dzieki wielkie a w jakim miejscu kupować taką folię, tak, żeby mieć pewność, że jest absolutnie najlepsza? obi czy praktiker sa OK? czy raczej mniejsze centra ogrodnicze? no i filtr z pompą jakiej firmy najsensowniej? tak, żeby był możliwie najbardziej długowieczny?
Sporo osób z forum kupowało folię przez internet przeczytaj TEN temat to się sporo dowiesz , a co do pompy i filtra to sie wstrzymaj jak już będziesz miała oczko i znała jego pojemnośc to wtedy coś dobierzesz
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Maj 2006 Posty: 568 Skąd: Suwałki
Wysłany: 2008-07-13, 20:19
powiem tak:
tanie to nie jest,pracy wymaga dużo,praca przy oczku cięzka.
Ale satysfakcja z wykonanej pracy
Przyjemnie usiąść sobie wieczorkiem nad wodą , woda płynie ,ptaki śpiewaja i ten zapach.Wynagrodzi trud i wkład finansowy.
Witaj w ,,oczkomanii''
maegwathien, w markecie typu obi dostaniesz najtańszą folię kiepskiej jakości.
Absolutnie najlepszy będzie sprzęt i folia firmy Oase, ale jest on kosmicznie drogi. Dobry sprzęt i sporo tańszy robi też TetraPond. Pompę trzeba dobierać rozważnie, bo będzie Ci służyć przez lata więc musisz dokładnie wiedzieć do czego ma służyć.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
W dobrym centrum ogrodniczym z foliami do oczek powinni mieć co najmniej jeden rodzaj EPDM z gwarancja do 50 lat. W zasadzie nie jest to folia a membrana EPDM, różni się większą rozciągliwością dzięki czemu trudno ja przebić.
Zwróć uwagę że belki folii maja konkretna szerokość 4, 6, 8 metrów więc lepiej najpierw dobrać folię a później kopać na jej wymiar, bo w odwrotnej kolejności może zabraknąć, a doklejanie jest bardzo kłopotliwe.
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
klejenie i tak mnie czeka, bo chcę do tego zrobić kaskadę (jednak pomysł dwóch oczek polączonych kaskadą zdechł kosztem pomysłu jednego oczka i miniwodospadu-kaskady) więc i tak tego nie uniknę.
ale dzieki za cenną radę. z pewnością łatwiej będzie oszczędzić czas, myśląc chwilę wcześniej
znalazłam coś takiego:
www.a l l e g r o .pl/item397393698_oczko_wodne.html
czyli coś jak forma tylko w moim kształcie i kolorze, niezniszczalne, wykonywane na miejscu, w rozsądnej cenie (przy moich założeniach z dojazdem wychodzi 100zl za m2 kładzionej powierzchni), bez nerwów z folią i innymi zabawami, natomiast wyglądające realistycznie przez fakturę, łatwe w utrzymaniu i do tego np. w kolorze piasku (moim zdaniem najaturalniejsze)
co o tym myślicie? raczej z zaufaniem dla nowych pomysłów czy raczej sceptycznie?
koszt ten sam, z tym, że mniej grzebania i większa pewność, że przetrwa lata
może koszmarne pytanie, ale dlaczego odradzasz formy? pomijając fakt, że mają zgóry narzucone wielkości i kształty i przez to są niepraktyczne (a ten aspekt przy formie tego typu pominąć trzeba) to sa wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu... no i nie ma problemu z pękaniem, nornicami, kretami i innymi bajerami
a koszt ten sam co empd+wełna mineralna+całodniowa zabawa z rozkładaniem, ewentualnym klejeniem i maskowaniem zagięć
Kolor może być dowolny, ale jednolity i to da nienaturalność.
Cytat:
są jeszcze jakieś minusy?
Przy formie nic już nie zmienisz, a zapewne po pewnym czasie zechcesz . Nie znam tej technologii, ale nigdy nie widziałem naturalnie wyglądającej formy i nie bardzo chce mi się wierzyć że da się to tak zrobić by wyglądało naturalnie. Zawsze możesz spróbować i zdać relację - czy jesteś zadowolona.
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
folia, choćby najlepsza też ma niestety jednolisty kolor i w tej kwestii chyba niezabardzo jest wybor co do robienia oczka wodnego
zdam relację napewno jeśli oczywiście zdecyduję sie na takie rozwiązanie
zachęca mnie w tym najbardziej faktura, bo nie jest jednolita, tak jak w przypadku folii czy formy z hipermarketu
no, zobaczymy... w każdym razie koszty wyglądają podobnie, a efekt może akurat będzie rewelacyjny
jeśli z kolei chodzi o zmianę kształtu/wielkości, folię trzeba by było kleić, a tu w sumie wystarczy flexem spiłować niezadowalający fragment i tą samą techniką dosztukować interesujący kształt...
zobaczymy jak wyjdzie w praktyce hipotetyzować można bez końca
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum