Pomogła: 12 razy Dołączyła: 11 Sie 2006 Posty: 736 Skąd: śląskie
Wysłany: 2008-07-07, 16:35
A skąd Wy bierzecie rzęsę w takich ilościach?Z naturalnego zbiornika chyba nie, bo podobno wszystkie rośliny trzeba dezynfekować przed włożeniem do oczka?
Tak ze sklepu Tak na marginesie jeszcze dodam. Wrzucilem wiadro rzęsy do minioczka-muszelki. Cały dzień non stop słonce, a rzęsa jest zielona jak w baniaku w cieniu - pomyslalem ze przez brak konkurencji. Więc wrzuciłem przestki oraz trzciny - te zaczęly rosnąc, a rzesa dalej sie rozrastać. Jaki morał - ze musz emiec naprawde dobra wode ( bogata w skladniki). Jednak zastanawaia mnie jedno - dlaczego moje lilie nie kwitną ?
_________________ pozdrawiam Mateusz Malum nullum est sine aliquo bono
Wysłany: 2008-07-28, 09:09 wyławianie rzęsy a zwierzątka
właśnie ostatnio ze względu na wysoką ekspansję rzęsy w moim oczku wodnym wyłowiliśmy parę taczek , ale martwi mnie jedna rzecz przy takim wywalaniu rzęsy z wody .. zauważyłam że po takim zgarnianiu rzęsy z całego oczka małe rybki chyba ze względu na poruszony plankton pływają sobie zaraz przy powierzchni , ponieważ są takie małe 1cm i czy czasem ja nie wyławiam ich jak wyławiam rzęsę ... no i wyławiane też są inne żyjątka pewnie które potem giną kurcze jak wyławiać ten kożuch rzęsy i nie wyławiać zwierzątek ??
_________________ Zaczynamy wyzwanie życia- budowa domku !
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Maj 2006 Posty: 568 Skąd: Suwałki
Wysłany: 2008-07-28, 20:20
iwosek napisał/a:
A ja z pokarmów sztucznych przestawiłem sie na rzese, wiadro na 2-3 dni im starcza
Teraz juz nawet pałeczek nie chca ruszyć - tylkio rzese
Ale za to ile odchodów pływa po wodzie,karmiłam ,musiała siatką wyławiać g.....
Ja w tym roku przynisłam szklanke rzęsy.Mam wgłębkę akwariową,nawet dobrze rosnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum