Pomógł: 12 razy Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 401 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2010-02-25, 22:31 Elektryka przy oczku
Witam !
Postanowiłem otworzyć ten temat w dziale technika w którym chętnie udzielę rad i pomocy wszystkim tym, którzy zechcą z tych rad skorzystać.
Na początek, schemat ideowy pokazujący, jak połączyć różnicówkę i wyłączniki nadprądowe z instalacją odbiorczą w wersji z szyną prądową u góry.
Pozdrawiam Antoni !!
[ Dodano: 2010-02-26, 17:53 ]
Tym razem rozdzielnica z szyną prądową, tzn. z fazą zmostkowaną na kilka wyłączników od dołu. Zasilanie różnicówki na górnych zaciskach.
Jak widać z rysunków, nie ma znaczenia, czy mostek fazowy zrobimy na dole, czy na górze. Ale jednak wersja z mostkiem na górze i wyprowadzeniem obwodów z dolnych zacisków bezpieczników jest czytelniejsza i łatwiejsza do wykonania.
Schematy te, dedykuję kolegom Elendilowi i WAHO z zapewnieniem, że oboje wykonali swoje rozdzielnice poprawnie i na pewno w razie co, różnicówka im zadziała.
Zapomniałem jeszcze dodać, o czym wspomniał Jarek G, że przechodząc z instalacji dwu żyłowej na trzy żyłową warto dla bezpieczeństwa przy oczku wykonać dodatkowy uziom. Wystarczy obok rozdzielnicy przy oczku wbić do ziemi ocynkowaną rurę np. 3/4 cala, długości półtora, dwa metry (ile się da wbić, im więcej tym skuteczniej) i połączyć ją, przewodem o przekroju co najmniej 4 mm² z szynką "PE" w rozdzielnicy.
i wypowiedzi Barbary
Cytat:
Polecam wszystkim powyższą uwagę Antoniego, ponieważ taka modyfikacja sieci zasilającej ma pewien skutek uboczny. Polega on na tym, że w przypadku przerwy w przewodzie N od strony zasilania (przed wyłącznikiem różnicowoprądowym) np. w wyniku jego przecięcia, przepalenia czy też po prostu wyłączenia/wykręcenia bezpiecznika jaki może znajdować się na tym przewodzie, otóż w takim przypadku na bolcach w gniazdach zasilających (a więc możliwe że również na metalowych obudowach różnych urządzeń podłączonych do tych gniazd) pojawi się pełne napięcie zasilania tj. 230V.
Możesz to wyjaśnić, bo moim zdaniem to taka możliwoś to tylko jak przełożymy (zmienimi miejscami) przewody przed różnicówką, ale ja nie jestem elektrykiem...
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-04-09, 19:31
Jak montowałem swoją instalację na docelowe miejsce, to w momencie odłączenia PE od uziomu wkrętak świecił na obu dziurach w gniazdkach i na bolcu
Po podpięciu PE do sondy uziemiającej faza z bolca i dziury N zniknęła
-> Antoni
działa, działa... od trzech tygodni bezproblemowo z oczkowym osprzętem, testy na żółtym przycisku jak też na żywym organizmie potwierdziły skuteczne działanie
Wysłany: 2010-04-11, 09:52
Tam gdzie jest oczko, mam instalację dwużyłową i wejście N różnicówki musi być zmostkowane z szyną PE i ta dopiero jest podłączona do uziomu. Zdjęcia instalacji są w moim temacie. Nie wiem dlaczego tak jest ale bez podłączenia kabla PE do uziomu faza jest na wszystkich wyjściach.
Wiem tyle, że działa tak, jak powinno
Wysłany: 2010-04-11, 19:27
Elendil, Podłączenie szyny ochronnej do uziomu , jest tylko dodatkowym elementem zapewniającym skuteczne uziemienie. Nawet gdyby nie było tego dodatkowego uziemienia, to nie ma prawa być fazy w dziurce N, a tym bardziej na bolcu. Jeśli tak jest, to znaczy, że przewód N nie ma ciągłości i nie właściwie przenosi uziemienie. Wyjaśnienie dlaczego świeci neonówka w dziurce N wymaga dłuższego tłumaczenia. Przede wszystkim sprawdzić przebieg i ciągłość przewodu zerowego (w długich sieciach zasilających zaleca się częste dodatkowe uziemianie przewodu zerowego), oraz dobrze połączyć dolny zacisk N różnicówki z szyną PE.
Wysłany: 2010-04-11, 20:12
szopen napisał/a:
to znaczy, że przewód N nie ma ciągłości i nie właściwie przenosi uziemienie.
To znaczy co? Że jest gdzieś pomiędzy licznikiem a różnicówką łączony i nie uziemiony w tym punkcie? Jak tak to mnie, cholercia, czeka kupa sprawdzania 40 letniej, zamotanej instalacji...
Czy to konieczne jeśli różnicówka działa jak powinna? Testy guzikowy, na żarówkę i dotykowy skutkują prawidłowym zadziałaniem i wybiciem RCD
Wysłany: 2010-04-11, 20:49
Mam pytanie, czy przewód zerowy/neutralny idzie bezpośrednio od licznika do skrzynki przy oczku, czy np. pośrednio przez jakieś gniazdka ?. Jeżeli wszystko Ci działa, to zadbaj tylko o porządne połączenie N z szyną PE, oraz szyny z uziomem. Dobrze zakonserwuj połączenie elektryczne przewodu z uziomem. Jak będziesz miał więcej czasu, to jednak posprawdzaj wszystkie połączenia w N. Gdzieś może być słabe 40 letnie połączenie
Wysłany: 2010-04-11, 21:15
szopen napisał/a:
Mam pytanie, czy przewód zerowy/neutralny idzie bezpośrednio od licznika do skrzynki przy oczku, czy np. pośrednio przez jakieś gniazdka ?.
Po drodze są z tego co pamiętam co najmniej 3 puszki z rozdzielaczami na boki. W tamtym roku powymieniałem w nich kostki i kable od rozdzielacza do oświetlenia i oprawki. Miałem wymienić całość ale okazało się, że rozmontowanie i usunięcie starego głównego kabla nie jest łatwe i go zostawiłem... To stary budynek gospodarczy, stoi od lat sześćdziesiątych jak nie dłużej i instalacja od początku z tego co wiem była nie ruszana. Do tamtego roku nie działało nawet oświetlenie a do tego jeszcze były przebicia na starych włącznikach obrotowych w metalowej obudowie z którego to powodu prąd był odcięty już na bezpiecznikach licznika.
Trochę tam pamiętam ze średniej szkoły i tak powoli próbuję podoprowadzać to wszystko do porządku na własną rękę....
Wysłany: 2010-04-12, 11:46
Jeżeli przewód neutralny straci pewne, galwaniczne połączenie z ziemią, to w gniazdku może się pojawić napięcie, poprzez przejście prądu przez inny włączony do tego obwodu odbiornik i pojawić się w dziurce N.
Pozdrawiam Antoni !!
_________________ ANTERMOSZOP
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum