No filtr UV mam 11 W załączony jest ciągle (tzn jak działa kaskada), czasem zostawiałem na noc aby przeleciało całe bajoro, jedynie po ulewnych deszczach woda jest dzień mętna ale pozatym aż do dna kryształ ;D
Jak dla mnie "bomba" poza tą wysoką i wąską kaskadą reszta wszystko "cycuś" Nawet nieźle poradziłeś sobie z tym nie bardzo pasującym do reszt otoczenia blasznym garażem
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-10-10, 17:45
Dla mnie bomba też !
też pozbyłam sie trawnika z przyjemnością !
Bardzo masz gustownie, lubię takie klimaty!
A najfajniejsze jest, że raz zrobisz i potem prawie nic nie robisz. Tylko siedzisz i patrzysz jak iglaki i skalniaki rosną.
p,s.
jesteś włascicielem kamieniołomów czy jakiejś żwirowwni?
ładne parę ton tych kamyxczków....
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
No garaż "musiał" zostać, więc tak go trzeba było "znaturalizować " ;D
a na ogrodzie jest łącznie ok 21 ton kamienia ( dolomit ) i ok 1.5 tony żwiru ,
grysu i innych takich odłupków ;D
Właścicielem nie jestem, dlatego musiałem sobie zrobić "kamieniołom" samemu
Wszystko da się kupić dzisiaj, a jak bezpośrednio z kamieniołomu to wyjdzie o niebo taniej niż z jakiegoś sklepu.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-11, 09:17
Jak się ogląda galerię jest wrażenie, że to chwila, a to jednak aż (tylko) dwa lata i masz cacuchno wokół domu. Bardzo mi się podoba jakość wykonania, pełen profesjonalizm. Ciekawa jestem jak bedzie wyglądać za np 10 lat, bo mimo wszystko widac, że to młody ogród. Oko świetne, choc jak większosc doczepię się do kaskady , ale pamietaj, że to Tobie ma sie podobać a nie nam .
Pozdrawiam
No jak pisałęm kaskada "musi" taka być bo jednak filtr jest taki jaki jest
Starałem się z niego zrobić "skałę" z której wycieka woda...może jak to zarośnie to będzie inaczej to wygląać ??, a jak nie to już mam plany (zaszczepiłem się tutaj ;D) jak pociągnę to trochę dajej i zrobię rzekę
Ale dziękuję za pozytywne opinie...zwłaszcza że takie rzeczy robię pierwszy raz w życiu i to jest totalna improwizacja
Ale numer ! mam identyczny filtr ! i miałam taki sam, problem jak Ty z jego ukryciem.
Też zasila kaskadę .Zrobiłam tak: Postawiłam go za takim wielkim głazem (prostopoadłoscian z granitu) a pozostałe widoczne strony planuje opleść bluszczem. Przesadziłam w miarę rozrośnięty bluszcz z innej części ogrodu i najdłuższe jego pnącza poprzypinałam na takich czarnych plastikowych ściankach pozyskanych z rozbrojonej plastikowej skrzynki. Na razie szczelnie pokryta jest jedna ścianka , ale na wiosnę szybko zazielenią sie pozostałe. Jak filtr na zimę pójdzie do domu, za kaskadą zostaną tylko ścianki z bluszczem.Na wierzch jako pokrywę planuję położyć jakiś mocno splątany konar albo dwa. Na razie poszukuję.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Dokładnie filtr jest dobry ale niestety zniego nie pociśnie w górę.
Pewnie by można to wymyśleć z drugą pompą która by cisnęła wodę do góry (chciałem dość wysoki spad aby natleniało wodę + szum ;D ) ale jak narazie kasiorka blokuje inwestycje...ale jeszcze planuję kolejne zmiany więc może za jakiś czas się to przebuduje ?
Takiego sobie postawię potem
Nawiasem , transport tego kamienia jest 3x droższy niż sam kamień
łącznie cena to jak mały samochód średniej klasy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum