Wojtek ma rację, w tym układzie zawory zbędne. Woda się i tak rozdzieli a po co dławić i tak niewielki przepływ. Uważam że jest obojętne czy UV przed lub za filtrem. Zabite glony jednokomórkowe i bakterie filtr i tak nie wyłapie. Usunąć sie dadzą po ew. koagulacji w oczku.
Pozdrawiam ! Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Ja rozumiem to tak - zawory są po po to by puszczać przez lampę lub ją odcinać gdy woda jest czysta. Oczywiście 2 wystarczą: jeden otwierasz drugi zamykasz i odwrotnie.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Mam prawie identyczny układ jak Ty chcesz zrobić, pompa 60 W.Nie mam żadnych zaworów a różnica polega na tym że UV jest zamontowana na wprost a nie na bypasie. Chodzi o to że lampa ma mniejszy przelot jak wąż więc tłumi przepływ,dzięki obejściu przepływ wzrósł mi o 1/3.Taki układ jak u mnie daje większy przepływ przez lampę , reszta płynie bypasem. Wszelkie zawory, kolana, przewężenia zmniejszają przepływ całkowity poprzez wzrost oporów. Nie widzę sensu okresowego wyłączania przepływy przez lampę, jeśli już się ktoś uprze to lepiej wyłączyć zasilanie z sieci.Mam nadzieję że temat wyczerpaliśmy.
Pozdrawiam ! Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Pomógł: 18 razy Dołączył: 31 Sty 2009 Posty: 253 Skąd: nad Poznaniem
Wysłany: 2010-03-02, 16:20
Pozostaje problem czy ciągły przepływ przez lampę nie powoduje jej zabrudzenia, zakamienienia. Z drugiej strony jak zamknę zawór doprowadzający wodę do lampy to i tak woda pozostanie w lampie. Błędne koło, to już chyba lepiej aby przepływ był ciągły.
Byłem dziś na oczkiem,
- lodu praktycznie brak
- woda 3*C
- brak padłych ryb
- widziałem 2 karasie czerwone w dobrej kondycji
- stan wody - przejrzysta do dna czyli 170cm
- ilość glonów - dość niepokojąca
Pierwsze prace planuje na sobotę ale niepokoją mnie prognozy pogody.
Dzisiejszy dzień ładny słoneczny jednak straszny wiatr, kolejne dni temperatura poniżej zera (do -8*C) wiec niezbyt ciekawie.
Mała fotorelacja z balkonu
_________________ Wiosna...
woda kryształ, teraz czas na osady denne
Ostatnio zmieniony przez fotos88 2010-03-02, 16:33, w całości zmieniany 2 razy
U mnie woda płynęła 4 sezony w sposób ciągły. Rozbierałem ją 2 razy do wymiany żarnika, za każdym razem nie było potrzeby przetrzeć przezroczystej rury nawet szmatką. Nie wiem z jakiego materiału jest rurka ale w góle nie brudzi się. Zamknięcie przepływu przez lampę spowoduje wzrost oporów przepływu a zatem wydajność pompy spadnie.
Pozdrawiam ! Bolek
Karasie i orfy.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-04-23, 16:28
Nie wiem jak u innych, ale czytałam całą Twoją galerię-niestety żadne zdjęcie się nie wyświetliło mogę tylko z opisów wyobrazić sobie jak wyglądał początek i jak teraz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum