Wysłany: 2010-05-07, 21:02 Krajowe rośliny przez cały rok w akwarium ?
Witam
To mój pierwszy post na forum więc bądźcie pozdrowieni wszyscy .
Temat może po części związany z tematyką forum ale to miejsce wydaje mi się najlepsze do zdobycia rzetelnych informacji .
Po raz drugi zakładam akwarium z rybami krajowymi . Poprzednie ze względu na umiejscowienie i rozwiązania techniczne nie zapewniło rybom optymalnej temperatury .
Po dwuletniej przerwie jestem gotów znów podjąc wyzwanie .
W poprzednim akwa poza moczarką dominowały rośliny egzotyczne . W tej wersji chciałbym dokładnie odwzorowac biotop polskich jezior . No , może z małymi odstępstwami .
Największy problem mam z roślinami . Poza moczarką i rogatkiem nie znam roślin które będą "zielone " przez cały rok . Szukam takich , które w sprzyjających warunkach nie zanikną na zime . W końcu akwa bedzie stało w domu cały rok i chciałbym sie nim cieszy cały czas . Może formy hodowlane polskich roślin nie zanikają na zimę ?
Jeśli znacie jakieś rośłiny które sprostałyby takim wymaganiom to prosze o podanie nazw .
Jestem skłonny kupic kilka egzemplarzy .
Dla zainteresowanych podaje dane akwa . A
165*65*50h czyli 536l
Podłoże na bazie ziemi + substrat przysypane żwirem o granulacji 1-2mm
Oświetlenie hqi 3*70 w
Z ryb będą miedzy innymi wzdręgi które uwielbiaja moczarkę .
moczarka i rogatek tez zima znacznie marnieją lub zanikają - trzeba się wspomagać tropikalnymi. Mi dobrze się udaje tatarak trawiasty. A podstawa to mchy i microzorium.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
moczarka i rogatek tez zima znacznie marnieją lub zanikają - trzeba się wspomagać tropikalnymi. Mi dobrze się udaje tatarak trawiasty. A podstawa to mchy i microzorium.
To właśnie mnie martwi . Chciałbym mieć dokładnie odwzorowany kawałek jeziora przez cały rok . Puki co czytam , szukam , pytam , może coś znajdę .
Zamiast microzorium w ostateczności zastosuję echinodorusy : amazonicus , ocelot . Jakoś bardziej kojarzą mi się z polskimi roślinami wodnymi . Jednak cały czas mam nadzieję ... może znajdę coś kosmopolitycznego .
Pomógł: 37 razy Dołączył: 27 Sty 2006 Posty: 1600 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-08, 06:33
Praktycznie żaden gatunek krajowy w zimnowodnym akwa nie rozwija się dobrze przez cały rok, no może z wyjątkiem mcha zdrojka i rzęsy drobnej. Potrzebują bowiem chłodu, dużo światła i co najważniejsze - okresu spoczynku. Raz widziałem u kolegi piękny okaz osoki w akwa, który ponoć rósł u niego przez okrągły rok.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi . Zabieram się do głębszego poznania niektórych roślin prze was podanych . Moczarka będzie na 100% i zobaczymy ile wytrwa przy wzdręgach .
AurorA . Gdzie taką sadzonkę mogę dostac - kupic ?
przetacznik bobowniczek jest cudowny i będę starał się go gdzieś przyuważyc
Tojeśc też niczego sobie i zmierzę się z nią .
Jak coś wam przyjdzie do głowy to piszcie . Akwa bedzie dopiero za tydzień . Coś to wszystko się ciągnie a le jak to mówią "gdy sie człowiek spieszy ....."
Pzdr
Miłosz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum