dzięki wielkie. Chciałem dodać,że to to też zasługa mojej żonki która zajmuje sie roślinnością dookoła oczka. Melek także mi pomaga,nawet przeszedł się ze mną na bagnisko po żabieńca..dzięki Melek
Chciałbym przedstawić plan oczka wodnego, który prawdopodobnie na wiosnę przyszłego roku będziemy realizować. Wielkość oczka ok 3.5x3.5m. Co do głębokości jeszcze się zastanawiam. Kurka wodna, to naprawdę wciąga
_________________ pozdrawiam Marek W.
Ostatnio zmieniony przez dlugi83 2010-07-25, 10:35, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2010-07-25, 10:43
Marek na wstepię dziekuję WAm bardzo za uznanie !
Plan ciekawy, ale przemyślcie jeszcze dokładnie czy na pewno chcecie w tyle ogrodu?
Moje tuż pod tarasem i bardzo sobie to chwalę z wielu powodów:
- u nas częsciej leje jak świeci wiec fajnie na tarasie pod suchym niebem siedzieć i podziwiać. Z takiej odległości jak planujesz nie dostrzeżesz zabki, ważki , rybki.
-jakbyście chcieli siedzieć jednak tuż nad oczkiem , trzeba krzesła , stoły nad oczko nosić, na trawie siedzieć, a trawa nie lubi przecież ugniatania itd.
- zimą daleko chodzić żeby sprawdzić przerębel a i pod śniegiem trawa nie lubi ugniatania.
- usytuowanie oczka bliżej tarasu ( dokładne przesunięcie w prawo po prostu) spowoduje że w tylnej części możesz zrobić fajne nasadzenia , które będą pięknym tłem dla oczka.
- odsłonisz sobie dostęp do jeszcze jednego boku oczka
No reasumując ja bym je kopała bliżej!
Ufff ale się naprzekonywałam
Co do głębokości. Kop jak najgłębiej. Moje ma 1,40. Wszystkie ryby przeżyły mrozy.
A i więcej rybek mozna wpuścić.
To tylko trochę folii więcej , bo z kopaniem dasz radę skoro ja dałam
Trzymam kciuki za inwestycję i za Wasze siły!
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Te wymiary są na razie orientacyjne. Ta część działki ma niecałe 6 metrów szerokości więc nie mam dużych możliwości. Jak będę kopał ( tutaj też liczę na melka, który zaoferował swoją pomoc ) dopiero będę widział jak to wygląda i możliwe, że trochę powiększę. Może dorobię strefę bagienną.
[ Dodano: 2010-07-25, 11:53 ]
Ewo, pomysł usytuowania oczka bliżej tarasu jest bardzo ciekawy, lecz musimy zrobić mały wybieg dla dwuletniej córeczki i synka który pojawi się we wrześniu
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2010-07-25, 11:06
O ! to już zmienia postać rzeczy !
Gratulacje ! To będzie panna jak mój - 16 września
Pozostaje Ci kopać tam gdzie zaplanowałeś !
JAk dzieciaczki osiągną wiek bezpieczny (około 7 lat niestety) będziemy Wam sekundować przy kopaniu drugiego oczka tuż pod tarasem połączonego fajnym strumieniem ze "starym" co go dzisiaj jeszcze nie ma
Ale i tak pomocna będzie zamykana bramka na tarasie.
Sąsiedzi mają takiego psa kopiącego i taras zamykany jest furtką na zatrzask zeby ten kopacz nie wchodził bez kontroli do ogrodu. Jak mój mały był mały to też coś takiego miałam żeby mi nie uciekł za daleko .
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum