Słyszałem ,że kaczeńce są jednoroczne ,czy to prawda? Jeśli nie to dlaczego mój nie rośnie?
Kaczeńce są wieloletnie, ale nie lubią być zbyt zalane woda a szczególnie odmiany ozdobne - najlepiej sadzić w podłożu mokrym ale nie zalanym wodą. U mnie tej zimy wiele kaczeńcy Alba przemarzło bo były za głęboko pod woda , a były zalane z 1-2 cm.
Niestety Knieć''Alba'' często zamiera,jak nie nornice i karczowniki to zima jest powodem.Jest pewne że zalania nie lubi(w przeciwieństwie do naturalnych)bo sam już ją wten sposób straciłem.
Mam obciąć tak ??? Ale gdzie ?? Zupełnie pod przekwitniętym kwiatem ?? czy obciąc tak jak na zimę ?? sorry że tak męczę ale jestem zielona w tym temacie ???
Mam obciąć tak ??? Ale gdzie ?? Zupełnie pod przekwitniętym kwiatem ?? czy obciąc tak jak na zimę ?? sorry że tak męczę ale jestem zielona w tym temacie ???
Ja nic nie robię, jak chce, to niech się rozsiewa.
To samo robię z kosaćcami i doczekałem się kilku małych siewek w różnych częściach oczka.
Mam obciąć tak ??? Ale gdzie ?? Zupełnie pod przekwitniętym kwiatem ??
to zależy czy chcesz rozmnożyć roślinę. Pęd kwiatostanowy kaczeńca jeśli się pokłada i trafi na wodę lub wilgotne podłoże wypuszcza korzenie w węzłach i w ten sposób powstają szybko nowe rośliny - z jednego pędu kwiatowego nawet mogą być nawet 3 nowe kaczeńce.
A jak nie to tnie się tuz nas ziemią.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum