Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 804 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-05-22, 20:08
obrzeze wykoncz tak ja Ci sie podoba. moze to byc kora, moze byc zwir (tak jest u mnie). moze byc trawa.
dwie rady jezeli zdecydujesz sie na wykonczenie zwirem lub kora:
1. obniz teren pod kora w stosunku do trawnika. latwiej bedzie kosic. nie trzeba bedzie podcinac trawy nozycami.
2. pod kora/zwirem poloz wloknine do sciolkowania. nie beda przerastaly chwasty i odpadnie pielenie.
ja zrobilem wykonczenie zwirem +rollboarder i niestety musze podcinac wysoka trawe. teraz zrobilbym to juz inaczej. czlowiek sie uczy na bledach,
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 585 Skąd: Ruda Śl.
Wysłany: 2008-05-23, 06:05
kikan napisał/a:
dlaczego nikt nie ma nic do powiedzenia ? potrzebuje rad do dalszego działania
W Galerii jest sześć stron i ponad sto tematów z zdjęciami oczek innych użytkowników do zobaczenia.
Trzeba tylko zadać sobie trud przeglądnięcia i wybrania tego sposobu ,który ci się podoba i odpowiada klimatowi twojego oka.
A odrobina własnej inwencji też wskazana.
sporo czasu by zajelo obejrzenie wszysktich zdjec w galerii,poza tym nie chce kopiowac,chce tworzyc sam,ale pomysly nie zawsze odpowiednie.
teraz oczko prezentuje sie tak
mam pomysl zeby strumyk zrobic poprzez wylozenie dolka gumoleum,tylko z gumoleum bedzie to caly czas jednakowej szerokosci rynna,a chcialem mini oczek kilka zrobic.zeby woda ciekla po kamieniach ulozonych na gumoleum musialbym je pomurowac chyba,myslalem zeby wysypac gumoleum zwirkiem i polozyc kilka kamienie wiekszych zeby spietzyc wode,ale zwirek chyba by nawet przy malym nachyleniu polecial na dol
do okola oczka chyba jeszcze dam pas kory,poniewaz ok 10cm ziemi musialem podsypac zeby wyrownac poziom,moze kora bym to zamaskowal troche,jakbym pod kore dal folie to zadzialalo by jak wloknina?(anty zielnicowo)
Jak masz taką możliwość to wysyp żwirem między tymi kamieniami gdzie rosną roślinki i popraw poziom bo widać że jest trochę krzywo Z korą trzeba uważać bo podczas wiatru będzie ją zwiewało do oczka
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
posypie kamykami 3-5cm srednicy bo takie uzbieralem i na to troche zwirku drobniejszego jak nasieje.planuje jeszcze roslin dosadzic,no i mostek zamontowac,pomalowalem go lakierem do podlog i schnie juz drugi tydzien:(
co do poziomu to od tej strony co zdjecie robione usypuje wal caly czas,mialem spore nachylenie w terenie,glupio ten brzeg usypany teraz wyglada
moj mostek ktory zrobilem od 2 tyg nie schnie,ojciec dal mi lakier bez utwardzacza.
chce go wsadzic do wody,troche sie kleji.nie wiem co z tym zrobic,papierem sciernym i szmata chcialem scierac,efekty marne,papier sie zapchal po chwili.
w oczku nie mam jeszcze ryb,ale mam rosliny,myslicie ze woda z tej chemi oczyscila by sie przez filtr po jakims czasie?
pomalowac na ten lakier czyms innym chyba tez sie nie da
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2008-05-28, 12:46
Ja bym poczekał, aż całkowicie wyschnie,
szkoda by było zachwiać równowagę w oczku...
Jak to jest stary pokost to może długo schnąć.
Ostatnio takim pomalowałem odrzwia z tunelu foliowego.
Schnie od 1,5 miesiąca i nadal sie lepi
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Lakier kryjący wcześniej czy później odlezie pod wpływem deszczów itd. Lepsze są na taką
okazję impregnaty barwiące drewno wgłębnie, tylko trzeba brać pod uwagę, że w czasie deszczu impregnat też będzie wypłukiwany do oczka. Można też zaimpregnować olejem/pokostem, dobrze wysuszyć i może przepłukać.
Niewysychający lakier usuniesz tylko odpowiednim rozpuszczalnikiem - mechanicznie nie da rady. Może się okazać, że taniej będzie zrobić nowy pomost.
Moim zdaniem budowanie oczka i zasłanianie go mostem/pomostem to pomysł taki sobie,
ale to tylko moim zdaniem. Przymierz sobie ten pomościk do oczka.
ten mial siegac max do polowy oczka,fajnie b bylo polozyc sie na nim i obserwowac dno oczka.zrobie pewnie nowy trudno.moze zrobie tylko taki wystajacy ok 30cm nad wode ale szerszy
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-28, 17:28
kikan napisał/a:
ojciec dal mi lakier bez utwardzacza.
ale jesteście zdolni Może pomoże wygrzewanie na słońcu. Promienie ultrafioletowe negatywnie wpływają na żywice - rozpoczynają proces żelowania. Więc może to coś da.
Jeśli Ci na tym mostku zależy, to kup dużą ilość rozpuszczalnika np. 5 l acetonu, dużo szmat w łapki i wio!!!!!!! A potem pomaluj tym samym lakierem ale już z utwardzaczem
Ale rację ma Tomek, nie lakier jedynie impregnaty. Słońce plus zmieniające się warunki wilgotnościowe tego na drewnie nie wytrzyma żaden lakier (nawet żeglarski). Nie przesadzałbym też ze szkodliwością i wypłukiwaniem.
Najprościej mostek na podpałkę i nie robić kolejnego, one strasznie "przygniatają" większość oczek Ale rozumiem z drugiej strony tę chęć podglądania. Ja kiedyś myślałem by zrobić część ściany w oku ze szkła i podglądać je z dziury w ziemi". NO ale mi przeszło na szczęście Bajbas
ozumiem z drugiej strony tę chęć podglądania. Ja kiedyś myślałem by zrobić część ściany w oku ze szkła i podglądać je z dziury w ziemi". NO ale mi przeszło na szczęście
Miałem identyczny pomysł i już niewiele brakowało do realizacji, u mnie jeden z boków oczka to ściana oporowa wjazdu do garażu i tam chciałem dać szybkę (nie musiałbym włązić do dziury w ziemi
... ale tez mi przeszło.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum