Mama nadzieje że Ci AurorA nie wykrakał To jest właśnie ten minus siatkobetonu nad folią że musi być naprawdę bardzo dobrze i solidnie wykonany bo każdy niewielki błąd może później wiele kosztować Obym się mylił ale czarno to widzę bo z naturalnych powodów tyle wody nie ubywa
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Teraz nic się z tym nie zrobi. Trzeba spokojnie poczekać. Spróbuj w którymś miejscu z brzegu usunąć lód i zaznaczyć poziom wody (może wydrapać znak na ściance). Można dolać
trochę wody i zobaczyć co będzie. Jak zrobi się cieplej to znajdziesz przyczynę i będziemy coś radzić. Póki co - nie bądź Pan lód i nie łam się !
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 132 Skąd: Wodzisław Sl.
Wysłany: 2009-01-23, 18:51
Cytat:
kiepsko to wygląda
Cytat:
czarno to widzę
Padaczka straszna. Niech się ta zima skończy, muszę wodę wypompować i zlokalizować przeciek i zakleić warstwą betonu z siatką.
Domyślam się dlaczego pękło: szaleństwo dzieci i młodzieży. Miałem pewnej niedzieli małą ferajnę i jak zaczęli skakać przewracać się i wygłupiać to ciśnienie pod lodem musiało 'rozepchać' beton.
Folii nie chcę dawać - będę uparty na beton.
Głowa do góry yogi nie załamuj się i bądź twardy a nie miętki
Wysłany: 2009-01-23, 20:03
To od czego? Od naporu lodu? Bo od ciężaru wody na pewno nie, ponieważ prawie 1,5 miesiąca woda w pełni stała i nic nie ruszało. Ja jednak myślę, że to od podskoków - ciśnienie wody pod lodem nie miało gdzie uchodzić więc rozepchało beton.
Melek, chyba ma rację ,moim zdaniem zamarzający grunt z jednej strony z drugiej lód dały się we znaki, skorupa nie wytrzymała naprężeń i powstało gdzieś w najsłabszym punkcie mikropęknięcie
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Zgadzam się, to na pewno nie od dzieci tylko od naporu lodu.
Cytat:
yogi1976 napisał/a:
miła pani chyba nie widziała różnicy pomiędzy siatką rabitza a leduchowskiego
różnica niestety jest i to zasadnicza, ja bym poczekał na Rabitz'a choćby do wiosny.
Siatka Leduchowskiego to ponacinany i rozciągnięty arkusz Blachy, a Rabitza to przeplatane cienkie druty.
Ta siatka będzie zupełnie inaczej pracować i źle wiązać się z betonem- jest bardzo duże prawdopodobieństwo pęknięć
Cytat:
Bardzo jestem ciekawy jak sprawdzi się siatka Leduchowskiego, koniecznie zdaj relację po zimie jak to się trzyma. W każdym razie trzymam kciuki bo szkoda by było aby taki ogrom pracy poszedł na marne.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Moim zdaniem na pewno nie od zabaw dzieci pękł beton i powstał przeciek. To musi być inny powód.
Pewnie że nie od zabaw dzieci. Policz sobie - 10 osób po 50kG to 500kG - czyli raptem pół m3 wody, a w oczku masz kilkanaście m3, ciśnienie na ściankach rozkłada się równomiernie.
Poza tym to dodatkowe obciążenie przejęła pokrywa lodowa mocno przytwierdzona do góry zbiornika, a nieszczelność powstała gdzieś niżej. Musi być jakiś glut konstrukcyjny, który ujawnił się po zamarznięciu zbiornika i być może da się poprawić. Teraz trzeba czekać, ew. może uda Ci się zrobić coś co pozwoli na wyciągnięcie jakichś bardziej konkretnych wniosków.
Robiłem z siatkobetonu bez kombinowania oczka u siebie i Huberta i od lat nie ma problemów, za to sąsiad zaczął kombinować i dał inną siatkę i ma to samo. Mimu dużego nakładu czasu na remont latem teraz sytuacja się powtórzyła i znów wody ubywa.
Huberta brat tez robił z siatki rabitza i ponad 10 lat się super trzyma.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Wysłany: 2009-01-24, 10:38
No Aurora miałeś racje. Chyba przekombinowałem z tą siatką.Trudno stało się. Już się nie mogę doczekać cieplejszych dni żeby wodę wylać (najchętniej to już dzisiaj bym to zrobił) ale nie będę robił teatru w styczniu .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum