Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 177 Skąd: Cambridgeshire -U.K.
Wysłany: 2009-08-08, 22:36
Kwiat zapowiadał się całkiem dobrze, jak widać
lecz na dzień dzisiejszy utonął!
Dlaczego???
Czy tak się zdarza czasami że tonie i nie ma siły wzbić się ponad wodę???
Zupełnie nie wiem co mu się stało, a może to jakaś choroba lilii ???
Wysłany: 2009-08-08, 23:14
melek napisał/a:
Przekwitł.
Właśnie wydaje mi się że nawet nie zdążył zakwitnąć i po prostu utonął!
Pierwszego dnia był pąk i otwierał się ale nie do końca, następnego otworzył się, ale na wieczór zamknął swoje wdzięki, lecz po kilku dniach zamiast w pełni okazać swoje oblicze po prostu opadł pod wodę a dziś jak się zorientowałem zaczął podgniwać, więc nie wiem dlaczego tak się stało, tyle czasu na niego czekałem, ..... i została mi tylko plastikowa imitacja białej lilii wodnej
Wysłany: 2009-08-09, 14:52 zastępczy filtr
Posiadam na razie w zastępstwie filtr przelewowy i pompę 35W 2500l/h
Roboczo na razie wygląda to tak:
Jest to proste urządzenie beż żadnych bajerów, tylko wlot i wylot.
Pompa zaś zasysa wodę przez gąbkę umieszczoną w otworach, więc nie zbiera w ogóle prawie żadnych nieczystości z dna, czy to dobrze czy lepiej ją wyciągnać i wtedy też lepiej będzie sprzątać po rybkach?
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-09, 22:11
marcinek6661 napisał/a:
melek napisał/a:
Przekwitł.
Właśnie wydaje mi się że nawet nie zdążył zakwitnąć i po prostu utonął!
Pierwszego dnia był pąk i otwierał się ale nie do końca, następnego otworzył się, ale na wieczór zamknął swoje wdzięki, lecz po kilku dniach zamiast w pełni okazać swoje oblicze po prostu opadł pod wodę a dziś jak się zorientowałem zaczął podgniwać, więc nie wiem dlaczego tak się stało, tyle czasu na niego czekałem, ..... i została mi tylko plastikowa imitacja białej lilii wodnej
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2009-08-13, 16:56
marcinek6661,
z tymi bluszczami i daszkiem to nieźle mnie rozbawiłeś.
Zanim obrosną daszek to minie z 5-6 lat.
Aurora ma rację, zostaw to wszystko jak jest, nie wprowadzaj dodatkowego cienia, większość roślin woli słońce. Bluszcze jak się rozrosną przycinaj (no za 10 lat ).
Nawiasem bluszcze średnio lubią murki do obrastania, raczej wolą drzewo.
PS daszek
a rośliny w doniczkach cierpią, a w zimie przemarzają
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2009-08-13, 17:44
castleman napisał/a:
Nawiasem bluszcze średnio lubią murki do obrastania, raczej wolą drzewo.
Ściana mojej chałupy Zdjęcia made by połowica
Zaraz pójdę na dwór to strzelę fotkę całej ścianie i jeszcze jednemu murkowi, którego obecna funkcja to jedynie bycie porastanym przez wino-bluszcz...
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2009-08-13, 18:39
castelman, masz rację z roślinami w doniczkach, same problemy z nimi, szybko wysychają i w ogóle trzeba bardzo o nie dbać, wymagają stałej opieki jak dzieci, z kolei jak ktoś się przyłoży to będzie miał naprawdę ciekawe efekty, np. bonsai...
Wysłany: 2009-08-21, 22:22
ontario_ab napisał/a:
castelman, masz rację z roślinami w doniczkach, same problemy z nimi, szybko wysychają i w ogóle trzeba bardzo o nie dbać, wymagają stałej opieki jak dzieci, z kolei jak ktoś się przyłoży to będzie miał naprawdę ciekawe efekty, np. bonsai...
... i proszę a oto rezultaty po w/w przyłożeniu sie i mój ulubiony domowy kwiatuszek:
PS: Niedługo dam kilka fotek zmian w moim oczku!
Pozdrawiam marcinek6661
[ Dodano: 2009-08-30, 22:38 ]
[ Dodano: 2009-08-31, 22:50 ]
Do momentu podłączenia całej hydrauliki, muszę pomagać trochę rybkom sprzątając co jakiś czas dno po nich, bo to chyba lepsza opcja niż ciągła wymiana całej wody kilka razy w miesiącu!
Oto fota:
Luscombe Water Gardens
Superfish AquaVac Aquarium Cleaner
It works to a maximum water depth of 52cm and has a flow rate of 520 l/hr
Moje oczko jest nie głębsze niż w/w a i zasysanie myślę że OK, więc nie wciągnie mi kamyków tylko to co potrzeba!
Czy ktoś używał konkretnie tego modelu np. do akwarium, itp, chciałem wybrać model firmy MARINA, ale sięga tylko do 40 cm w głąb, więc chyba ten będzie lepszy.
Pracuje na baterie, jest niedrogi i prosty w użytkowaniu oraz ma 2 lata gwarancji!
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 382 Skąd: Poznan-Rokietnica
Wysłany: 2009-09-03, 21:01
Przeglądam Twoją galerie i chyba od maja nic sie nie zmieniło biedne te roślinki w tych doniczkach
marcinek6661 napisał/a:
Fajnie że podobają Ci się moje roślinki, kolekcjonowałem je kilka miesięcy! Trochę też podrosły, ale nadal są jeszcze w doniczkach i będą tam aż do połowy sierpnia,!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum