Pomógł: 27 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 1169 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-10, 08:28
Przykry oczko pleksi , gr ok 5 do 6 mm, będziesz miał efekt szklarni/ pod warunkiem , że odgarniać będziesz śnieg/ Do tego napowietrzacz / brzęczyk akwarystyczny/ I grzałka o mocy 70 do 100W, też akw. Grzałkę umieszczoną na gł ok 1/2 , uruchamiaj tylko przed i w czasie większych mrozów. Mój ojciec ma podobne oczko, i działając w opisany sposób, od kilkunastu lat wszystkie ryby i rośliny, doskonale mu zimują..
Jeszcze lepsza była by docięta na wymiar płyta komorowa z poliwęglanu. Koszt niewielki a izolacja super. Oczywiście napowietrzacz obowiązkowy i niewielka grzałka też by nie zaszkodziła.
np. coś takiego
http://www.integart.com.p...oliwegla_wl.htm
W marketach budowlanych można trafić w mniejszych arkuszach.
Wysłany: 2009-09-10, 09:45
O jej ty z UK, tam mróz 20 stopniowy ostatnio był chyba w 1987? Więc postaraj się tylko, by powierzchnia ok 0,25 m kw była przy waszych, 3 st mrozach,wolna od lodu. Chyba chciałbym mieć twoje problemy!
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 177 Skąd: Cambridgeshire -U.K.
Wysłany: 2009-09-10, 19:57
No dzięki, fajne pomysły, co do mrozów to z roku na rok coraz większe (bez śmiechu ) , no a nie słyszałeś że właśnie ostatniej zimy sytuacja powróciła z przed kilkunastu laty i że zaczął nawet padać śnieg (uuuuuuuuu)
Więc choćby grzałeczka do kałuży musi być i już
Pomógł: 13 razy Dołączył: 06 Sie 2009 Posty: 450 Skąd: Myślenice
Wysłany: 2009-09-10, 21:25
Adalbert napisał/a:
Jeszcze lepsza była by docięta na wymiar płyta komorowa z poliwęglanu. Koszt niewielki a izolacja super. Oczywiście napowietrzacz obowiązkowy i niewielka grzałka też by nie zaszkodziła.
np. coś takiego
http://www.integart.com.p...oliwegla_wl.htm
W marketach budowlanych można trafić w mniejszych arkuszach.
Marcinowi chodziło chyba o proste rozwiązanie a tu widze rady idą w większą budowe jakiejś szklarni
Co do grzałki to szukaj specjalnej do oczek bo te akwarystyczne mają tak zrobiony termostat ze regulacja jest od 20 do 30 stopni i niżej nie da rady ustawić.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 177 Skąd: Cambridgeshire -U.K.
Wysłany: 2009-09-10, 22:19
AurorA napisał/a:
Co do grzałki to szukaj specjalnej do oczek bo te akwarystyczne mają tak zrobiony termostat ze regulacja jest od 20 do 30 stopni i niżej nie da rady ustawić.
Dzięki za radę aurora, bo by mi nieźle jechało po liczniku całą zimę i podejrzewałbym sąsiada, że ociepla swoje ptaszki w klatce moim prądem
Pozdrawiam
Jaki dźwig? Zobacz na gramaturę tych płyt. 6- milimetrowa (a z takiej robiłem szklarenkę) waży 1,30 kg / m2. Ponadto nawet nożyczkami można z tego dociąć kształt idealnie pasujący do oczka tym łatwiej, że masz oczko z formy awięc o równych brzegach i zakładać tak zrobioną przykrywkę w dni z prognozą pogody poniżej 0 st. A tak btw jakie wymiary ma Twoje oczko bo nie dopatrzyłem się w postach?
Wysłany: 2009-09-16, 10:16
AurorA napisał/a:
Może być zwykła akwarystyczna, pod warunkiem, że będziesz ją włączał tylko przed i w czasie większych mrozów / słuchaj prognozy pogody/ Grzałka 100w,nawet w przykrytym pleksi, lub innym przezroczystym materiałem, zbiorniku wodnym znajdujący się na zewnątrz, podgrzej wodę tylko na tyle, by woda ci całkowicie nie zamarzła
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum