Teraz o tej porze będzie trudno o rzęsę. Poszukaj na aukcjach internetowych. Ale jeśli masz amury w oczku to nie powinieneś ich karmić, woda zbyt chłodna. A jeśli trzymasz je w akwarium to jak najbardziej możesz im podać.
Mam rzęse w 260L ,gdzie pływają okonie.Raz w tygodniu sprzątam,bo ostro się rozrasta. Jak już za mocno zarośnie powierzchnia wody siatką wyławiam do 700L a tam rzęsa znika. Miałem już ją wyrzucić,bo zabiera sporo światła dla innych rośliny.Skoro ryby ja jedzą to zostaje.Jakby ktoś chciał to prosze pisac na pw i będe odławiał do osobnego zbiornika.
Cześć ! czy dobrym pomysłem jest aby wrzucic do mojego oczka pare rzes aby ryby miały co jesć lub zeby wiecej utrzymało sie narybku ! ??
pozdrawiam Rafał
Rzęsa się bardzo rozrasta i jak ci ryby nie zjedzą to będziesz miał
problem z nadmiarem i będziesz musiał czyścic oczko siadką,
bo ci światło przykryje rybą.
poz.Leszek
-----------------
Musze sprawdzic czy bedą wcinały czy tez nie ! jak nie to bede musiał usuwac co tydzien a pomysł z narybkiem to dobry czy tez do kitu ? moim zdaniem beda miec lepiej z pozywienie ukrytym w rzesie wodnej i chowaniem sie ! co robic ?
Rzęsa to kiepski pomysł .jak się jej spodoba w oczku to będziesz miał co robić .Rozrasta się na potęgę .Szybko zapchasz filtr,nie wspomnę o szybkim zamuleniu oczka .wystarczy się przejść na pobliskie stawy gdzie występuje ta roślina i zobaczyć jak wygląda dno. A co tygodniowe odławianie rzęsy mija się z celem .Nie wspomnę o powrocie z urlopu i widok wystających pyszczków ryb łykających powietrze.Jedno jest pewne nie będzie glonów .
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 200 Skąd: Katowice
Wysłany: 2010-04-11, 20:03
Rzęsa wodna nie stanowi zagrożenia chyba ,że oczko jest bardzo zaniedbane z dużą ilością martwych roślin ,które rozkładając się dostarczają jej dużo związków organicznych.
Ja stosuję rzęsę od wielu lat i nie narzekam no chyba jedynie na jej zbyt wolny przyrost w stosunku do apetytu moich rybek.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 74 Skąd: Sędziszów Młp.
Wysłany: 2010-04-13, 17:37
leszek50-57 napisał/a:
ale jak przyjdzie lato
i będzie gorąco to dopiero zobaczysz co to rzęsa .
chyba coś o tym wiem akwa 120l mocna światło lato woda w akwa 28-29*C rzęsa zajmuje 1/10 akwa po średnio 3-4 dniach nie bardzo zbita rzęsa zajmuje 9/10 akwa
Wysłany: 2010-06-16, 15:54
A ja dzisiejszym zamowieniem otrzymalem sporo rzesy wodnej i paczuszke Azolla caroliniana. Wrzucilem to do strumyka. Nie maja szans na to by dostac sie do oczka. Tylko po wszystkim zastanowilem sie, czy to byl dobry wybor, jezeli zarosna mi strumyk, to czy nie wplynie to zle na inne rosliny i czy strumyk bedzie spelnial swoje zadanie???
Rzęsa to moja ulubiona roślinka, tym bardziej że jeden kożuch tworzy aż 4 gatunki (spirodela, drobna, trójrowkowa i wolfia).
Najlepiej wodę filtruje spirodela, ale przyznam ze nie co roku chce rosnąć w oczku(w stawie tak, w oczku nie)a u jackona widziałem jej piękne ilości.
U mnie w jedne lata tworzy gęsty kożuch a w inne zanika, obecnie stanowi 20% pośród innych rzęs. Co roku aktywność poszczególnych gatunków rzęs jest inna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum