wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: iwosek
2008-05-06, 15:00
Oczko cichy70
Autor Wiadomość
cichy70 
Początkujący

Wysłany: 2008-05-15, 20:41   

dzieki za opinie i komentarze:) rybki poki co mają sie dobrze:) roslin nasadziłem duzo,ale nie widac..poki co;) nie chciałem celowo poziomowac brzegów, róznica +-10cm aby oczko wyglądało naturalnie, jeszce bedzie dokładane kamienia, powoli to idzie ale idzie:) triggera wpusciłem bo naczytałem sie,miedzy innymi na forum ,że warto i,że woda po tygodniu, dwóch bedzie sie "krystalizowac".. czas pokaze podchodze do tego ze spokojem...:))) o a oto fotka z końca dnia..sorki za jakośc ale tylko tel, miałem pod reka;)

dachasia 
Entuzjasta

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2008-05-15, 20:59   

Ja jednak na tę górke piachu położyłabym agrowłókninę. Koszt nie jest duży dziś np kupowałam właśnie czarną pod truskawki 1,90 zł za mb, o szer. 1,60, a przynajmniej masz pewność,że Ci nie spłynie. Kamienie tego nie gwarantują moim zdaniem. A w agrowłókninie można robić nacięcia i sadzić rośliny. Ja tak ma zrobione przy kaskadzie właśnie i ziemia mi nie spływa do oczka podczas deszczu, czy podlewania.

cichy70 
Początkujący

Wysłany: 2008-05-15, 21:06   

kurcze Dacha..:))))o tym nie pomyślałem..a w altance lezy 50m2 geowłokniny:)))) dzieki za podpowiedz;)cholera od jutra ma lać a ja musze na weekend wyjechać..ale cóz c`est la vie..;) tak czy inaczej pomysł niezły:)

dachasia 
Entuzjasta

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2008-05-15, 21:12   

Ale ja mówię o agrowłókninie, to jednak nie to samo co geowłóknina, chyba,ze dla tej samej rzeczy dajemy różne nazwy. .Agrowłóknina, to taki materiał przepuszczający wodę i powietrze co się daje na grządki pod rośliny lub pod korę, albo kamienie, aby nie rosły chwasty - czarna. Bo jest też biała którą z kolei się okrywa rośliny przed mrozem.

cichy70 
Początkujący

Wysłany: 2008-05-16, 11:24   

no to mówimy o tym samym, generalnie,u mnie biała akuratnie na stanie,tak czy inaczej mądrego to i przyjemnie posłuchać;)

cichy70 
Początkujący

Wysłany: 2008-05-25, 18:27   

witam wszystkich ponownie, dzisiaj mija 3 tygodnie od podjęcia decyzji o wybudowaniu oczka, od zera do - stan obecny na fotce-oczywiście to początek drogi...niemniej..robione samodzielnie z wybitną pomocą kolegów , roboty jeszcze od groma i ciut ciut....można powiedziec, że to dopioro początek drogi,..ale mam nadzieje,że słuszny..wymiary w przybliżeniu 8x 5,5x 1.7 m:) pływa w tej chwili ,30 rybek 25 karasków , 5 koi:) sa juz ważki, pajaki ,żółtobrzeżki itd..wiec chyba nie jest zle,nie mam prądu więc bez filtra, posadzone duzoooo moczarki,tego nie widać...zresztą jeszcze jakieś 40% roślin niewidocznych :)

phalina 
Entuzjasta

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2008-05-25, 18:50   

cichy70 napisał/a:
żółtobrzeżki itd

nie lubie tego chol.....w oczku łap i zabij.
Ale nie widac ,ze Twoje oczko ma dopiero 3 tygodnie i jak z klarownościa wody?

Ja swoje przerabiałam miesiąc temu,ale postawiłam na rośliny i woda dopiero zaczyna nabierać przejrzystości i jak na razie brak u mnie glonów :yahoo: czrkam cierpliwie jeszcze dwa tygodnie i jak sie dobrze nie wyklaruje to dołożę troche torfu(3,5Ph)

http://picasaweb.google.p...ey=AWzbEMkAb7Y#

Pawlak 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-05-25, 18:53   

początek wygląda dobrze :good: ,ale czy nie przesadziłeś z rybkami :???:

phalina 
Entuzjasta

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2008-05-25, 19:05   

Pawlak napisał/a:
ale czy nie przesadziłeś z rybkami

MYślę ,że nie przesadzil jego oczka według podanych wymiarów ma prawie 50m2,pewnie wlał ze 12m3 wody,przy takiej ilości wody i m2 moze trzymać taka obsadę ,gorzej jak mu się rodzina powiększy :-o ,to dopiero będzie miał problem.

http://picasaweb.google.p...ey=AWzbEMkAb7Y#

cichy70 
Początkujący

Wysłany: 2008-05-25, 19:43   

klarowniść wody taka se; mocno taka se... raz lepiej raz gorzej, wlałem triggera III na poczatku i po pierwszym dniu była kawa z mlekiem, teraz powoli....powoli..sie klaruje...ale wciąż dosadzam roslin ...i wciąz cos sie bełtałta przy tym...teraz już wszystko posadzone wiec zobaczymy za tydzien..w lubuskim gdzie mieszkam słonce ostatni tydzień jest i jest..więc glony tez sie robia, co do ryb...mysle ze oczko wg moich wyliczen 25m3 na 30 szt..nie jest zle;))))) jak sie będą rozmnarzać, mały okoń powinien załatwic sprawę, co dalej zobaczymy:) w końcu woda wpuszczona dopiero w tamta sobote;)

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-05-25, 21:01   

Oko prezentuje się nieźle ale z tej góry kamieni co jest nad okiem wyjmij chociaż co drugi kamień i wsadź jakąś roślinką a będzie dużo lepiej :P
OGRÓD JARKA

monkeymonk 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-05-26, 08:21   

w zyciu nie wpuscilbym tyle karasi. z mojej 6 z zeszlego roku zrobilo sie grubo ponad 100. a mialem tylko samiczki.
co do gory kamieni - zgadzam sie z Jarkiem. zostaw sobie miejsce na rosliny. temat byl swego czasu walkowany
oczytwiscie :brawo: za ciezka robote

http://www.twojapogoda.pl...ozasezonowa.htm

cichy70 
Początkujący

Wysłany: 2008-05-26, 09:59   

oczywiscie ze przy kamieniach beda sadzone rosliny..jak napisłęm to dopiero stan surowy:) obróbka dopiero sie zacznie;)

jakja 
Entuzjasta
Na razie bez oczka

Wysłany: 2008-05-27, 22:41   

Wpuścić okonia łatwo, ale jak wyjąć? To będzie duży problem, gdy on urośnie, więc zastanów się. Lepsze sa orfy, też zminimalizuja przyrost naturalny, u siebie to przećwiczyłem...

cichy70 
Początkujący

Wysłany: 2008-05-31, 10:15   

no to zastanowie sie nad orfami:)powolutku sie oczko robi, woda zielona ale niekoniecznie szczawiowa;)

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu