Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2009-05-18, 07:10
Notils napisał/a:
tzn. w filtrze mam na razie sam keramzyt. Lampę UV mam przed filtrem.
Mam zamiar założyć jakąś gąbkę, ale myślałem, że filtr teraz też zatrzymuje te martwe glony wypływające z lampy....
zrób proste doświadczenie--zwykłe plastikowe wiadro z dwoma, trzema otworami ( około 1cm średnicy) mniej więcej w połowie wysokości , wiadro umieść w oczku ,załóż pończochę na wylot węża z pomy i końcówkę węża wraz z pończochą umieść w tym wiadrze.Zobaczysz po trzech dniach nazbiera się około kilograma zielonych glutów
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Lampa UV spełniła swoje zadanie woda jest czysta .
Dokupiłem jeszcze 2 karasie i 2 karpie koi i *
Zdjęcia obecnego oczka:
Zrobiłem obudowę do filtra i lampy uv. Zrobiłem również nowy filtr z beczki 200l.
*karasie po zakupie sie rozmnożyły i jest ich teraz zdumiewająca ilość. Chyba zacznę je sprzedawać
Zdjęcia robione telefonem i nie udało mi się uchwycić wszystkich małych rybek, ale jest ich na pewno kilkaset.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 50 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-07-20, 13:54
Narazie lyso ale pewnie masz duzo roboty przy porzadkach po wykopaniu oczka lilia bedzie piekna oczko duze prawie jak stawik masz jakas kaskade? ladnie by sie prezentowala spora kaskada z kilkoma schodkami masz sporo miejsca wiec i wiele mozliwosci i jakis pomoscik tez by byl ciekawy napisz co aktualnie w oczku co aktualnie w oczku sie dzieje i dodaj jakies foteczko pozdrawiam.
Racja, mam kupę roboty z porządkowaniem terenu wokół oczka. Lilia będzie... ale nie wiem jeszcze kiedy bo mam mało czasu żeby się tym zająć.
W oczku dzieje się dużo za sprawą ogromnej ilości małych rybek. Cały czas zastanawiam się co jest przyczyną, że jest ich aż tyle
Kaskady nie będę robił, chcę zrobić takie jakby wywierzysko.
Tu zdjęcie pokazujące o co mi chodzi... W oczku chciałbym coś takiego tylko żeby woda wypływała pod mniejszym ciśnieniem.
[OT]
Chcę kupić do tego celu oddzielną pompkę. Zastanawiam się o jakiej wydajności. Czy 1100l/h nie za duża?
[/OT]
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2009-07-21, 11:54
Notils napisał/a:
Cały czas zastanawiam się co jest przyczyną, że jest ich aż tyle
w Twoim wieku to już powinieneś wiedzieć co jest przyczyną
Notils napisał/a:
Kaskady nie będę robił
popieram, ciężko ją sensownie w teren wkomponować.
jesteś na początku drogi, a początki jak wiadomo są trudne, powodzenia, Bajbas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum