No niewątpię że może stać dalej ale to nie zmienia faktu że wodę musiał bym potem transportować w górę dodatkową pompą.
Co w czasie realizaji projektu niestety nie było możliwe, ale jak już pisałem, kto wie co mi wpadnie do głowy w długie zimowe wieczory ?
No niewątpię że może stać dalej ale to nie zmienia faktu że wodę musiał bym potem transportować w górę dodatkową pompą.
To że stoi dalej to wcale nie oznacza że trzeba dodatkową pompę , ważne by wylot z filtra był wyżej jak kaskada potem działa zasada naczyń połączonych i rury łączące filtr z kaskadą mogą iść nawet podziemiom U ciebie można schować filtr za garażem
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
A rurkę puszczę do kaskady potem jak linię wysokiego napięcia
Już myślałęm o tym inaczej - planuję jeszcze z tego kamienia zrobić grill (jak zeskanuję projekt to może wrzucę ) i chciałem pociągnąć taki akwedukt potem, ale to sąjuż plany na przyszłość...
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-10-12, 07:32
Jamick napisał/a:
Co w czasie realizaji projektu niestety nie było możliwe, ale jak już pisałem, kto wie co mi wpadnie do głowy w długie zimowe wieczory ?
Widzę w czym propblem. Ten filtr oryginalnie jest zasilany wodą z góry a wypływ dołem. Ja za radą wielu forumowiczów przerobiłam na odwrót: woda wpływa dołem i wychodzi górą. Zrobiłam dodatkową dziurę niziutko na kranik. Zalety podobno dwie: woda nigdy się nie przeleje (jakby się filtr zapchał nieczystosciami) i mogę go w takim układzie postawic trochę nizej. Rozważ to przerobienie,moze wtedy lepiej go ukryjesz. Nie wiem tylko co z wtedy z lampą uv. Czy może być w pionie na bocznej ściance. Może nam doradzą?
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Ten filtr działa tak właśnie że wpada do niego woda z góry i musi się przedostać przez z te gąbki itd, (schemat na fotce)
a potem grawitacja już działa w wyjściu niżej ,
jeżeli podniosę odpływ wyżej to woda się będzie gromadzić ponad torem filtracji i cały syf wróci do jeziorka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum