Te zdjęcia są robione 2 tygodnie temu teraz woda jest w fatalnym stanie mętna i nie wiem co zrobić, zmieniać szkoda bo jest ikra już na roślinkach załamka
Spróbuje tak zrobić bo coś musi powodować ze woda tak mi się brudzi a faktem jest że karmić to dużo karmię ryby raz w tygodniu powinno im wystarczyć chyba jak skoncze remont domu to zabieram się za zrobienie filtra z beczki 80 l.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 401 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2009-05-18, 21:36
Karmić raz na tydzień ??. Ja swoje rybki karmię dwa razy na dzień (od czasu do czasu, jednodniowa przerwa) i nie zauważam ażeby to miało jakiś wpływ na czystość wody.
No właśnie do tej pory tak robię raz dziennie daję pokarm w ilości pełnej szklanki na około 25 rybek wielkości od 10cm do 20 to co jest powodem tej brudnej wody na początku wiosny była czysta jak z kranu
Po zdjęciach widzę ,że masz mało roślin ze strefy bagiennej lub przybrzeżnej, brak odpowiednich półek (do 30 cm głębokości).
Rybek też masz dużo a na dodatek przeczytałem ,że obficie karmisz. Wymienianie wody nie wchodzi w grę, będzie to samo lub gorzej. A to co się dotychczas wytworzyło zostanie zniszczone i minie dużo czasu zanim wróci do obecnej formy. Ograniczyć karmienie to podstawa.
Wiosną koniecznie zamontuj jakieś podwieszane doniczki, zwłaszcza z kosaćcami. Ich korzenie ładnie wybiją na zewnątrz doniczki - będą efektywne w oczyszczaniu wody. Możesz też wodę napowietrzać, koszt znikomy. Innych roślin też musisz posadzić, typowo oczyszczających. Podwodne też mogą być.
Te zdjęcia są sprzed 2 lat z tego sezonu nie dodałem ani jednego zdjęcia bo nie było się czym chwalić w sezonie 2009 dosadziłem około 20 sztuk pałki wodnej, tataraków też sporo i kosaćce też jakie 20 sztuk wszystko to miałem posadzone w filtrze glebowo-korzeniowym i efektu nie było lilie też dosadziłem 4 sztuki problem jest taki że to nic nie rośnie na początku parę liści wyszło i nagle stop w połowie sezonu,to samo było z podwodnymi roślinami moczarka zamiast rosnąć to padła a miałem tego sporo nasadzone nie wiem,a ryby to czy ja wiem czy tak dożo około 20 sztuk i nie są duże może jedynie to to że dużo dokarmiałem.Jesienią za czołem robić nowy filtr g-k szerokość 80 cm i długość 6m. dosadzę tam jeszcze tego kosaćca maksymalnie ile się da.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 382 Skąd: Poznan-Rokietnica
Wysłany: 2010-01-03, 09:59
Linek napisał/a:
Te zdjęcia są sprzed 2 lat z tego sezonu nie dodałem ani jednego zdjęcia bo nie było się czym chwalić w.
Wysłany: 2009-05-16, 15:32
[quote="Linek"]Te zdjęcia są robione 2 tygodnie temu teraz woda jest w fatalnym stanie mętna i nie wiem co zrobić, zmieniać szkoda bo jest ikra już na roślinkach załamka :quote]
Sorki że to tak odebraliście ale u mnie prawdziwy sezon zaczyna się w połowie czerwca wtedy kiedy widać co tak naprawdę będzie się działo w oczku pisałem o sezonie gdy już słonce dopieka i widać zmiany które są zauważalne tak naprawdę.
[ Dodano: 2010-01-03, 16:26 ]
Parę fotek na rozgrzanie,jeszcze parę miesięcy i biorę się za oczko konkretnie za wodę.
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2010-01-03, 18:33, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-03, 19:16
duzers napisał/a:
to stanowczo za dużo,dlatego masz taką wodę.
Też tak myślę. Ja podawałam pokarm w kilku małych porcjach, dorzucałam do momentu kiedy jadły chętnie. W momencie kiedy zaczynały wybrzydzać kończyłam karmienie. Mam 8 karasków w wielkości mniej więcej tych co Twoje i dzienna porcja to powiedzmy kieliszek wódki i troszkę jesli jadły
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-03, 19:36
Prawdę powiedziawszy to chyba i ja przesadziłam teraz - myślę, ze dawałam mniej pokarmu. Podałam kieliszek jako miarę, ale teraz myślę, że to było mniej. Ryby majac rosliny w oczku dadzą sobie radę - w naturze nikt ich raczej nie dokarmia (chyba że wedkarze )
Ewa nie ma problemu w końcu to forum dyskusyjne, ale ja to naprawdę dowaliłem z tym pokarmem porównując do was dzięki tak jak pisałem byle do wiosny i się biorę do roboty musi być dobrze
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum