wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy korzenie mogą przebić folię
Autor Wiadomość
melek 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2008-03-01, 19:39   

Dziura akurat w trzech miejscach w tych samych gdzie rośnie trzcina? Nie wierzę w ten zbieg okoliczności. A kaczki były zmorą na mostku bo robiły syf, a wogle bym ich nie posądził o przedziurawienie mają delikatną skórę a pazur prawie brak. A po za tym potrzeba jest waga lub siła kaczki żeby mogła zrobić dziurę w co tym bardziej nie chce mi się wierzyć. Kaczki odpadają.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-03-01, 21:34   

przebicie folii przez roślinę jest możliwe i było tu już opisanych parę przypadków - dotyczy to pałek , trzcin i traw typu wydmuchrzyca rosnących poza oczkiem.

oczywiście zdarza się to niezwykle rzadko, i zazwyczaj przyczyna przebicia foli leży gdzie indziej
PORADNIK PORTAL SKLEP

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2008-03-01, 23:51   

Melek napisał/a:
Nie było żadnej dziurki, w kilku miejscach trzcina podziurawiła folię. Zapraszam tutaj, przekonajcie się ;)

Nikogo nie trzeba przekonywać. Kłącza trzciny rosnącej wewnątrz oczka nie przebiją folii. Te kłaczą na fotografiach rosną poza oczkiem,Wystarczy przeczytać opis do fotek. w takiej sytuacji folia nie stanowi żadnego problemu, jakiej by nie była grubości. Rosnące kłącze nie napotykając oporu, i podnosząc folię, przebije ją w końcu.
Co innego dzieje się, jak kłącze rośnie wewnątrz oczka, dochodząc do folii napotyka na opór (folia ma pod spodem ziemię), a że przyroda, w przeciwieństwie do ludzi, nie lubi "komplikować i utrudniać sobie życia", wybiera najprostsze rozwiązanie, kłącze ślizga się po folii.

Konkludując, te fotografie, to dla mnie żaden dowód na to, że kłącza roślin rosnących w oczkach przebiją folię.

judym 
Entuzjasta

Wysłany: 2008-03-02, 00:08   

Zgadzam się z Pawłem.Jak by pałki,trzcina itp.miały dziurawic folie w oczku,to bym nie miał oczka,tylko durszlak.U mnie wszystko rośnie bezpośrednio na foli i kłącza pałek przechodzą między kamieniami nawet metr pod wodą,ale żeby dziurawiły folie to nie.

DAwid 
Hobbysta

Wysłany: 2008-03-02, 00:22   

No w koncu wypowiedział sie ktos kto ma z tym styczność :-) i ja nie wierze w przebicie foli gdy roślina rośnie w oczku a nie po za nim :-)

melek 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2008-03-02, 00:31   

No bo mi chodziło właśnie o sytuacje gdy trzcina rośnie lub wyrasta pod folią inaczej nie dawał był linku do fotek. Co myśleliście ,że chodzi mi o rośliny rosnące w oczku? :)

monkeymonk 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-03-02, 00:33   

tylko, ze taka sytuacja jak na fotkach przytrafia sie sporadycznie.
mysle, ze wiekszosci chodzilo o sytuacje, gdy trzcina rosnie w oczku i przebija sie na zewnatrz, co dosc trudno sobie wyobrazic

http://www.twojapogoda.pl...ozasezonowa.htm

melek 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2008-03-02, 00:35   

monkeymonk napisał/a:
mysle, ze wiekszosci chodzilo o sytuacje, gdy trzcina rosnie w oczku i przebija sie na zewnatrz,

Ok, przyznaje mój błąd. Nie sprecyzowałem swojego spostrzeżenia ;)

iwosek 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-03-02, 00:40   

Ja tam dalej sie bede spierał, ze taka sytuacja jak sie juz wydarzy to raz na iles tam podniesione do potegi entej. U mnie sa porobione tyakie jakby wały - aby podwyzszyc poziom wody. Pod tymi wałami rosły pałki i jakos foli nie dziurawiły, a wychodziły pod folią i rosły, wtedy dopiero naciągały folie, jedank wystarczylo poprzestawiac pare kamieni :P

judym 
Entuzjasta

Wysłany: 2008-03-02, 00:43   

Melek napisał/a:
monkeymonk napisał/a:
mysle, ze wiekszosci chodzilo o sytuacje, gdy trzcina rosnie w oczku i przebija sie na zewnatrz,

Ok, przyznaje mój błąd. Nie sprecyzowałem swojego spostrzeżenia ;)

No to wyjaśniliśmy sprawę.Mam tylko nadzieje że,nie przestraszyłeś tym tematem co niektórych forumowiczów.Pozdro.

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-03-11, 18:32   

Paweł napisał/a:
Rosnące kłącze nie napotykając oporu, i podnosząc folię, przebije ją w końcu.

W czasie II wojny światowej w Indochinach Japończycy stosowali takie ekologiczne tortury. Delikwent układany był wygodnie na ściętych przy samej ziemi pędach bambusa i dokładnie unieruchamiany. Po dobie rósł już na nim piękny zagajnik.Dobowy przyrost bambusa w tamtych warunkach może przekroczyć metr. Warunek - pędy pod spodem. Wewnątrz oczka żaden badyl nie będzie sobie komplikował życia a każda próba działania z wektorem pionowo w dół podniosła by tylko roślinę do góry. 8)

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

phalina 
Entuzjasta

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2008-04-15, 21:59   

U mnie trawa bagienna rosnąca poza oczkiem(zamaskowany brzeg)przebiła folię,ale ta sama rosnaca w oczku wytworzyła duzo korzeni wokoło siebie.Tatarak,sitowie,oczeret to wszystko rosło na fili przykryte żwirem i kamieniami i nie było zadnego problemu.

http://picasaweb.google.p...ey=AWzbEMkAb7Y#

alibaba 
Hobbysta

Wysłany: 2009-09-04, 06:20   

Nie wiem czy zauważyliście na tych fotkach że brzegi oczka są obmurowane kamieniami na zaprawie, wiec roślinka nie mogła spokonie pełznąć pod folią do brzegu tylko wyszła tędy gdzie łatwiej czyli przez folie (poza tym podczas prac murarskich mogli delikatnie naciąć folie)

schwimmen 
Nowy

Wysłany: 2010-06-22, 10:19   

A czy korzenie choinki mogą uszkodzić folię?

Limbo 
Uczestnik

Wysłany: 2010-06-22, 10:30   

O jakiego iglaka konkretnie chodzi?? Dla mnie choinka to drzewko strojone na Boże Narodzenie:P
Przy moim oczku mam kilka thui, jej korzenie są cienkie i ładnie się układają pod folią nie stwarzając zagrożenia przebicia folii. Kładąc folię wskazane jest podłożenie pod nią jakiś starych wykładzin itp chroniących przed jej ewentualnymi uszkodzeniami. W ostateczności można wybudować jakiś murek ochronny pod folią :evil:

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu