylenie ścian w oczku.
Ja do swojego oczka zrobiłem 2 przekroje: poprzeczny i podłużny. Oczywiście z wymiarami Pozdrawiam. Ryba2008 :soczek:

Olimp 
Początkujący

Wysłany: 2010-07-05, 08:52   

Niestety nic nie wykombinowałem nowego i nachylenie ścian w oczku będą dość ostre, ale było już za póżno mna zmiany, tym bardziej, że chciałem mieć strefę głęboką.Patrzyłem sobie na galerie oczek i wielu tych proporcji nie ma i oczka funkcjonują, więc mam nadzieję że u mnie też się uda. Już jestem właściwie w trakcie zamawiania folii, jednak przeraża mnie jej rozwijanie (czytałem wątki dot. nakładania folii i już zabookowałem 4 sąsiadów), liczę sie z tym że troszkę brzegi się załamią, byleby ubytki były jak najmniejsze

[ Dodano: 2010-07-05, 10:02 ]
załączam kilka fotek, jeszcze przed folią będzie kosmetyka

Ostatnio zmieniony przez Elendil 2010-07-05, 09:06, w całości zmieniany 1 raz  

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2010-07-05, 09:47   

A jakiej głębokości jest ta strefa głęboka? Zastanawiam się też gdzie chcesz wsadzić rośliny strefy płytkiej i bagiennej, bo rozumiem, że ta wąska i płytka półeczka wokół oczka jest na kamienie maskujące folię. To samo co do głębokości, dotyczy również tego zakola po lewej stronie w głębi, za tymi schodkami.

Olimp 
Początkujący

Wysłany: 2010-07-05, 10:01   

strefa głęboka jest głębokości ok. 1m 60, ta płytka półka ma być na głębokości 30 cm i jest też na 30 cm szeroka, po za tym strefę bagienną chce utworzyć po lewej stronie na pierwszym zdjęciu i ma ona głębokość ok. 12 cm, może teraz jest ona mało widoczna, bo zarosła chwastami, ponieważ budowa trwała kilka miesięcy, czy ta ilość półek jest wystarczająca?

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2010-07-05, 14:21   

Czy w tej strefie płytkiej, tej po lewej stronie, wysypiesz po nałożeniu folii całą substratem, czy raczej rośliny będziesz tam sadził w pojemnikach. Jeśli w pojemnikach to te 10 cm będzie za mało. Substrat w typowym pojemniku będzie miał ok od 15 do 25 cm wysokości i dopiero od jego powierzchni liczy się głębokość sadzenia roślin. Tak więc w tym przypadku musisz pogłębić tę strefę tak aby móc w nią wstawić pojemniki.

Jeśli natomiast rośliny posadzisz bez pojemników jedynie w substracie wysypanym na folię, i odgraniczysz tę strefę od strony oczka kamieniami położonymi na jej krawędzi (lina A-B na fotce niżej), oczywiście po wcześniejszym jej pogłębieniu tak aby po nasypaniu substrat sięgał 0.00 m przy brzegu do - 0.30 m przy kamieniach.

Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie to przed nasypaniem substratu wyłóż na kamienie i dno w tej strefie 70 cm pas juty, po nasypaniu substratu obetnij wystające kawałki znad substratu na kamieniach. Juta zapobiegnie wymywaniu substratu do oczka, zamiast juty można też dać cienką włókninę.

Kamienie tak położone mają dwie zalety. Jeśli je położysz tak, aby kilka większych wystawało powyżej powierzchni lustra wody, a kilka mniejszych było 2 - 3 cm poniżej, wtedy narybek będzie miał swoje miejsce w tej strefie aby schronić się przed "rodzicami". W okresie tarła, można jeden czy dwa wyjąć, aby ryby odbyły tam tarło. Po tarle zamykasz z powrotem wlot do strefy i maluchy mają tam swój "żłobek i przedszkole".

Drugą korzyścią jest to, że w okresie zimowym, w słoneczne dni, wystające kamienie pod wpływem promieni słonecznych będą roztapiały otaczający je lód. Co pomoże w zimie w wentylacji oczka.

A już poza tym wszystkim, myślę że głębokość 1,20 m w zupełności wystarczy przy takim oczku. Jak podniesiesz dno o te 0.40 m, wtedy ściany będą mniej strome.
Dodatkowo proponuję poszerzyć te półki, ponieważ kamienie maskujące folię, położone na nich zabiorą Ci miejsce na rośliny. Myślę że szerokość 50 cm to minimum. A głębokość tych pólek uzależnisz od wysokości pojemników i wymagań roślin co do głębokości sadzenia.

Olimp 
Początkujący

Wysłany: 2010-07-06, 12:43   

Dziękuję za fachową podpowiedż, rzeczywiście wyłożenie w strefie bagnistej substratu to znakomity pomysł i tak zrobię, planowałem przedtem sam żwirek, bo czytałem że można też tak rośliny wsadzać. Jeśli dobrze zrozumiałem to w tej strefie ma być lekki spad idący od brzegu do środka oczka, czy warstwa substratu ok. 15 cm w takim razie wystarczy?
Rozumiem też że żwirku w takim razie nie ma potrzeby nakładania na substrat?

Jeśli chodzi o półki biegnące wzdłuż linii brzegowej, to będzie ciężko mi je poszeżyć, ponieważ jest tam sam piase (porównywalny z tym na plaży) i jakielkolwiek modelowanie będzie raczej niemożliwe, chyba że bym powiększył oczko.
Chciałbym na tych półkach postawić pojemniki z pałkami i tatarakiem (na 60 %).
Jeden z pojemników zamieściłem na ostatnim zdjęciu. Natomiast folię chciałbym zamaskować raczej nie żwirkiem, powiedziano mi że pojemniki ładnie naturalnie zarosną i nie będzie ich widać.

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2010-07-09, 02:33   

Olimp napisał/a:
Dziękuję za fachową podpowiedż, rzeczywiście wyłożenie w strefie bagnistej substratu to znakomity pomysł i tak zrobię, planowałem przedtem sam żwirek, bo czytałem że można też tak rośliny wsadzać. Jeśli dobrze zrozumiałem to w tej strefie ma być lekki spad idący od brzegu do środka oczka, czy warstwa substratu ok. 15 cm w takim razie wystarczy? Rozumiem też że żwirku w takim razie nie ma potrzeby nakładania na substrat?

Może być za mało myślę że 25 wystarczy., i na wierzchu 10 cm warstwa żwiru. Zabezpieczy substrat przed ryciem ryb w substracie. Można też dać jedynie żwir, rośliny będą w nim też dobrze rosły, a z czasem osady denne stworzą coś w rodzaju podłoża dla roślin.
Cytat:
Jeśli chodzi o półki biegnące wzdłuż linii brzegowej, to będzie ciężko mi je poszerzyć, ponieważ jest tam sam piasek (porównywalny z tym na plaży) i jakiekolwiek modelowanie będzie raczej niemożliwe, chyba że bym powiększył oczko.
Chciałbym na tych półkach postawić pojemniki z pałkami i tatarakiem (na 60 %).
Jeden z pojemników zamieściłem na ostatnim zdjęciu.

Te półki są za wąskie rośliny tego typu co pałki i tatarak są ekspansywne i stosunkowo wysokie i te małe pojemniki mogą się wywracać przy silniejszym wietrze, więc powinno się je sadzić w większych pojemnikach. Do takich roślin stosuje hoboki i wiadra murarskie, z ponawiercanymi otworami.

Wykładam je jutą lub cienką włókniną i nasypuję substrat. Warstwa wody nad powierzchnią substratem w pojemniku wyznacza głębokość sadzenia roślin, tak że przy budowie półek trzeba uwzględnić wysokość pojemnika stojącego na półce, tak aby nad substratem w pojemniku była odpowiednia warstwa wody.
Cytat:
Natomiast folię chciałbym zamaskować raczej nie żwirkiem, powiedziano mi że pojemniki ładnie naturalnie zarosną i nie będzie ich widać.

Półki wyprofilował bym w ten sposób (rys niżej), wtedy rośliny i żwir zasłonią folię i nie ma potrzeby stosowania pojemników. Rośliny będą rosły na żywioł niczym nie ograniczone.

Przy planowaniu nasadzeń pamiętaj również o kierunkach stron świata, sadź rośliny tak aby wyższe nie zasłaniały słońca tym niższym, tzn. rośliny wysokie od strony północno zachodniej oczka. A część z której najczęściej będziesz obserwował oczko po jego południowo wschodniej stronie, wtedy nie patrzysz pod słonce, słonce pada zza pleców obserwującego,

Olimp 
Początkujący

Wysłany: 2010-07-12, 12:28   

Wczoraj wziąłem się za profilowanie brzegów tak jak podpowiedział mi Paweł. Trochę roboty z tym jest bo linia brzegowa odliczając nasyp to z 25m, z ziemia zbita. Rynny które powstają mam zamiar naktyć substratem i tu pytanie: jakie niskie roślinki mogę posadzić w nim, aby folia była ładnie schowana. Rynny te mają ok. 20 cm szerokości, a przed nimi (idąc w kierunku środka oczka), znajduje się ta półka o gł. 30 cm na której będzie tatarak i pałki w koszach (około 30-40% lini brzegowej, z tyłu)
Mam zamiar też zabrać się za nasyp, aby utworzyć z niego skalniak z kaskadą w centralnym miejscu, trochę się zastanawiam jak teraz ukryć folię pod tym nasypem kiedy będę ją nakładał na oczko, ale poprostu muszę część nasypu od strony linii brzegowej poprostu usunąć i jeszcze raz nasypać, chyba że ktoś ma inny pomysł?

I ostatnia rzecz na razie: czytałem, że kaskadę buduję się na folii PVC, następnie kładzie się budowlankę, potem zaprawa i na to kamienie. Nie znam się na murowaniu, ale czy ta zaprawa nie ześlizgnie się z tych folii? Jeśli ktoś mógł mi by powiedzieć też jak wykonać taką zaprawę?
Ok, biorę się dalej do profilowania

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2010-07-12, 20:22   

Olimp napisał/a:
Wczoraj wziąłem się za profilowanie brzegów tak jak podpowiedział mi Paweł. Trochę roboty z tym jest bo linia brzegowa odliczając nasyp to z 25m, z ziemia zbita. Rynny które powstają mam zamiar nakryć substratem i tu pytanie: jakie niskie roślinki mogę posadzić w nim, aby folia była ładnie schowana. Rynny te mają ok. 20 cm szerokości, a przed nimi (idąc w kierunku środka oczka), znajduje się ta półka o gł. 30 cm na której będzie tatarak i pałki w koszach (około 30-40% linii brzegowej, z tyłu)

A możesz podrzucić zdjęcia tego fragmentu, bo nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tymi 20 cm rynnami przed 30 cm półką.
Cytat:
Mam zamiar też zabrać się za nasyp, aby utworzyć z niego skalniak z kaskadą w centralnym miejscu, trochę się zastanawiam jak teraz ukryć folię pod tym nasypem kiedy będę ją nakładał na oczko, ale po prostu muszę część nasypu od strony linii brzegowej po prostu usunąć i jeszcze raz nasypać, chyba że ktoś ma inny pomysł?

Zerknij tutaj tam masz mały foto reportażyk z budowy kaskady.
Cytat:
I ostatnia rzecz na razie: czytałem, że kaskadę buduję się na folii PVC, następnie kładzie się budowlankę, potem zaprawa i na to kamienie. Nie znam się na murowaniu, ale czy ta zaprawa nie ześlizgnie się z tych folii?

Nic się nie ześlizgnie.
W nasypie profilujemy poziome stopnie, które nadadzą nam kształt i wysokość poszczególnych progów i wykładamy folią. Na folii, układamy na zaprawie kamienie, najlepiej płaskie lecz nie koniecznie o gładkiej powierzchni (wygląda to bardziej naturalnie), staramy się to robić tak aby zaprawa była nie widoczna. Zaprawę kładziemy w 1/3 głębokości płyt, w takiej ilości, aby przy dociskaniu płyt nie wypływała przodem pod płytami lub po bokach. Podobnie robimy robiąc z kamieni obrzeże kaskady (jej koryto, to te kamienie układane po obu bokach poszczególnych stopni. Zaprawa ma konsystencję gęstego ciasta, i w zasadzie nie ma tendencji to spływania, po położeniu i dociśnięciu, nie za mocnym oczywiście, płyt. Dociskamy, równocześnie poziomując w obu kierunkach, wzdłuż i w szerz, poziomicą.
Kolejność przy układaniem folii jest taka:
Formujemy poszczególne stopnie w nasypie, zaczynając od oczka,

po uformowaniu układamy na nich warstwę izolacyjną z włókniny, na całej szerokości i wysokości koryta kaskady, następnie kładziemy folię PVC, tak aby kamienie tworzące ściany koryta kaskady były oparte na folii.

Na wyłożoną folię PVC układamy izolację przed kamieniami np. z folii ogrodniczej.
Teraz poczynając od dołu kaskady układamy na zaprawie płyty tworzące poszczególne stopnie. Wcześniej można je ułożyć i dopasować na "sucho" bez zaprawy.

Tak to wygląda po zakończeniu układania kamieni.

Zaprawę z pomiędzy kamieni, która ew. wypłynęła z pod nich, można po ok. godzinie po wymurowaniu, usunąć mokrą szczotką zmiotką (taką na krótkim kijku), maczaną w wiadrze z wodą.
Cytat:
Jeśli ktoś mógł mi by powiedzieć też jak wykonać taką zaprawę?

Stosuję gotową zaprawę QUICK-MIX TWM-s firmy TUBAG.

Ale wcześniej w trakcie usypywania nasypu, każdą 10 - 15 cm nasypaną warstwę polewaj obficie wodą z węża, z końcówką deszczującą. Zagęścisz w ten sposób nasyp i nie będzie w przyszłości osiadał. Poza tym usypując nasyp układaj jednocześnie kamienie na skalniak. Widać to na tych zdjęciach z budowy kaskady.

Olimp 
Początkujący

Wysłany: 2010-07-14, 22:20   

Dziękuję za kolejne fachowe podpowiedzi.
Cały czas działam i kiedy chciałem zrobić zdjęcie już stawało się ciemno, a aparat raczej cienki (co oczywiste pieniądze zamiast na nowy poszły na oczko). Obiecuję, że jutro coś pokaże.
A jeżeli chodzi o te rynny: to nnajdują się na obrzeżu oczka, to jak pisałem mają około 20 cm szerokości, ich zewnętrzna częśc wyznacza brzeg (dziś poziomowałem, roboty było, bo teren ogólnie skośny), zaś wewnętrzna jest pod kątem i jest ok. 5-10 cm niższa, w środku znajduje się miejsce na substrat i rośliny (dlatego ten kąt, aby nie wysypywał się). Do wykonania ich zainspirował mnie Paweł, który przedstawił rysunek. Mimo tej rynny, idąc dalej w głąb oczka znajduje się półka, na której postawię pałki i tatarak ( już zakupiłem pożądne kosze, bo rzeczywiście tamte za małe i było by problemem wyciągać je z dna oczka. A co do tej rynny to ma służyć oczywiście do zamaskowania folii, dlatego pytałem się o niskie roślinki dobrze maskujące folię.
Bedę brał się niedługo za formowanie kaskady z nasypu i chciałbym już tam schować ( ew. zrobić miejsce) na wężyk, który będzie prowadził z oczka na szczyt i tu moje pytanie:
Czy są jakieś standardowe te węże niezależnie od pompy i czy mogę poprostu już taki sobie kupić niewiedząc na jaką pompę sie zdecyduje?
I odrazu drugie pytanie: chciałbym aby pompa była zasilana na 12 lub 24 v, pytałem się jednego z użytkowników owej pompy i tego forum i napisał mi że niestety takich pomp już nie produkują, czy może ktoś wie czy może jednak gdzieś taką kupię?
I ostatnie pytanie: czy pompka musi być umieszczona na dznie, czy np na półce o gł. 1m ?( tak jak pisałem wcześniej chciałbym, aby filtracja była tylko prze rośliny, więc innych filtrów nie chcę stosować)
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2010-07-14, 23:49   

Olimp napisał/a:
Czy są jakieś standardowe te węże niezależnie od pompy i czy mogę poprostu już taki sobie kupić niewiedząc na jaką pompę sie zdecyduje?
Zależy na jaką pompę się zdecydujesz lepiej dać większy jak za mały, minimum 1" , a najlepiej zakop rurę PCV 50mm albo jeszcze lepiej większą i później przeciągniesz węża takiego jakiego będziesz chciał :)
OGRÓD JARKA

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu