wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Strefa bagienna, gleba, rosliny, czermień.
Autor Wiadomość
Limbo 
Uczestnik

Wysłany: 2010-06-17, 19:58   Strefa bagienna, gleba, rosliny, czermień.

Postanowiłem założyć nowy temat, ponieważ mam kilka pytań w różnych kwestiach i przez to było niemożliwością podłączyć się do jakiegoś innego tematu......

Czytając dzisiaj różne wątki na forum na temat różnych roślin i zasad ich sadzenia wykombinowałem u siebie chyba dobre miejsce na mini strefę bagienną. W tym miejscu....

To miejsce chcę ograniczyć od oczka kamieniami, workiem jutowym (kolor czerwony) i agrowłókniną (kolor zielony) tak aby lustro wody było kilka cm poniżej kamieni by nie wypłukiwało złoża w tym miejscu. Woda będzie tam dopływać między kamieniami, workiem i agrowłokniną co zapewni stała wilgotność złoża.

Chcę tam zasadzić głównie czermień błotną. Pamiętajmy, że to miejsce jest połączone z oczkiem w jakiś sposób, stąd moje pytanie: podobno torf jest jest najlepszym złożem dla tej rośliny... Należy stosować torf w czystej postaci czy wymieszać go z gliną, humusem czy też piaskiem?? Wpłynie to jakoś na wodę??

Czermień błotna będzie tam dominująca rośliną, ale oprócz niej chcę jeszcze w tym miejscu posadzić jakąś inną. Co polecacie?? Co się ładnie komponuje z czermienią i może być posadzone w takim samym podłożu??

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-06-17, 20:36   

Ja do swojego właśnie tworzonego mini oczka ze strefą bagienną z prawdziwego zdarzenia (prawdziwe błocko ma być ;) ) przygotowałem substracik z mieszanki gliny, piasku, czarnoziemu, ziemi tak jakby ilastej i odrobiny torfu. Strefę bagienną mam oddzieloną od strefy wody ażurową konstrukcją z cegieł + na wierzchu kostka kamienna. Od strony błota murek oddziela agrowłóknina żeby uniknąć wymywania ziemi a jednocześnie umożliwiony był obieg wody. Błocko ma zostać obsadzone bobrkiem, czermienią, dziewięciornikiem, kaczeńcem i kukułką plamistą.

duzers 
Oczkomaniak

Wysłany: 2010-06-17, 21:01   

taka strefa,to świetna sprawa,żałuje że nie zrobiłem większej u siebie.mam tylko taką nie dużą,gdzie rosną kaczeńce i skrzyp arktryczny.na czermień by się też przydała. :) tylko pamiętaj czermień musi mieć cień,bo inaczej nic z tego

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2010-06-17, 22:23   

Elendil napisał/a:
do swojego właśnie tworzonego mini oczka ze strefą bagienną z prawdziwego zdarzenia (prawdziwe błocko ma być ;) ) przygotowałem substracik z mieszanki gliny, piasku, czarnoziemu, ziemi tak jakby ilastej i odrobiny torfu.

ja bym zrezygnował dla tych gatunków z gliny i iłu. Czermień uwielbia kompost a te gatunki:
Elendil napisał/a:
bobrkiem, czermienią, dziewięciornikiem, kaczeńcem i kukułką plamistą.
lubią nawet spory dodatek torfu kwaśnego.
PORADNIK PORTAL SKLEP

Ernest 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-06-18, 03:59   

Arek ma rację ,nie bać się zakwasić substratu dla czermieni i bobrków,inne rośliny bagienne też sobie poradzą

Aqvenus Aquaticus-> :good:

Wszyscy macie fajne oczka wodne :yess:

Limbo 
Uczestnik

Wysłany: 2010-06-18, 09:25   

Czy podłoże w strefie bagiennej nie wpłynie negatywnie na wodę jeśli będzie np za kwaśne??

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-06-18, 09:30   

O ile mi wiadomo, to im pH niższe, tym z reguły lepiej ;) A nie ma szans, żeby Ci przez trochę torfu spadło za bardzo. Ja już dzisiaj do tego swojego bagniska władowałem ziemię (2 taczki) zmieszaną z 60l torfu pH 3,5. Foty tego bagna są w mojej galerii.
Pzdr.

Limbo 
Uczestnik

Wysłany: 2010-06-18, 10:13   

Posadzę w tym miejscu samą czermień bo jest to jedno z najbardziej zacienionych miejsc na brzegach oczka i szkoda go np dla kaczeńców które wolą słoneczne miejsca. Z drugiej strony oczka gdzie jest prawie cały dzień słońce zrobię drugą mini strefę bagienną z kaczeńcami. Rozumie, że kaczeńce nie potrzebują tak kwaśnego podłoża, a więc jakie?? Piasek, humus i coś jeszcze??

duzers 
Oczkomaniak

Wysłany: 2010-06-18, 15:23   

Limbo napisał/a:
Piasek, humus i coś jeszcze??
możesz dodać trochę torfu.będzie ok :)

Limbo 
Uczestnik

Wysłany: 2010-06-20, 12:36   

Już przygotowałem miejsce na tą strefę bagienną gdzie chcę posadzić czermień. jszcze zrobię 2 strefy: na kaczeńce i na pontderię.
Jakie stanowisko potrzebuje pontderia i czy może być w takim samym podłoży co kaczeńce. Potrzebuje torfu tak jak czermień czy mniej kwaśne??

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-06-20, 13:06   

Pontederia u mnie rośnie w ziemi z piaskiem i odrobiną gliny i muszę przyznać, że rozrasta się bardzo dobrze. Jedna, którą mam od 7 maja podwoiła przyrosty i widzę także , że wychodzą na powierzchnię 2 odrosty około 3-5cm od głównej rośliny. Druga, którą mam od dwóch tygodni potroiła ilość liści. Musisz tylko pamiętać, że pontederia lubi rosnąć w zanurzeniu, w przeciwieństwie do kaczeńców czy czermieni. U mnie rosną ok 10 i ok 20cm pod powierzchnią.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2010-06-20, 19:03   

Zarówno pontederia jak i kaczeńce lubią bardzo żyzne podłoże, bez torfu i raczej bez gliny a z kompostem.
PORADNIK PORTAL SKLEP

Limbo 
Uczestnik

Wysłany: 2010-06-21, 12:35   

Jeśli pontederia lubi zanurzenie to raczej zrobienie zanurzonej strefy bagiennej specjalnie dla niej odpada. Lepiej będzie jeśli posadzę ją w koszu wyścielonym agrowłókniną, odpowiednim podłożem(ziemia,piasek, glina, kompost) i przycisnę kamieniami? Górna krawędzi kosza była by na gł ok 25-35cm??

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-06-21, 12:40   

Tak będzie dobrze, u mnie też rosną w koszach. Co do głębokości to kombinuj bliżej 25, choć i na 35 powinna spokojnie dać radę. ;)

chatkagagatka 
Początkujący

Wysłany: 2011-02-05, 19:01   

Siema,coś tu cicho od dość dawna,wszyscy już mają strefy błotne? :-o ,właśnie nad taką zaczynam myśleć,macie jakieś sugestie co do wielkości takiej strefy?,miejsca raczej mam dość więc sobie poradzę,i czy są jakieś sztywne zasady co do budowy takiej strefy?,to teraz czekam na porady :-D

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu