Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 289 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2009-09-20, 11:13 Nowe oczko z siatkobetonu
piotr urbanski napisał/a:
O kurczę, co za optymizm... Trzeba było wykopać głębszy ten strumień; bardzo mało naturalnie to wygląda ( bardzo łagodnie również to ująłem... )
Strumień jest usytuowany na krawędzi skalniaka ze względów technicznych wysokości oczka nad poziom gruntu nie mógł być bardziej zagłębiony w gruncie .
Chętnie zbaczę Pana oczko i strumień może coś poprawię
pozdrawiam
piotr5875
No i oczko powiększyło się o nową infrastrukturę doszedł strumień długość 7 m szerokość od 30 do 50 cm obsadziłem czym miałem głównie kosaćce , pomikło błotne i sity.
Mi się podoba, jak na tak świeżutki naprawdę ładnie się prezentuje.
Co do czerwonej trawki to nawet na powiększeniu widać tylko plamę- zrób zbliżenie rośliny to może się uda zidentyfikować. W naturze czerwone trawy nie występują i to pewnie ubarwienie jesienne.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
maruder [Usunięty]
Wysłany: 2009-09-20, 14:04
piotr5875 napisał/a:
Strumień jest usytuowany na krawędzi skalniaka ze względów technicznych wysokości oczka nad poziom gruntu nie mógł być bardziej zagłębiony w gruncie .
Przykro mi... Chociaż najważniejsze, żeby Tobie się podobał.
piotr5875 napisał/a:
Jeszcze parę lat i każdy będzie miał taką możliwość
ale Piotrkowi przyłożył, apostoł apostołowi
Powiem uczciwie, na razie te kamienie przytłaczają. Oczko by się dobrze prezentowało musi współgrać ze stylem ogrodu. Prawdziwa aranżacja dopiero przed Tobą.
Powodzenia, Bajbas
Wysłany: 2009-09-21, 21:09
Wiem że czeka mnie jeszcze dużo pracy , prace postępują w miarę wolnego czasu jakim niestety nie dysponuję w nieograniczonym zakresie ale dziękuję za ciepłe słowa
pozdrawiam
piotr5875
Wysłany: 2010-03-03, 10:20
Paweł dzięki za pamięć przezimowałem aczkolwiek jeszcze niewiele widać wszystko jeszcze pod lodem .
Rybek jeszcze nie miałem więc nie musiałem się martwić .
Głównie była to próba wytrzymałości oczka w mojej trochę zmodyfikowanej technologii .
Czekam aż lód zejdzie i zobaczymy jak wyszło
pozdrawiam
Wysłany: 2010-03-22, 18:23
Dzisiaj odpaliłem filtr oraz strumień a niech sobie chodzi .
Woda ma ciekawy czarny kolor ale jest w miarę przejrzysta jak w Czarnej Hańczy ciekawe czy u Was jest podobnie ?
Oczko wytrzymało próbę zimy jest szczelne i kamieni też mi nie podniosło bałem się że lód zrobi bałagan w oczku .
pozdrawiam
Witaj!!
Dzisiaj opróżniłem swoje oko.Woda też była czarna.Może dlatego, że w stu procentach deszczówka.Na dnie sporo syfu chociaż woda nalewała się jesienią.Po zimie nie zauważyłem żadnych strat, ubytku wody też nie stwierdzono Mam nadzieję, że zeszłoroczne mordęgi przy zbrojeniu i betonowniu nie poszły na marne.
Jak dla mnie to szkoda tylko że wybrałeś sposób wykończenia oczka różańcem z otoczaków Sam mam otoczaki , ale jakbym miał siatkobeton to bym z nich zrezygnował
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Jak dla mnie to szkoda tylko że wybrałeś sposób wykończenia oczka różańcem z otoczaków Sam mam otoczaki , ale jakbym miał siatkobeton to bym z nich zrezygnował
Często tu na forum padają słowa krytyki na temat " różańca" wokół oczka a rzadko jakieś konkretne podpowiedzi jak w konkretym przypadku poprawić krytykowany fragment. Coprawda Jarek napisał, że zrezygnował by z nich ale czy takie wykończenie brzegu jest ładniejsze od różańca? Jeżeli jest to tylko kwestia gustu to nie ma co dyskutować ale jeśli ktoś ma jakieś zastrzeżenia z powodów praktycznych to warto by sie podzielić swoimi spostrzeżeniami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum