Tak więc tak wygląda moje oczko-tydzień temu się zaraziłem tematem i zacząłem kopać, dziś już są kamyczki, rybki, lampki, kilka roślinek. Czekam na filtr, skimmer i jeszcze więcej roślinek. Czekam na wasze opinie co zrobiłem źle, co należy poprawić, co można było zrobić lepiej no i czy generalnie wiocha czy ok
A oto lilia no i pytanie-co jej jest? Mam czekać aż się przyjmie czy nie ma szans ? Kupiona w OBI jak ją kupiłem to była w trochę lepszym stanie. Ale jakoś wygląda nie ciekawie.
Ktoś powie jaka to roślinka i jak się z nią obchodzić ? Wygląda też nie ciekawie.
Ta się ma całkiem nieźle ale też przydałby się komentarz co to za kwiotek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 193 Skąd: Kraków/Brzezie
Wysłany: 2009-05-08, 20:09
Ta pierwsza to pistia z czasem będzie pływać pionowo i się ustabilizuje to drugie to hiacynt obie rośliny są doskonałymi filtratorami wody tylko oczywiście po odpowiednim rozrośnięciu się. Jakoś tak dziwnie posadziłeś tą lilie wodną Napisz lub wrzuć fotki odnośnie półek bo jak na razie to niewiele widać ale oczko zapowiada się super brawo za dotychczasową prace.
PS postaraj się zamaskować brzegi tak żeby folia była niewidoczna możesz to zrobić kamieniami lub roślinami.
Aaaa przypatrzyłem się tej lilii po pierwsze daj ją trochę głębiej może na około 30/25cm
jeśli w tej doniczce jest sam piasek to ja bym dodał trochę gliny i odrobinę kompostu dla dobrego startu. Koniecznie poczytaj wątek na forum o sadzeniu lilii.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 193 Skąd: Kraków/Brzezie
Wysłany: 2009-05-08, 22:35
Ej napisz jakie ma parametry to Twoje oczko tzn. gł. chodzi mi o głębokość. A co do folii to wydaje się że mógłbyś jeszcze spokojnie dolać kilka ładnych cm-->miałbyś mniej foli do maskowania
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Mar 2009 Posty: 347 Skąd: Biała P./Olsztyn
Wysłany: 2009-05-08, 22:35
Da się da, więcej wody a u podstawy kamieni posadzić jakieś płożące skalniaki, proste tylko trzeba poczekać. Można też posadzić jakieś wierzby, iglaczki.
Pozdrawiam
Salmo
maruder [Usunięty]
Wysłany: 2009-05-09, 01:06
Polek na rosliny bardzo malo i male; strefy plytkiej nie ma wcale. Brzegi w ogole nie wypoziomowane! za to wal usypany ze ho hoo... Generalnie kicha i to jedna z wiekszych.
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 15 Maj 2007 Posty: 221 Skąd: łódzkie/wlkp
Wysłany: 2009-05-09, 10:24
Poprawiaj szybko....bo jest..... koszmarny wał ziemi pod tą folią.Dopóki można odsuń kamienie i wybierz tą ziemie usypaną w kopiec,zrób z tego półkę na roślinki .Pewnie z konieczności trzeba będzie zrobić szerszą półeczke ,żeby zejść półką jak najniżej (pod warunkiem ,że folii nie obciąłeś).Jak poprawisz przyznasz nam racje. Także do roboty
_________________ .....codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy.
na takie posty czekałem, już kombinuje jak to poprawić. Powiedzcie mi czy ta rybka jest chora ?
maruder [Usunięty]
Wysłany: 2009-05-09, 11:01
Nie musisz kombinowac; wystarczy poczytac, wszystko jest na forum bardzo przystepnie wyjasnione i opisane. Choroba Twojej rybki, plesniawka, rowniez. Sprawdz, jak ja leczyc.
Powodzenia w modernizowaniu oczka; i pamietaj, co nagle to po diable
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Mar 2009 Posty: 347 Skąd: Biała P./Olsztyn
Wysłany: 2009-05-09, 16:58
Jest lepiej ale sam widzisz, że folia nadal wystaje w niektórych miejscach, że ho ho. Wody nie podniesiesz bo w najniższym miejscu Ci się przeleje. Czeka Cię jeszcze, jak pisano wyżej, wypoziomowanie oczka.
A lampy... rzecz gustu.
Pozdrawiam
Salmo
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum