Kolo mostku posadzilem grzybienczyka i woda uderzajaca o tafle wody lekko porusza liscie grzybienczyka. Wiem ze lilie lubia spokojna wode a grzybienczyk nalezy do tej samej rodziny. Nie bedzie lepiej jak znajde dla niego nowe miejsce?
To zupełnie inna rodzina, grzybieńczyk jest spokrewniony z bobrkiem, ale też woli zaciszniejsze miejsca.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pamietacie jak kleilem folie, wytrzymalo do wczoraj. Woda ucieka i powiem szczerze nie mam juz ochoty tego naprawiac. Postanowilem kupic nowa folie, tylko nie wiem czy zabrac sie za to teraz czy poczekac do wiosny??
A pracy czeka mnie sporo. Teraz mam prosbe do Was, myslalem aby je powiekszyc tylko miejsca nie mam za wiele. Na pewno je poglebie o jakies 30-50cm i podkopie kamienie otaczajace oczko zeby byly zanurzone. Myslem nad innym ksztaltem, tylko nie mam za wiele miejsca na gruntowne zmiany. Czekam na wasze propozycje.
Witam wszystkich po dłuższej nieobecności na forum. Widze wielu nowych oczkomaniakow
Mam sporo zaległości, chociażby zima - nie napisałem nic Przebiegła ona u mnie dość spokojnie jak to w Szkocji choć przymrozki i tutaj dotarly. Wiele roślinek nie przeżyło zimy, ale teraz przynajmniej bede wiedział jak sie nimi zaopiekować . Niestety nie mam fotek z tego okresu gdyż poszły razem z dyskiem twardym. Przez cala zimę chodzil napowietrzacz ,ktory nie pozwolił na pełne zamarzniecie oczka. Wiosna przyszła dość szybko gdy, u was jeszcze lód pokrywał oczko u mnie roślinki powoli budziły sie do życia.
Teraz oczko wygląda tak, zadne wielkie zmiany nie nastapily, brakuje jeszcze mi wielu roslinek ale narazie nie mam za duzo czasu, ale postaram sie nadrobic.
Dzisiaj przy okazji wycieczki odwiedzilem sklep ogrodniczy i znalazlem takie cudo
ZANTEDESCHIA AETHIOPICA
W naturze rosnie niby na bagnach i terenach podmoklych. Rok temu wydaje mi sie ze mialem taka sama lub z rodziny,ale kupiLem ja w sklepie jako rosline do oczka wodnego. Tym razem kupilem ja w normalnym sklepie ogrodniczym. Na ultce mam napisane zeby posadzic ja w wodzie od 10 do 30 cm . Moze ma ktos doswiadczenie w uprawie tej roslinki bo wyglada cudnie. Moja nie przetrwala zimy, w poradniku wyczytalem ze trzeba na zime obciac czesc zielona, osuszyc i odstawic w suche miejsce. Czy nie lepiej byloby ja wkopac do ziemi kolo oczka i podlewac dosc obficie czy prosto do oczka??
Po dłuższej nieobecności na forum postanowiłem wrocic do Was z powrotem i przypomnieć swoje oczko.
Tydzien temu postanowiłem troche zmodernizować i wyczyścić je. Wypompowałem wode do mniejszego basenu (zachowałem ok 40%) i przeniosłem tam rybki pozostało mi ich 9 . W ostatnim czasie zdechly mi 4 karpie koi. Skład wody byl dobry, może później ph bylo troche wysokie . Woda u mnie niestety zupa , zielona az milo. Od tygodnia chodzi filtr z lampa , zobaczymy może cos pomoże. Przy najbliższej okazji gdy bede w ogrodniczym musze zakupić troche roślinek. Ostatnio zamowilem 5 lili bo moja niestety padla, zagłuszona przez moczarkę (rozmnożyła sie strasznie), co do modernizacji mojego oczka. Otoz wyczyscielem dosc dokladnie, wypoziomowałem brzegi oraz ułożyłem na nowo murek z kamieni. Zrobiłem porządek z roślinami oraz zmieniłem nieco otoczenie oczka. Jeszcze troche pracy mnie czeka ale to juz w późniejszym terminie. Poniżej przedstawiam zdjecia z pracy a w późniejszym terminie pokaze jak oczko wygląda po tych modernizacjach.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-30, 17:52
Nie wiem jakim cudem umknęło mi Twoje oko
W każdym razie bardzo się cieszę, że odświeżyłeś galerię, bo jest co podziwiać
Niecierpliwie czekam na nowe fotki.
Oto kilka nowych fotek, wczoraj wpuściłem 5 nowych rybek (karp koi Butterfly, 2 shubinkiny i 2 karasie) oraz pare nowych roślinek. Jak narazie pogoda dopisuje w Szkocji ostatnie 3 dni bardzo upalne, roslinki zaczynają ładnie rosnąc,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum