Dnia 27 kwietnia 2009r. rozpocząłem budowę oczka. Do tego celu zakupiłem dwuwarstwową folię PCV grubości 1mm o wymiarach 6mx6m. W założeniach oczko miało mieć wymiary 4mx4m i głębokość 1,2m w rzeczywistości wyszło około 5mx5m i 1,3m.
Kopanie zajęło mi 3 dni. Po nalaniu wody okazało się, że oczko ma ok. 7m3.
Do filtracji oczka wykorzystałem filtr o pojemności 90l, który zrobiłem sam.
Jego wkład filtracyjny to sam keramzyt. Do zasilania filtra użyłem pompki Pfn 2500.
To co widać na zdjęciach wykonałem w ciągu 9 dni. Budowę oczka będę kończył jak tylko znowu będę miał wolne dni.
Na razie oczko jest nie skończone, wiem że muszę zamaskować do końca folię, zamaskować węże, mam zamiar przestawić filtr w inne miejsce, muszę wywieźć tą masę piachu która jest w koło i muszę wsadzić jeszcze masę roślin (planuję zrobić to w sobotę).
Dobra robota jak obsadzisz oczko i dookola niego roslinki bedzie super wygladac.Sama wiem ile trzeba czasu zeby uporac sie z ziemia i reszta prac tylko tak dalej
Fajnie wyszło ci te oczko, tylko o wiele za wcześnie wpuściłeś pierwszych mieszkańców. Możesz kupować ryby, gdy oczko jest już skończone i woda jest ustabilizowana.
Wyszło fajnie i nieźle się uwinąłeś , choć strefa głęboka mogłaby być trochę większa Z matematycznego punktu widzenia z folii 6x6 zrobić oczko 5x5x1,3 jest niemożliwe
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
możliwe... Oczko mam ponad 4,5m x 4,5m więc napisałem, że prawie 5m x 5m
Dowód:
a^2 + b^2 = c^2
1,3^2 + 2,5^2 = 7,94
c = 2,8...
czyli przy oczku bez półek i wymiarach 5m x 5m zostaje 40cm
(ja mam nie całkiem 5mx5m)
Ten wzór co wcześniej ktoś wymyślił na forum coś mi nie pasował, więc zrobiłem to po swojemu i się udało .
Ja kopałem oczko pod folię 6m x 6m, udało mi się wykorzystać folię do końca, odciąłem tylko folię na kantach. Wyprofilowałem tak ścianki i półki by były jak najbardziej zbliżone do linii prostej tak jak na rysunku.
A i strefa głęboka jest głębsza i szersza niż na zdjęciu wykopu (nie zrobiłem zdjęcia końcowego wyglądu wykopu), końcowy wygląd jest na zdjęciu gdzie jest już folia (ale tu już nie za bardzo widać )
Coś taki niecierpliwy , przecież to dopiero 3 dzień a poza tym lampa jest tyko jednym z wielu elementów wspomagających utrzymaniu czystej wody a nie czarodziejską różdżką
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 186 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-05-17, 21:28
Notils napisał/a:
ale lampa powinna chyba coś zdziałać ?
jeszcze nie, niestety musisz ciut poczekać i MOŻE coś zdziała, ale pod warunkiem, że pozbędziesz się kaczek, bo jeśli nie, to zapomnij.
Jeśli pozbędziesz się kaczek a przyjamniej nie będą wydalały do oczka, to masz szansę...
Sama lampa oczywiście - za mało.
Lampa + filtr (+ obieg wody) - było na tym forum wiele postów na temat umieszczenia lampy - jeśli masz filtr z sitem (zwyczajowo 200 nm(tak tak nano metrów)) to lampę daj przed filtrem, jeśli nie masz takowego, to daj gdzie Tobie pasuje i zadbaj o ruch wody w oczku, żeby po kłaczkowaniu glony trafiły przez pompę do filtra i tam zostały...
tzn. w filtrze mam na razie sam keramzyt. Lampę UV mam przed filtrem.
Mam zamiar założyć jakąś gąbkę, ale myślałem, że filtr teraz też zatrzymuje te martwe glony wypływające z lampy....
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum