takie szczescie mam, ze kaczence rosna 70 metrow od mojego domu w rowie bardzo duze, moje sa wieksze niz pilka do koszykowki i to o polowe jakby cos to mozna sie dogadac jakos i moge wyslac takiego kaczenca( sa i male osobniki) ale wszystkie z tego miejsa osiagaja wielkie rozmiary.
Moje obecne rosliny:
4 rodzaje palek
2 rodzaje liljii(nie znam odmian)
irys
kaczeniec
sit
skrzyp lesny
przestka
bobrek
mieta wodna
skrzyp
niezapominajka
rdestnica
i inne 2-3 ktorych nazw nie znam
planuje kupic jakies podwodne pozniewaz ich kompletnie nie mam(wstyd)
a nie mam skad ich zabrac, dziko raczej nie rosna. Pytanie ile i jakie najlepiej kupic no i jaki to jest koszt. Jako ze chodze do szkoly to pieniedzy jako takich nie mam wiec we wakacje do pracy i kasa na oczko wodne oczywiscie!!:) wiec jakis kosztorys sie mi przyda.
Mam sumy karlowe, slyszalem ze to nie jest lubiana ryba w oczku, czy ktos moze powiedziec cos na ten temat?
Jako ze teraz to juz jest w sumie naturalny staw, bo wody juz nie dolewam. Sama sie uzupelnia jak na razie po deszczu, zobaczymy jak bedzie latem. Myslalem o jakims sposobie filtracji mechanicznym. Rybki kopia, bawia sie w podlozu i mam metna wode. Kolor zolty od gliny. Czy ktos moze cos doradzic? jesli nic nie wymyslimy nic sie nei stanie:) grunt ze ryby sie mnoza i nie choruja. roslinki tez jakos daja rade jak na razie.
Dam ci dobrą radę co do sumów,są wszystko żerne mam na myśli ryby
ni nadają się do stawów,bo sumy nawet zimą żerują ,wybierają sobie rybki
z mułu jak ze stołówki .Miałem ich w stawie działkowym po prostu
zrobiły nam spustoszenie.
poz.Leszek
---------------
moj sasiad mial tez takie oczko jak ja bo taka sama ziemia i pamietam jak kilka lat temu skul lod i wypompowal wode bo likwidowal oczko i wyciagal ryby z mulu
moj sasiad mial tez takie oczko jak ja bo taka sama ziemia i pamietam jak kilka lat temu skul lod i wypompowal wode bo likwidowal oczko i wyciagal ryby z mulu
skoro wypompowal wode, a zostal sam mul, to chyba logiczne, ze ryby tez w nim zostaly???
leszek50-57 napisał/a:
Piotr pogadaj sobie z ichtiologami to ci powiedzą o sumach
i czy żerują w zimie .
Leszek, a gdzie ja napisalem, ze sumy nie zeruja w zimie?
Ostatnio zmieniony przez maruder 2010-04-30, 19:07, w całości zmieniany 1 raz
ja nie pomoge, mlody jestem, nei znam sie. ja ciegle pytam bo ciagle chce miec lepsze oczko choc to wszystko co mam zrobilem sam i bede sie tym chwalil bo wiekszosc moich rowiesnikow szuka zaczepki czy pije albo pali..
Sumy nie wchodzą w letarg zimowy ,a pisałem ,ze żerują zimą
i mogą wyjadac ryby ,które zimują w mule,bo wiadomo,
że sumy mają węch i czułki na na końcach wąsów.
poz.Leszek
===========
Piecyk99, i dobrze, tylko nie przyjmuj wszystkiego nowego za pewnik, tylko analizuj i wyciagaj logiczne wnioski ale sie wymadrzylem ale tak to dziala...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum