Osobiście nie wierzę, żeby można było wyselekcjonować tak wolno rosnące rośliny, bo to po prostu wbrew naturze. Jedynym znanym mi wyjątkiem jest jodła balsamiczna nana, która faktycznie przyrasta po maksymalnie kilka cm na rok
Podobne przyrosty ma choina kanadadyjska Yedeloh, a jeszcze mniejsze świerk biały Laurin lub Alberta globe, albo jałowiec Blue star.
rispetto napisał/a:
Są jeszcze u góry dwa jałowce płączące (jeden Horstmann, a drugi zapomniałem jaki ) i te nie są szczepione i mają rosnać wysoko. A! I pomiędzy nimi (też na samej górze) rośnie zwyczajna kosówka.
Horstman rosnie szybko jak zwykły jałowiec, a prawdziwy efekt jego pokroju widać dopiero jak ma około 2 m (pięknie się prezentuje nad oczkiem). Zwykła kosówka tez wyrośnie Ci na minimum 2 m, chyba że to pumilio to 1m i dwa metry na boki
ps. naprawde piekna kolekcja sosenek i świerczków
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Super pomysł z tą serią zdjęć z tego samego miejsca Teraz widać dokładnie jak szybko sie to zmienia. Między końcem kwietnia i końcem maja największa różnica - szczególnie widać to na skalniaku.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Mar 2006 Posty: 77 Skąd: Okolice Gdańska
Wysłany: 2007-06-21, 07:35
drzewa są, ale małe Duże są w innej części ogrodu. Założenie było takie, że skalniak i oczko ma być widać z domu i tarasu, więc duże drzewa odpadają w tym miejscu, a poza tym musimy mieć miejsce, żeby pograć w badmintona
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Mar 2006 Posty: 77 Skąd: Okolice Gdańska
Wysłany: 2007-06-23, 10:59
I dzisiaj do tego odwiedziła mnie czapla Widziałem jak odlatuje z karaskiem w dziobie Zainwestuję w śrutówkę i ubiję gadzinę Rybki znikały mi od jakiegoś czasu, ale posądzałem o to koty sąsiadów. Koty nie wyglądały na łowne i poza tym, jak twierdzili sąsiedzi, swoje zdobycze zawsze przynoszą do domu. Dzisiaj wyjaśniło się kto jest złodziejem! Ale jestem zły!
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-29, 09:58
i takie "perełki" giną w otchłani czasu
Właściciele chyba zapomnieli o forum - szkoda, bo ciekawa jestem jak ten ogród i oczko wygląda dziś (w sensie po kilku latach).
Rispetto jeśli zagladasz tu czasem wrzuć parę fotek.
Pozdrawiam
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2009-11-30, 11:13
Oczko i okolica piękna
Ja bym jeszcze wiele nasadził, miejsce jest
Czaple raczej są płochliwe.
Spróbuj może powiesić jakieś jaskrawe chorągiewki lub wiatraczek
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum