Mam pytanie - woda w oczku przestała być przejrzysta, nie zzieleniała i póki co jakieś wielkie glony w niej nie pływają ale jest "ciemna". Kupić filtr z lampą czy czekać aż rośliny ruszą i oczyszczą wodę? Boję się że zanim to nastąpi woda będzie fatalna i pompa nic nie da
u mnie też nie jest już tak przejrzysta jak na początku,spodziewałem się tego.posadziłem jak najwięcej roślin,włożyłem torf do wody.zobaczę co się będzie działo.może nie będzie az tak żle
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2010-04-20, 12:55
duzers napisał/a:
Cytat:
Mam pytanie - woda w oczku przestała być przejrzysta, nie zzieleniała i póki co jakieś wielkie glony w niej nie pływają ale jest "ciemna". Kupić filtr z lampą czy czekać aż rośliny ruszą i oczyszczą wodę? Boję się że zanim to nastąpi woda będzie fatalna i pompa nic nie da
u mnie też nie jest już tak przejrzysta jak na początku,spodziewałem się tego.posadziłem jak najwięcej roślin,włożyłem torf do wody.zobaczę co się będzie działo.może nie będzie az tak żle
na pewno rosliny czynią cuda i to wszyscy mówią i ja wierzę. Ale co po cudach w maju, czerwcu jak sie dobrze roslinki rozbujają. Często sukcesu potrzebujemy natychmiuast.
Moja woda po powrocie z urlopu (9 kwietnia) była właśnie tak ciemnawa i straciła bardzo na przezroczystości. Szybkie urochomienie filtra kubełkowego z lampą UV oraz odpalenie dużego filtra k-g spowodowało w ciągu 2 dni kryształowo czystą wode do dna !
Chyba te filtry własnie, bo roślinki mają kiełeczki prawie takie same malutkie jak dwa tyg. temu.
Ja bym sie na Twoim miejscu nie zastanawiała.
Filtr z lampą przyda Ci sie zawsze.
A jak po takiej zimie i dziwnej wiośnie będziemy mieli najgorętsze lato w historii?
Są sdytuacje ,ze i rosliny nie dadza rady
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Żałuję, że nie notowałam ile pieniedzy wydałam do tej pory - a efekt póki co jakbym nic nie zrobiła Dziś wydałam prawie 4 stówki na iglaki (śliczne są!!), w sobotę pójdą kolejne 3 stówki na kamień, filtr z lampa koło 500 złotych. Masakrycznie zmasakrowana masakra. Tu się pochwalę, że kasa na oczko idzie z pieniędzy jakie zarobiłam w konkursach. Taka moja wodna satysfakcja
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-04-20, 19:39
aneti napisał/a:
Żałuję, że nie notowałam ile pieniedzy wydałam do tej pory
się ciesz, że nie notujesz ja notuję i jak tak popatrzę ile na oczko i przyległości wydałem od maja ubiegłego roku to aż się w głowie kręci
ale mimo tego nie żałuję bo to dobrze wydane pieniądze
no widzę , że fajnie ci idzie wydawanie pieniędzy nie kupuj wszystkiego odrazu , bo
potem fajnie jest czasem coś sobie dokupić i mieć satysfakcje z jakiejkolwiek zmiany w
oczku lub w około niego
a można wiedzieć jakie to konkursy ?
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2010-04-20, 20:53
sebastianrost napisał/a:
barteknam napisał/a:
a można wiedzieć jakie to konkursy ?
Piękności
Aneti to Ty nam tu dla niepoznaki pięty pokazujesz? I takie Asy w rękawie trzymasz?
BArdzo proszę ,a szczególnie w imieniu kolegów naszych (dobrze mówię chłopaki?)o jakąś prezentacje w dziale Pokazmy się !
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Złodziejstwo! W Castoramie kupiłam plastikowe obrzeże za niecałe 8 zł, a u mnie obeszłam markety, sklepy ogrodnicze i wszędzie kasują +/-12 zł.
W każdym razie moja praca przygotowawcza została zakończona. Jutro rano przyjedzie kamień i chyba złapię troszkę dystansu do mojego oczka (chociaż powinnam jeszcze przemysleć sprawę filtra bo woda robi się afe).
Tak oczko wyglądało jakieś 3h temu. W międzyczasie wąski pasek, tam gdzie rosną drzewka został zasypany ciemnym łupkiem granitowym - zdobycznym, za 4 piwa
Lilii nie widać - kosz z Atrakcją wstawiłam tam gdzie teraz przywędrowało to coś z strzelającymi w górę liśćmi. Mam nadzieję że jakoś się roślinki w tej wodzie dogadały...
W trakcie pracy pojawił się "problemik": facet obliczył, że powinny wystarczyć 3 tony kamienia, na wszelki wypadek kupiłam cztery a wokół oczka zmieściły się ok. dwie.
Do wieczora przeniosłam jakieś 3/4 kamienia (oczko + wszędzie dzie się dało), tona została i chętnie ją oddam Boli mnie wszystko, mam wrażenie że dotyczy to także włosów i paznokci!
Kurcze, coś mi w tych kamykach nie pasuje.... Oczko jest jakby... zbyt uładzone Może porozrzucam gdzieniegdzie większe otoczaki, aby złamać ten porządek...
Poza tym nie umiem podjąć decyzji co do zestawu filtracyjnego
ten ma system odprowadzania wody, który bardzo by się przydał ale kosztuje prawie 750 zł.
ten jest tańszy http://sklep.oczkowodne.n...r-jet-5000.html ale będę musiała maskować filtr
_________________ ...kwiaty posłańcem...
Ostatnio zmieniony przez Vanka 2010-04-26, 12:39, w całości zmieniany 1 raz
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum