wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wodna przygoda
Autor Wiadomość
Apat 
Bywalec

Wysłany: 2010-07-02, 20:09   

mnie też miała ta zielona zupa, jeśli masz już pełno roślin proponuję zbudować jakiś filtr kupić lub zrobić lampę UV, u mnie po tygodniu dostrzegłem poprawę, teraz wodę dalej mam zielonkawą lecz widzialność to jakieś 70cm,

Łogrodniczka 
Początkujący

Wysłany: 2010-07-02, 20:15   

Sterylizatora postanowiłam na razie nie kupowac :P zainwestowałam w rośliny :roll:
A filtra nie mam, i zapewne miec nie będę :???: Primo: nie mam gdzie go wstawic, drugie primo: sama nie zrobię, a na kupno na razie mnie nie stac :x

Czyli pozostaje mi droga tiggerowo - roślinna.
Trudno, poczekam.
Podobno cierpliwośc jest cecha boską ;)

ontario_ab 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-07-02, 20:24   

Łogrodniczka, prawda jest taka, że rośliny to doskonałe rozwiązanie, fakt że wymaga cierpliwości. Życzę powodzenia :good: Mam nadzieję, że swój filtr w przyszłym roku wyłączę, tak naprawdę to mój cel, ale z koi to może być trudne.

stay in green...

zuzi10 
Hobbysta

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-07-02, 23:25   

Łogrodniczko, postaw na cierpliwość. Wiem jak to jest, chciałoby się juz natychmiast mieć oczko czyste i przejrzyste. Jeśli mogę Ci coś poradzić, to przede wszystkim staraj sie choć trochę oczko cieniować, aby nie było bez przerwy w słońcu. Ja po prostu stawiałam parasole. Malo tego biegałam z tymi parasolami zgodnie z ruchem słońca. Teraz rozrosła mi się trochę wierzba Hakuro-nishiki i daje cień na tę nasłoneczniona część oczka.Ja np. zauważyłam,że żabiściek najładniejszy jest- tzn ma największe listki i ślicznie zielone właśnie w cieniu i rośnie jak głupi. Ja żeby zakwasić wodę stosowałam napar z torfu ( o ph3,5 - 4bez żadnych domieszek nawozowych))i przecedzony wlewałam do oczka. Tzn. w wiaderku zalewałam torf gorącą wodą i pozostawiałam aż osad opadnie na kilka godzin. Następnie przez rajstopę wlewałam do oczka, Pozostałość zalewałam normalną wodą i na następny dzień znów zlewałam. Niektórzy, w tym chyba i Ewa 555 gotowała wywar z świeżych gałązek brzozy. Można też wrzucić do oczka świeży konar brzozy. Niektórzy wyśmiewają się z tych wynalazków, ale ja jestem zdania,że nigdy nie wiadomo co pomoże. Ja zaraz na początku oczka wyleczyłam się z chemii i przyrzekłam sobie,że choćbym miała nie wiem jak zielona wodę to już nie zastosuję Algoremu. Po prostu nie było żadnego efektu, natomiast straciłam 1 rybę. Możesz jeszcze założyć na rurkę wypływającą na kaskadę woreczek zrobiony z podwójnie złożonej nogawki rajstop, będzie Ci dodatkowo filtrować mechanicznie. Ja tak robię do tej pory. Wiem,że nie jest to piękne, ale gdy mam gości to rajstopę zdejmuję, a normalnie założona jest na okrągło i wychwytuje mi wszelkie osady.

Łogrodniczka 
Początkujący

Wysłany: 2010-07-21, 11:10   

Wsypalam Tryggier3. Po 3 dniach woda zaczela sie oczyszczac :yahoo: teraz widze dno :good:
Rosliny sie rozrastaja, tylko im upaly dokuczaja, zwlaszcza osoce :/ ale cieniuje je - dzieki za rade ;)
Pojawily sie w moim oczku nowe stworzenia: pluskolec pospolity - nieudalo mi sie go zlapac :/ , slimaki, nartniki, dafnia, ochotki, jetki, wazki, i takie nitkowate jakby dzdzownice - male, bialawe malutkie mini robaczki - robia sobie zielone rurki na wszystkim - na kamieniach, doniczkach i na podwodnych cesciach roslin. Nie sfotografuje ich - moj aparat tego nie lapie.
No i sa jakies male chrzeszcze takie brazowo - zlote. Pomykaja przy brzebu i skubia cos z kamienia.
I mam dziesiatki malych rybek. Roznej wielkosci.
Troche sie tym martwie, bo jak w takim tepie beda sie rozmnazac, to im wody do zycia zabraknie :/

Oczko zyje :victory:

Łogrodniczka 
Początkujący

Wysłany: 2010-08-02, 11:06   

Dzis udalo mi sie "upolowac" wazke, ktora przy pierwszym spotkaniu o malo w zawal mnie nie wpedzila ;) taki futkot wydaje tymi sprzykdelkami, ze myslalam, ze sie szerszenie roja ;)
Jest spora, ma wiecej jak 10 cm dlugosci i jest bardzo zwinna.
Widzialam tez popularne wazki niebieskie i czerwona, ale nie udalo mi sie tej ostatniej sfotografowac.

A to moj tegoroczny narybek :) mam tego sporo i sa w roznej wielkosci.

A tu widac, jak te malenstwa sa pracowite

praktycznie juz zwirku w strefie plytkiej nie mam :/ ziemie tez potrafia powynosic na glebsza wode :/ i nie ma znaczenie, ze doniczka byla obsypana piaskiem.

Lilie - nie wiem, co to za odmiana, ale slicznie kwitnie :)

A to Colorado :D

Pozostala flora:

Fauna:

Dwa w jednym: posilek & sex ;)

;)

I widok na cale oczko

Mam tez jakis nieproszonych gosci w oczku :/ poza pluskolcem i plywakiem, mam tez jakies poasozyty(?). Zlapalam jedna mala rybke, ktora dziwnie plywala i odczepilam z jej bolu, male pol przezroczyste pelzajace, galaretowate COŚ. Szybko zdechlo to coś i nie zrobilam zdjecia, ale wiedzialam wyrazne oczy i jakby zebrowanie po bokach. Nie mam pojecia co to jest.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu