Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-06-26, 10:42 filtr naturalny przed kaskadą
Planują tuż przed wylotem wody na kaskadę postawić pojemnik o wys. 40 cm śred.36 cm.
wypełnić go 1. żwirem 2. workami raszlowymi 3. mata kokosową . Z pojemnika woda fajnym ujściem przelewałaby sie na kaskadę.
I teraz mam pytanie:
1.Czy lepiej doprowadzić wode z pompy do dna pojemnika a woda czyściłaby się "do góry" i przelewała na kaskadę?
2. Czy doprowadzić wodę z góry pojemnika i siła grawitacji przelewałaby sie przez te warstwy w dół, a dołem wyjście wody na kaskadę?
Pytam bo na forum widziałam obydwie opcje w takich prostych filtrach samoróbkach(ale również w gotowych)
Która wersja jest właściwsza? Obydwa rozwiązania dosyc łatwo u mnie mozna zastosować.
Poza tym kolejność warstw też bedzie inna w obydwu przypadkach.
I proszę o opinię czy te warstwy dobrze wykombinowałam?
Dodatkowo w oczku będzie działał filtr korzenny - zasilany wodą z bocznego węża pompy.
Ale w sumie to grubsze ujście z pompy tez bym chciała oczyścic , bo denerwuja mnie zazielenione kamienie na kaskadzie ( a nie piaskowce tylko granity !)
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Moze komuś taki pojemnik tez sie przyda ( szary z pokrywą i cena tylko 5 zł - POJEMNIKI 30 LITROWE PLASTIKOWE Z POKRYWĄ, TANIO - tak sie nazywa na piopularnym portalu co nie można mówić)
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2009-06-26, 11:42
bezpieczniej będzie zasilić od dołu bo nie ma problemu z przelaniem filtra i ubytkiem wody,
Mam wodę z filtra puszczoną na kaskadę i to w solidnym tempie, a kamienie i tak zielone, nie wiem czy tego unikniesz. W zasadzie po wstawieniu filtra przed kaskadę nie czyściłem kaskady... muszę to zrobić i zobaczymy.
Wysłany: 2009-06-26, 12:00
Dzięki,
a wtedy jak byś te warstwy zaproponował, co po czytm najlepiej?
Wysłany: 2009-06-26, 12:21
mój filtr to od dołu: ruszt ze skrzynki po piwie wypełniony szczotkami z filtra max1 (te długie czarne szczotki), potem mata kokosowa, następnie keramzyt i w nim kostka z napowietrzacza tetra400, na keramzycie złoże wyjęte z maxi1 czyli biobale i skałka. Na samej górze 3 maty kokosowe dociśnięte kamieniami.
Wysłany: 2009-06-26, 13:17
Aż tyle?
ale ja mam na upchanie tego wszystkiego 40 cm wysokości !!!
a własciwie 35 cm , jesli ten wylew ma byc odrobinke niżej (zeby sie nie przelało dookoła tylko jakimś wyjsciem).
I nie mam wkładów ze starych filtrów , bo nigdy nie kupowałam i dlatego,że nie mam zamiaru to sama robię.
JAkbyś upchał i po ile cm. jeślibyś miał:
keramzyt
żwir, żwirek, kamienie
worki raszlowe (podobno lepsze jak szczotki)
maty kokosowe
(takimi rzeczami mogę dysponować)
Wysłany: 2009-06-26, 14:55
daj tylko: mata keramzyt mata...
mata oczyści mechanicznie, a keramzyt biologicznie (o ile to jest istotne bo biologicznie wodę oczyści Tobie filtr ten korzeniowy więc nie wiem czy jest sens)
ja bym dał samą matę, ten piasek, żwirek odpuść - duża waga i tylko rozpycha zbiorniki filtrujące)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 401 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2009-06-27, 17:28
Jak napisał Ontario, na keramzyt ,ażeby nie wypływał dałbym matę kokosową, albo poskładany worek raszlowy na którym umieściłbym ruszt z siatki plastikowej po czym obciążył bym to wszystko niewielką warstwą drobnych kamyczków. A może jeszcze wygodniej byłoby umieścić keramzyt w małym worku raszlowym, takim w jakich sprzedają np. cebulę.
Wysłany: 2009-06-27, 20:57
a wracając do tematu to nie wiem czy jest sens by Ewa wrzucała w ten filtr keramzyt i w ogóle złoże biologiczne, skoro tą funkcję pełni filtr gleb/korz
Wysłany: 2009-06-28, 08:43
16 zł to bardzo tanio, wato wtedy kupić 100 i mieć na zapas
A inne zastosowania takich worków (jesli są takiego formatu jak na ziemnieki-duze)
1. można latem przechowywać tam zimowe sprawy typu :rekawiczki,szaliki,czapki i do pawlacza (przewiew!) podobnie inne ciuchy np. letnie na zimę
(robię z tego forum -poradnig dla żon (które pozdrawiam)
2. my w tym trzymamy porąbane drewno do kominka ( łatwiej chwycić taki worek i do domu niż wybierac i układać jak za oknem minus mocno)
A poza tym ktoś na forum pisał ,że w jeden taki worek pakuje 50 (wcale to nie duzy pakunek jak są złożone) i to dopiero extra warstwa filtracyjna !
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum